Ticu Dumitrescu: Băsescu a regizat scandalul CNSAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turianu, judecat la parlament

Colegiul CNSAS a hotărât cu cinci voturi pentru, două contra şi trei abţineri să trimită dosarul Turianu la parlament, unde comisiile juridice reunite vor trebui să decidă soarta fostului preşedinte al instituţiei. El este învinuit de unii dintre colegii săi că a încălcat statutul CNSAS care reglementează strict modalităţile în care pot fi făcute publice numele persoanelor care au fost colaboratoare ale fostei Securităţi.
Ieşit un moment din şedinţa Colegiului, Corneliu Turianu a spus că declaraţiile sale privindu-l pe premier au fost prezentate "trunchiat". El ar fi afirmat că solicitările privind cercetarea dosarului privind eventuala cooperare a premierului cu Securitatea s-ar fi făcut doar pentru numele "Călin Popescu Tăriceanu", şi nu pentru numele complet "Călin Constantin Anton Popescu Tăriceanu". Or, aşa cum se întâmplă şi în practica judecătorească, prezentarea neconformă cu numele exact din actul de identitate ar fi putut vicia răspunsul arhiviştilor CNSAS. De la această premisă a pornit afirmaţia sa că numele lui Tăriceanu ar putea figura totuşi printre cele ale colaboratorilor Securităţii.
Constantin Ticu Dumitrescu a înmânat ieri ziariştilor aflaţi în faţa CNSAS o notă în care susţine că şeful statului a regizat întregul scandal iscat la CNSAS. Ticu a adăugat că nu răspunde la niciun fel de acuzaţii la adresa sa, întrucât o mare parte din acestea au făcut obiectul unui proces pe care l-a câştigat în 2000 la Curtea Supremă de Justiţie. "Atunci, cel care orchestra atacurile se numea Corneliu Vadim Tudor. Acum a venit lângă el cel care deţine funcţia de preşedinte al statului. Îi uneşte aceeaşi teamă de Constantin Ticu Dumitrescu şi de ceea ce doreşte acesta să deconspire". Ticu a mai spus că acuzaţia că ar vinde secrete ruşilor "este un fapt incalificabil". Preşedintele AFDPR a avertizat că "diversiunea" creată în jurul alegerii preşedintelui CNSAS "va avea un efect cu bătaie lungă pe care cei care au pus-o la cale nu l-au prevăzut".

Băsescu: Ticu Dumitrescu, un făuritor al socialismului
Preşedintele Traian Băsescu a sugerat, miercuri, că, prin deschiderea tuturor arhivelor fostei Securităţi, ar putea fi identificaţi politicieni din Germania şi Israel care au plecat din România şi au lucrat pentru Securitate. "Care este interesul României să deconspire, spre exemplu, tranzacţiile făcute cu israelieni, cu oameni care au emigrat în Israel şi în Germania?", a zis Băsescu. şeful statului l-a mai acuzat şi pe Constantin Ticu Dumitrescu de faptul că "vrea să aducă lumină în România", deşi, în perioada regimului comunist, a fost decorat cu Ordinul Muncii, Clasa a III-a.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite