Tăriceanu dă ultimatum democraţilor să renunţe la Turianu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

adâncesc criza din relaţiile PNL-PD."Vă imaginaţi că nu-mi face plăcere când văd că partenerii noştri de Alianţă adoptă o astfel de atitudine şi văd că nu există sinceritate. Dacă nu

adâncesc criza din relaţiile PNL-PD.
"Vă imaginaţi că nu-mi face plăcere când văd că partenerii noştri de Alianţă adoptă o astfel de atitudine şi văd că nu există sinceritate. Dacă nu există încredere reciprocă, atunci cum poate să funcţioneze această structură? Eu aştept în orice moment o schimbare de atitudine la PD, sunt încrezător că logica va prevala în faţa ambiţiilor", a declarat, ieri, premierul Călin Popescu Tăriceanu, referindu-se la situaţia din CNSAS. Liderul liberal a reluat, în faţa celor câteva sute de membri de partid convocaţi la Teatrul Naţional din Bucureşti pentru a asista la lansarea oficială a programelor naţionale privind reforma sistemului sanitar şi dezvoltarea rurală, acuzaţiile la adresa partenerilor de la guvernare. El le-a relatat celor din sală că a trăit o mare deziluzie când a văzut că angajamentele pe care democraţii şi le-au luat faţă de liberali nu au fost respectate. "A fost o mare deziluzie să văd că în CNSAS există, în continuare, o conspiraţie care încearcă să ascundă adevărul despre cei 45 de ani de comunism în România. Nu mi-am putut imagina că văd o coaliţie sui-generis între aliaţii noştri şi opoziţia formată din PSD-PRM împotriva lui Constantin Ticu Dumitrescu", a arătat Tăriceanu.

Gestul PD este oribil
Premierul a lansat din nou un apel la moralitatea pediştilor, spunând că ei sunt obligaţi să arate că deviza Alianţei - "Dreptate şi Adevăr" - nu este numai "praf în ochii cetăţenilor" şi că aceasta se manifestă atât în relaţiile cu PNL, cât şi faţă de cetăţenii care i-au dat votul. "Îmi exprim convingerea că, după un moment de rătăcire, aliaţii noştri vor găsi justa măsură şi justa atitudine şi îi vor cere domnului Turianu, după gestul oribil pe care l-a făcut, să se retragă, să-l dezavueze în mod public şi să nu fim forţaţi să încercăm prin lege ca cei care au fost desemnaţi în CNSAS să fie şi revocaţi", a mai spus Călin Popescu Tăriceanu. şeful guvernului a adăugat că este mult mai "mâhnit" de gestul democraţilor decât şi-ar dori să lase să se vadă.

Pleşu: CNSAS nu va funcţiona corect
Fostul consilier al preşedintelui Traian Băsescu, Andrei Pleşu, a declarat că votul dat în Colegiul CNSAS împotriva lui Ticu Dumitrescu arată că această instituţie nu va funcţiona corect nici în anii următori. "Faptul că la un vot secret, scorul a fost de 6 la 5 împotriva lui Ticu Dumitrescu arată că şi în alte chestiuni decisive acest tip de proporţie se va menţine, probabil. Or, acesta este un fapt dezamăgitor şi în perspectivă demobilizator. Dacă tipul acesta de mecanism de vot rămâne valid, indiferent cine va fi preşedinte, lucrurile nu vor da garanţia unei funcţionări corecte", a spus Pleşu, într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă. Pleşu a spus că este "descurajant" şi faptul că în locul unui "personaj" ca Gheorghe Onişoru nu a fost ales "un om de croiala lui Ticu Dumitrescu".

Revoluţionarii, în greva foamei
Încă 45 de revoluţionari, în frunte cu preşedintele Blocului Naţional al Revoluţionarilor, Dorin Lazăr Maior, au intrat de ieri în greva foamei alături de cei şase colegi care au declanşat acest protest săptămâna trecută. Una dintre revendicările acestora este numirea lui Ticu Dumitrescu în funcţia de preşedinte al CNSAS. Protestatarii doresc promovarea de urgenţă a Legii lustraţiei cu respectarea prevederilor Proclamaţiei de la Timişoara, respectiv eliminarea foştilor activişti din funcţiile publice şi stabilirea vinovaţilor pentru evenimentele din decembrie 1989 şi mineriade. Unul dintre primii revoluţionari care a intrat în greva foamei, în 15 martie, Marian Ambrozi, a fost internat ieri la Spitalul Judeţean Braşov, deoarece starea sănătăţii sale s-a agravat în ultima perioadă.

Boc a primit secera şi ciocanul
Un grup de tineri ai PNţCD Cluj s-au deplasat, ieri, la sediul PD pentru a-i înmâna liderului Emil Boc un memoriu de protest pentru respingerea candidaturii lui Constantin Ticu Dumitrescu de la preşedinţia CNSAS şi o seceră şi un ciocan. În absenţa lui Boc, plecat, pentru sfârşitul de săptămână, la Roma, la reuniunea PPE, simbolul comunist a fost preluat de Dacian Gal, consilierul liderului PD de Cluj, Daniel Buda. Acesta ne-a declarat că a luat act de doleanţele protestatarilor, a transmis mesajul, dar nu crede că liderul Emil Boc merită acest tratament. Tinerii ţărănişti au arborat un drapel negru la sediul partidului din Cluj, pentru a marca decesul, în opinia lor, al CNSAS.

Preda îl apără pe Turianu
Vicepreşedintele PD Cezar Preda l-a apărat, ieri, pe Corneliu Turianu, spunând că acesta trebuie lăsat să conducă CNSAS. "Consider că domnul Turianu, ca preşedinte al C.N.S.A.S., trebuie să se bucure în continuare de un deosebit respect, atât în mediul academic, cât şi în rândul societăţii civile. Totodată, cred că domnul Turianu este capabil să facă C.N.S.A.S. să funcţioneze, lucru care în timpul preşedinţiei asigurate de reprezentantul PNL, Gheorghe Onişoru, nu a fost posibil", a afirmat Preda, într-un comunicat transmis presei. Preda a mai cerut PNL să încheie orice polemici pe tema conducerii Colegiului CNSAS.

Angajaţii continuă protestele
Salariaţii CNSAS îşi vor continua protestele începute miercuri. Ei susţin că demersul lor nu are caracter politic, ci este menit să susţină alegerea lui Constantin Ticu Dumitrescu ca preşedinte al Colegiului. Cei 65 de angajaţi ai CNSAS vor ieşi în continuare în stradă, dar intenţionează să se adreseze unor instituţii ale statului, Comisiei Europene şi unor ambasade străine, dezvăluindu-le "dedesubturile" alegerii conducerii CNSAS. Corneliu Turianu a afirmat într-un comunicat că nu se va pune nici un moment în discuţie demiterea angajaţilor care au protestat. "Garantez că absolut nimeni nu va avea de suferit pentru această acţiune". Turianu a declarat că va cere ca primul dosar nou verificat la CNSAS să fie al său.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite