The Economist: Victor Ponta are un apetit scăzut pentru coabitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

”The Economist” analizează situația financiară a României, care este profund afectată de actuala criză politică. Publicația notează că Victor Ponta ”are un apetit scăzut de coabitare”, încercând ”nenumărate manevre ca să scape de Băsescu”.

Nu este clar încă dacă Traian Băsescu va rămâne în funcție, notează cotidianul The Economist în ediția sa tipărită.

Publicaţia face un scurt istoric al scenei politice româneşti din ultimele săptămâni, amintind că rata de participare la referendum a fost 46,2%, procent care ar trebui să ducă la invalidarea scrutinului. "Asta ar trebui să însemne că dl Băsescu poate rămâne (n.r. - la Palatul Cotroceni) până în 2014, când îi expiră mandatul. Dl Băsescu a declarat deja că <<a supravieţuit unei lovituri de stat>> şi a promis să se împace cu guvernul condus de social-democratul Victor Ponta”, scrie cotidianul.

„Domnul Ponta are un apetit scăzut pentru coabitare. El a spus că președintele «a pierdut orice legitimitate» și că «se agață de putere» (…), în condițiile în care o majoritate clară a votat împotriva sa”, se arată în articol. ”Pentru coaliția social-liberală, aflată la putere, singura variantă de a ieși din criză este plecarea lui Băsescu (n.r. - de la Cotroceni)”, mai scriu jurnaliștii americani.

”The Economist” amintește faptul că Ponta susține că populația României a scăzut cu trei milioane de oameni. Totodată, publicația amintește de recensământul desfășurat în primavară, ”pe care Ponta și aliații lui l-au boicotat și l-au catalogat drept ilegal la momentul respectiv”.

”Economia României rămâne fragilă”, notează The Economist. ”Criza euro întârzie revenirea țării din recesiunea abruptă din 2009. Seceta accentuată este încă o povară pentru țară, în condițiile în care 7% din Produsul Intern Brut al României este generat de agricultură”, mai scrie publicația.

Experții FMI, UE și BM sunt la București pentru a monitoriza angajamentele luate de guvern. Troica analizează posibilitatea acordării României unui acord preventiv în valoare de cinci miliarde de euro. Publicația mai notează că moneda națională s-a depreciat față de euro și dolar.

  „Economia are nevoie de toată atenția Guvernului, însă lupta politică poate continua până la alegerile generale din noiembrie. Acestea vor confirma, cel mai probabil, majoritatea parlamentară a domnului Ponta”, conchide ”The Economist”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite