Stolojan: Pentru a opri deprecierea leului, românii trebuie să spună "Nu" la referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Stolojan
Teodor Stolojan

Liderul europarlamentarilor PDL Theodor Stolojan crede că măsurile care trebuie luate pentru oprirea deprecierii leului sunt ca la referendum românii să spună "Nu" demiterii preşedintelui Băsescu şi România să-şi respecte angajamentele faţă de FMI, Comisia Eeuropeană şi Banca Mondială.

Stolojan a fost întrebat ce măsuri trebuie luate pentru oprirea deprecierii leului.

"În primul rând, la referendum românii să spună «Nu» destituirii preşedintelui Traian Băsescu, pentru că preşedintele reprezintă acel factor de credibilitate de care este nevoie în România sau un factor de credibilitate de care este nevoie în România la ora actuală. Nici Antonescu şi cu atât mai puţin Ponta nu pot să contribuie la această restabilire de credibilitate. Ai pierdut-o, ştiţi cum este cu credibilitatea, se reface foarte greu, trebuie să munceşti foarte mult să refaci credibilitatea", a precizat Theodor Stolojan, într-o conferinţă de presă.

El a spus că, în al doilea rând, este important ca România să-şi respecte "angajamentele faţă de contractul pe care îl are cu FMI, Comisia Europeană şi cu Banca Mondială".

Stolojan a precizat că el nu va merge la referendum din două motive: Constituţia spune "foarte limpele că preşedintele ţării poate fi suspendat doar în cazul unor abateri grave", ceea ce, în opinia sa, nu este cazul şi pentru că procedurile de desfăşurare a referendumului "sunt netransparente".

Stolojan a mai spus că s-au făcut afirmaţii că, dacă preşedintele Băsescu este demis atunci cursul leului va reveni, adică leul se va întări putând ca un euro să ajungă la 4,2 - 4,3 lei.

"Celor care fac asemenea preziceri le dau un singur sfat gratuit: să-şi transforme toate depozitele pe care le au în euro sau în dolari în lei şi să aştepte revenirea cursului acolo unde precizează dânşii, astfel încât să-i convertească din nou în euro şi să câştige foarte mult dacă dânşii cred ceea ce spun. Oricum, populaţia e bine să nu creadă acei lideri politici", a precizat Theodor Stolojan.

În opinia sa, faptul că leul s-a depreciat este consecinţa a ceea ce se întâmplă în economia României, pe scena politică din ţară, dar şi a ceea ce se întâmplă în afara României.

Theodor Stolojan a mai spus că s-au redus fluxurile de investiţii străine în România şi că s-a ajuns la situaţia în care există o blocare a absorbţiei fondurilor europene, menţionând că în ultimele luni s-a întâmplat "o paralizie a administraţiei publice din România".

"Guvernul domnului Ponta, înainte de a promite ce va face în 2013, că va reduce TVA la alimente, că va da nu ştiu ce ajutoare, trebuie să lămureasă ce se întâmplă în anul 2012", a mai spus Theodor Stolojan.

El a mai spus că Ponta "trebuie să pună mâna să ducă la îndeplinire integral cele 11 recomandări făcute de Comisia Europeană".

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, marţi, că Banca Naţională nu mai are resursele pentru a interveni pentru a stabiliza cursul leului, iar rezervele valutare se aproprie de limita minimă, menţionând că afirmaţiile premierului Victor Ponta sunt ale unui "naiv".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite