Tăriceanu vine în parlament cu un guvern bicolor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai duri contestatari ai Alianţei cu PD, Ludovic Orban şi Puiu Haşotti, vor fi recompensaţi cu portofoliile rămase disponibile, nu contează care Premierul Călin Popescu Tăriceanu a

Cei mai duri contestatari ai Alianţei cu PD, Ludovic Orban şi Puiu Haşotti, vor fi recompensaţi cu portofoliile rămase disponibile, nu contează care

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, ieri, îndepărtarea PD din guvern şi alcătuirea unui executiv PNL-UDMR. Primul-ministru nu a făcut nicio referire la împărţirea portofoliilor între cele două formaţiuni, precizând doar că va trimite, astăzi, conducerilor celor două Camere scrisoarea cu noul Cabinet.

"Este timpul ca cineva să aibă curajul să spună clar şi răspicat că Alianţa PNL-PD nu mai are resurse interne pentru a fi o soluţie în beneficiul României. De aceea, voi veni săptămâna viitoare cu un nou guvern în parlament, un guvern care va fi construit în jurul Partidului Naţional Liberal, avându-i alături pe colegii noştri din UDMR, care s-au dovedit parteneri corecţi şi competenţi", a declarat Tăriceanu. El l-a criticat pe preşedintele Traian Băsescu pentru faptul că şi-a pus interesele personale înaintea interesului naţional.

"Crizele au apărut şi s-au ţinut lanţ atunci când interesele politice personale ale unui singur om s-au opus interesului naţional. Un om care a reuşit de unul singur, pe fondul slăbiciunii noastre, a liberalilor şi a democraţilor, să dinamiteze o construcţie politică solidă cu valori comune. Din păcate, acest om este tocmai preşedintele României. Acesta este adevărul", a spus Tăriceanu.

Componenţa Cabinetului restructurat:

Călin Popescu Tăriceanu - prim-ministru
Bela Marko - ministru de stat
Tudor Chiuariu - ministrul justiţiei
Varujan Vosganian - ministrul economiei şi finanţelor publice
Paul Păcuraru - ministrul muncii
Adrian Cioroianu - ministrul afacerilor externe
Ludovic Orban sau Victor Paul Dobre - ministru de interne
Teodor Meleşcanu - ministrul apărării
Decebal Traian Remeş - ministrul agriculturii
Ludovic Orban sau Relu Fenechiu - ministrul transporturilor
Puiu Haşotti - ministrul educaţiei şi cercetării
Adrian Iorgulescu - ministrul culturii şi cultelor
Eugen Nicolăescu - ministrul sănătăţii
Zsolt Nagy - ministrul comunicaţiilor şi lucrărilor publice
Attila Korody - ministrul mediului şi gospodăririi apelor
Laszlo Borbely - ministrul dezvoltării regionale

Culise: Olteanu şi Hrebenciuc au negociat voturile

Doi oameni au lucrat la lista guvernului restructurat - premierul Călin Popescu Tăriceanu şi preşedintele Camerei, Bogdan Olteanu. Primul ministru a amânat anunţul eliminării PD din Executiv, aşteptând întoarcerea lui Olteanu din China. De vineri dimineaţă, de când preşedintele forului legislativ a revenit în ţară la solicitarea expresă a şefului său de partid, cei doi lideri liberali s-au închis în birourile de la Palatul Victoria, unde au analizat toate variantele posibile pentru viitorul Cabinet. În paralel, aceştia au negociat intens, pe de o parte cu UDMR, care a cerut patru portofolii în guvern şi, de cealaltă parte, cu toţi parlamentarii dispuşi să-şi dea votul pentru restructurare. Dacă de discuţiile cu Uniunea s-a ocupat Tăriceanu, responsabil cu asigurarea sprijinului din partea PSD, a unei părţi din PC şi a independenţilor a fost Bogdan Olteanu, împreună cu Viorel Hrebenciuc. Sâmbătă, Tăriceanu a început să-i cheme la discuţii individuale pe liberalii care urmau să intre în Cabinetul restructurat. Aşa cum stabilise iniţial cu Olteanu, premierul a ieşit, ieri, doar cu o declaraţie politică, pe care a redactat-o singur cu puţin timp înainte de a o face publică.

PC votează împotrivă

Conservatorii au adoptat, ieri, o rezoluţie prin care îi cer premierului, în mod imperativ, să nu includă reprezentanţi ai UDMR în guvernul restructurat. Ei ameninţă că, în caz contrar, se vor pronunţa, în parlament, împotriva noului cabinet. PC îi mai solicită lui Călin Popescu Tăriceanu să prezinte "un guvern considerabil restrâns ca posturi, flexibil şi capabil să-şi asume deplin absorbţia fondurilor europene".

Băsescu şi Boc, în silentio stampa

Atât Preşedinţia, cât şi PD au refuzat să comenteze, decizia premierului. "Pentru moment, Administraţia Prezidenţială nu comentează anunţul premierului, cu atât mai mult cu cât acesta nu l-a informat sau consultat pe preşedintele României", a declarat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Valeriu Turcan. PD respectă marea sărbătoare creştină a Floriilor. Ne rezervăm dreptul de a ne abţine de la declaraţii politice", a declarat Emil Boc.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite