Teza de doctorat a lui Ponta, analizată la UB de Comisia de Etică şi de experţi în drept

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teza de doctorat a premierului Victor Ponta este analizată, la Universitatea Bucureşti (UB), de Comisia de Etică a instituţiei şi de mai mulţi experţi în drept, urmând ca o hotărâre în acest caz să fie luată „în cel mai scurt timp posibil", informează reprezentanţii UB.

„Comisia de Etică îşi continuă lucrările de analiză academică a tezei domnului dr. Victor Ponta. Membrii Comisiei de Etică analizează acuzaţiile aduse dr. Victor Ponta, în cazul tezei sale de doctorat, din punctul de vedere al respectării normelor de proprietate intelectuală şi drepturi de autor, aşa cum sunt ele stipulate în Codul de Etică al Universităţii din Bucureşti, art. 9 şi art. 10. În paralel, teza de doctorat a dr. Victor Ponta este analizată de un număr de experţi în drept. Rezultatele analizei efectuate de experţii în drept vor sprijini analiza efectuată de membrii Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti. În cel mai scurt timp posibil, Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti va lua o hotărâre în acest caz", se arată într-un comunicat remis Mediafax, luni, de UB.

Hotărârea Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti va primi aviz de la Direcţia Juridică a instituţiei, urmând ca rectorul UB să prezinte Senatului Universităţii hotărârea şi raportul final al Comisiei de Etică, mai spun reprezentanţii instuţiei de învăţământ superior.

„Universitatea din Bucureşti va anunţa public, printr-o conferinţă de presă, hotărârea rezultată în urma analizei efectuate de membrii săi", se mai precizează în comunicat.

Totodată, reprezentanţii Universităţii Bucureşti spun că au luat cunoștință de comunicatul Consiliului Naţional de Etică (CNE) al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), prin care opinia publică este informată despre cadrul legal în care instituția își desfășoară activitatea, precum și despre exclusivitatea legală deținută de CNE în cazul sesizărilor privindu-i pe demnitari.

ANCS precizase că CNE este singura structură instituţională exclusiv competentă să se pronunţe pe cazuri ce pot constitui abateri ale demnitarilor de la normele de bună conduită, iar în acest context va analiza şi sesizarea premierului Ponta, în vederea clarificării acuzaţiilor de plagiat.

UB consideră îmbucurător faptul că aceste două foruri se ocupă acum de acest caz, în cazul instituţiei de învăţământ superior fiind vorba despre o autosesizare, în baza Cartei Universităţii din Bucureşti.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, vineri, că dacă în CNE se stabileşte că teza de doctorat a premierului Victor Ponta este un plagiat, se poate merge până la desfiinţarea şcolii de doctorat.

Analizele asupra tezei de doctorat a lui Ponta efectuate de Comisia de Etică a UB şi de CNE vin după ce un al treilea for, respectiv Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), a decis, în şedinţa din 29 iunie, că premierul a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor.

Preşedintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, declara că a fost analizată, pagină cu pagină, o lucrare de 307 pagini, constatându-se că 85 dintre acestea sunt copieri fără indicarea sursei, foarte uşor de detectat.

În ce priveşte bibliografia lucrării de doctorat a lui Ponta ("Curtea Penală Internaţională"), în cazul a aproape 40 de pagini ale lucrării nu a fost menţionată sursa, potrivit CNATDCU.

Liviu Pop, care a asigurat interimatul la conducerea Ministerului Educaţiei, a emis, înaintea şedinţei din 29 iunie, un ordin de reorganizare a CNATDCU şi a susţinut că acest for nu are competenţă să ia decizii legate de doctoratul lui Ponta.

Totodată, Pop afirma că de problemele de plagiat se ocupă Consiliul Naţional de Etică, acesta fiind singurul care poate rezolva problema posibilului plagiat al premierului.

La momentul lansării acuzaţiilor, Ponta declara că va renunţa la titlul de doctor dacă se va stabili, de către comisia de specialitate de la Ministerul Educaţiei, că a greşit trecând la sfârşitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, şi nu în subsolul paginii.

Premierul a transmis Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) o adresă prin care solicită să îi fie analizată teza de doctorat susţinută în 2003.

La 2 iulie, Victor Ponta a afirmat că membrii CNATDCU care au stabilit că teza sa de doctorat reprezintă un plagiat s-au reunit din partea PDL ca pentru o „execuţie mafiotă", fără să fi studiat vreodată o astfel de lucrare, şi a precizat că nu va renunţa la titlul de doctor şi nici nu va demisiona.

Premierul este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care susţine că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite