Televiziunile ar putea fi obligate să difuzeze emisiuni culturale şi educative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Televiziunile generaliste ar putea fi obligate să difuzeze cel puţin două ore de emisiuni culturale sau educative pe săptămână, iar posturile de ştiri cel puţin 30 de minute, prevede un proiect de lege iniţiat de deputatul PNL Mirel Taloş.

Propunerea legislativă modifică şi completează actuala Lege a audiovizualului şi este susţinută de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), relatează Mediafax.

De altfel, în cazul în care propunerea va fi aprobată de Parlament, CNA va avea rolul de a controla respectarea de către televiziunile generaliste şi de ştiri a prevederilor privind difuzarea emisiunilor culturale şi educative.

Motivarea iniţiativei legislative precizează:

* Televiziunea formează gustul public şi are un impact enorm, inclusiv capacitatea de a forma modele culturale şi de a lansa direcţii culturale.


* Există în faţa televiziunii o aşteptare din partea publicului interesat de cultură, aşteptare care de prea puţine ori este răsplătită de programele de televiziune.

* Televiziunea trebuie să-şi asume cu responsabilitate un rol activ în formarea gustului public, prin trezirea interesului pentru cultură şi prin cultivarea interesului pentru cultură.

*Absenţa emisiunilor cu conţinut cultural din programele de televiziune este una din cauzele scăderii generale a interesului pentru cultură, remarcat în ultimii ani, pe fondul transformării divertismentului în cultură.

* Prin obţinerea unei frecvenţe din patrimoniul naţional, televiziunile şi-au asumat obligaţia de a face un serviciu public, în interes public, interes care nu trebuie confundat cu curiozitatea publicului şi nici cu buna dispoziţie a publicului, care nu sunt acte de cultură sau educaţie.

* Lege a audiovizualului va fi pusă în acord cu articolul 33 din Constituţia României, care obligă statul "să asigure păstrarea identităţii spirituale, sprijinirea culturii naţionale, stimularea artelor, protejarea şi conservarea moştenirii culturale, dezvoltarea creativităţii contemporane, promovarea valorilor culturale şi artistice ale României în lume".

* Legea audiovizualului va fi pusă în acord cu obiectivele generale ale legislaţiei culturale europene.

* Va fi o garanţie în plus pentru protejarea operelor creatorilor români şi străini.




Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite