Teodor Baconschi despre amânarea aderării României la Schengen: Nu a fost confirmată oficial, nu văd niciun motiv pentru care să-mi dau demisia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, la Realitatea TV, că informaţia conform căreia aderarea României la spaţiul Schengen a fost amânată, nu a fost confirmată oficial şi că ar fi în avantajul României să existe un consens politic pe obiectivul Schengen.

Ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, a afirmat că România şi Bulgaria trebuie să îndeplinească mai întâi "anumite sarcini" pentru aderarea la spaţiul Schengen, astfel că termenul fixat pentru intrarea în luna martie nu mai este realist, relatează agenţia germană de ştiri DPA.

"Această informaţie nu a fost confirmată oficial. Am cerut ambasadei să ceară transcriptul acestei declaraţii", a spus Baconschi.

"Oficial, pe agenda preşedinţiei ungare există ca obiectiv extinderea Spaţiului Schengen", a adăugat ministrul de Externe.

Întrebat în ce context consideră  că aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen a fost amănată, Baconschi a precizat: "În momentul în care este confirmată oficial, nu la a doua, treia mână, de pe agenţii de ştiri. Aşteptăm declaraţia confirmată, cu atentul ministrului maghiar de Interne".

Potrivit lui Teodor Baconschi aderarea României ar trebui "să devină măcar acum un obiectiv naţional şi să nu facă obiectul unor interese politice interne". "Generăm confuzii care nu sunt de interes naţional", a subliniat ministrul de Externe.

El a atras atenţia că "Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) a fost instituit pentru monitorizarea pe domeniul justiţiei" şi că nu poate fi acceptată "extrapolarea acestui instrument".

"Trebuie să generăm consens politic intern pe acest obiectiv. Dacă în loc să facem această analiză la rece, vom supraîncălzi climatul social cu fente, să aducem învinuiri şi să căutăm vinovaţi pentru capital politicianist, atunci e în dezavanjaul nostru", a mai spus Baconchi.

În legătura cu declaraţia potrivit căreia este dispus să îşi depună demisia la cererea premierului, Teodor Baconschi a subliniat: "Nu văd niciun motiv pentru care să-mi dau demisia. Mi-am făcut datoria ca ministru şi am făcut-o cu toată responsabilitatea. MAE şi-a făcut datoria".

"Avem un plan de acţiune foarte lipede, un calendar în care ne vom înscrie şi putem să lucrăm pentru interesul naţional. Există bune şanse ca obiectivul Shengen să fie atins în 2011", a încheiat ministrul de Externe. 

SEMNAL: Contrabanda cu ţigări de la graniţa cu Serbia arată că frontierele nu sunt pregătite

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite