Tismăneanu, decorat de Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu i-a conferit Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Mare Cavaler istoricului Vladimir Tismăneanu.

Potrivit decretului prezidenţial semnat la 6 iulie şi publicat ieri în Monitorul Oficial, lui Tismăneanu îi este conferită distincţia "la împlinirea vârstei de 60 de ani, în semn de apreciere deosebită a prestigioasei activităţi profesionale, pentru eforturile susţinute în promovarea democraţiei din România".

Propunerea a fost făcută de preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Horia Roman Patapievici.

Tismăneanu a fost preşedintele comisiei prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste din România, care a redactat raportul de condamnare a comunismului, citit de Traian Băsescu în plenul Parlamentului la 18 decembrie 2006.

În raportul asumat de şeful statului se vorbea despre "abdicarea forţată" a Regelui Mihai. Recent, preşedintele a stârnit un val de critici după ce a declarat că abdicarea fostului suveran a fost un act de "trădare", acesta fiind "sluga ruşilor".

Întrebat cum comentează aceste afirmaţii, autorul raportului, Vladimir Tismăneanu, a susţinut că preşedintele are dreptul la o interpretare personală a istoriei, dar are rezerve faţă de "stilistica" preşedintelui. "Ca profesor de ştiinte politice şi istoric al comunismului îmi exprim rezervele faţă de stilistica exprimării", a spus Tismaneanu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite