Tăriceanu - totul sau nimic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prestaţia miniştrilor PNL, decisivă pentru scorul partidului la viitoarele alegeri Decizia PNL de a forma un guvern bicolor cu UDMR schimbă radical întreg peisajul politic şi raporturile

Prestaţia miniştrilor PNL, decisivă pentru scorul partidului la viitoarele alegeri

Decizia PNL de a forma un guvern bicolor cu UDMR schimbă radical întreg peisajul politic şi raporturile de forţe dintre principalii competitori pentru putere. Mare maestru al crizelor, jucătorul Traian Băsescu a reuşit prin manevrele sale să obţină în final scoaterea propriului partid din guvern. Ceea ce părea de neimaginat cu câteva luni în urmă s-a făcut în câteva zile.

O majoritate antiprezidenţială îşi impune propriul Cabinet, iar în acest proces preşedintele României nu are nimic de spus. Este pentru prima dată în istoria de după `89 când şeful statului este exclus din jocul formării Executivului. În practică s-a ajuns la acţiuni similare unei republici parlamentare în care preşedintele ia notă de ceea ce hotărăşte corpul legislativ fără a avea pârghii reale de intervenţie. După doi ani din mandat, Traian Băsescu se găseşte izolat la Cotroceni, iar PD - în opoziţie. Premierul Tăriceanu a mizat totul pe o carte. Învestirea noului său guvern depinde de voturile PSD, dar pentru prestaţia Cabinetului vor răspunde direct în faţa electoratului primul-ministru şi PNL.

Noul guvern

Prim-ministru - Călin Popescu Tăriceanu
Ministru de stat (vicepremier) - Marko Bela
Ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul - Mihai Voicu
Ministrul Afacerilor Externe - Adrian Cioroianu
Ministrul Economiei şi Finanţelor - Varujan Vosganian
Ministrul Justiţiei - Tudor Chiuariu
Ministrul Internelor şi Reformei Administrative - Cristian David
Ministrul Apărării - Teodor Meleşcanu
Ministrul Transporturilor - Ludovic Orban
Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului - Cristian Adomniţei
Ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse - Paul Păcuraru
Ministrul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii liberale - Ovidiu Silaghi
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Decebal Traian Remeş
Ministrul Sănătăţii - Eugen Nicolăescu
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor - Laszlo Borbely
Ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile - Attila Korodi
Ministrul Culturii şi Cultelor - Adrian Iorgulescu
Ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei - Zsolt Nagy

CULISE

Orban şi Nicolai, nemulţumiţi

Formula propusă de Călin Popescu Tăriceanu pentru viitorul Cabinet i-a nemulţumit pe unii membri ai conducerii liberale. Potrivit unor surse din PNL, vicepreşedintele Ludovic Orban - nominalizat pentru Ministerul Transporturilor - a votat, în şedinţa Biroului Politic Central de ieri, împotriva schemei respective, Norica Nicolai, Marian Petrache şi Dan Radu Ruşanu s-au abţinut, iar Crin Antonescu a refuzat să participe la întrunire. Orban ar fi nemulţumit de faptul că a pierdut portofoliul Internelor în detrimentul lui Cristian David, un apropiat al premierului, în timp ce Nicolai ar fi protestat astfel pentru că nu a obţinut Ministerul Apărării, atribuit lui Teodor Meleşcanu. Sursele citate au precizat că viceprimarul Capitalei i-a reproşat premierului că formula noului guvern este una slabă.

Fenechiu "are" trei miniştri

Nu mai puţin de trei dintre viitorii membri ai guvernului - Tudor Chiuariu (Justiţie), Cristian David (Interne) şi Cristian Adomniţei (Educaţie) - sunt apropiaţi ai deputatului de Iaşi Relu Fenechiu, un influent om de afaceri din zonă. Chiuariu a lucrat ca avocat pentru firmele lui Fenechiu şi, potrivit unor surse liberale, a "prins" postul de şef al Departamentului de Luptă Antifraudă al guvernului, datorită lobby-ului deputatului ieşean. David face parte şi el din cercul de intimi ai parlamentarului, acesta fiind acuzat de presa din Iaşi că a dispus, la cererea lui Fenechiu şi a fostului prefect, Radu Prisăcaru, controale guvernamentale la Primăria şi la Consiliul Judeţean Iaşi. Despre David s-a mai spus că nu a luat niciun fel de măsură într-un caz în care era implicat socrul său, Mihail Vlasov, caz unde exista suspiciunea de deturnare a unor fonduri europene în valoare de 211.000 euro

Variantă pentru reîntoarcerea la formula PNL-PD-UDMR

Liberalii sunt de părere că, în cazul unui vot negativ în parlament asupra Cabinetului restructurat, premierul Călin Popescu Tăriceanu va rămâne în funcţie în fruntea vechiului guvern PNL-PD-UDMR. Liderii PNL se bazează pe prevederile articolului 85 din Constituţie referitoare la remanierea guvernamentală, coroborate cu cele din legea privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României, şi susţin că respingerea noii formule nu echivalează cu demiterea premierului.

În opinia liderilor PNL, în caz de remaniere, votul din Legislativ nu este echivalent cu votul de încredere necesar în cazul restructurării.

Majoritate confortabilă pentru Cabinetul II

Noul Cabinet guvernamental restructurat va beneficia în parlament de o majoritate confortabilă de peste 100 de voturi, asigurată de parlamentarii PNL şi UDMR, susţinută tacit de reprezentanţii minorităţilor şi consfinţită de masa celor 151 de deputaţi şi senatori social-democraţi. Democraţii, imitaţi de partenerii din PLD, au anunţat că vor boicota şedinţa de învestire a noului Guvern, în timp ce conservatorii şi peremiştii, neintraţi în cărţile jocului de putere, au ales să voteze împotriva unui Executiv din care face parte şi UDMR. Opţiunile celor 18 parlamentari independenţi vor conta, de asemenea, prea puţin în această ecuaţie politică.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite