Theodor Stolojan: "Moţiunea de cenzura este, din păcate, o lecţie cruntă pentru PDL”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Theodor Stolojan a declarat la România Tv că Mihai Răzvan Ungureanu a avut banii necesari pentru a mări salariile, dar a fost depășit de realitate.Europarlamentarul a mai spus că Guvernul Ungureanu nu a avut inspiraţia de a chema delegaţia FMI în ţară pentru a discuta măsurile pentru reîntregirea salariilor.

"Guvernul Ungureanu avea obligaţia să refacă bugetul pe anul 2012, ţănând seama de noul PIB prevăzut pe 2012. Guvernul Ungureanu poate n-a avut timp, poate n-a avut inspiraţia să cheme imediat în momentul în care s-a ştiut că există acest plus la PIB, să cheme misiunea FMI, a Băncii Mondiale în ţară să se rediscute rapid aceste cifre şi desigur să se ia măsuri. Ungureanu e departe de realitate. Media de 40% venituri ale bugetului din PIB nu poate fi realizată în România sub nicio formă. Avem un alt sistem fiscal decât în ţările care dau această medie, precum Germania, Franţa. N-a fost informat. Blejnar a spus că a realizat mai multe venituri decât se prevăzuse, ceva s-a făcut, dar evaziunea există în continuare.

Ungureanu i-a cerut iniţial ANAF-ului să crească cu măcar 1,5 puncte procentuale ponderea veniturilor statului. Era o ţintă realizabilă într-un an de zile, dar nu în două luni", a spus Theodor Stolojan la România TV.

Theodor Stolojan este de părere că moţiunea de cenzură prin care cabinetul Ungureanu a fost demis este o lecţie dură pentru PDL.

"Moţiunea de cenzura este, din păcate, o lecţie cruntă pentru PDL care trebuie să înţeleagă că în România un partid aflat într-o coaliţie la guvernare nu poate ceda funcţia de prim-ministru fără să apară fisuri în coaliţie. Faptul că PDL pierzând din credibilitate a intrat într-o stare de nervozitate, o situaţie în care foarte mulţi colegi de-ai mei cereau o schimbare şi s-a gândit că dacă schimbăm premierul, PDL îşi va reveni în credibilitate", a explicat Stolojan.

Europarlamentarul este de părere că adoptarea moţiunii de cenzură a fost o surpriză şi pentru USL, care nu a fost pregătit cu un program de guvernare pe termen scurt.

"Au trebuit să facă ceva cu care să se prezinte și acest ceva are și elemete pozitive, dar și multe semne de întrebare"

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite