Tăriceanu, scutit de o nouă moţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul condus de liberalul Călin Popescu Tăriceanu nu se va confrunta cu o nouă moţiune de cenzură ca urmare a angajării răspunderii asupra legii de introducere a votului uninominal.

Guvernul condus de liberalul Călin Popescu Tăriceanu nu se va confrunta cu o nouă moţiune de cenzură ca urmare a angajării răspunderii asupra legii de introducere a votului uninominal.

Deşi nu sunt de acord cu tipul de scrutin pe care îl introduce actul normativ elaborat de Asociaţia Pro Democraţia, partidele din opoziţie s-au ferit să încerce dărâmarea actualului Cabinet pe seama unui proiect dorit de majoritatea românilor.

Termenul legal până la care partidele puteau depune o moţiune de cenzură după ce guvernul şi-a angajat răspunderea pentru uninominal a expirat ieri, iar la conducerea celor două Camere nu a fost înregistrat un astfel de demers. Înainte de a ajunge pe masa preşedintelui pentru promulgare, legea poate fi contestată, în următoarele cinci zile, la Curtea Constituţională.

PD a anunţat că va face acest gest din cauza prevederii privind alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene tot prin sistem uninominal. Deşi susţin varianta propusă de preşedintele Traian Băsescu, aşa zisul "uninominal pur", pediştii şi liberal-democraţii au amânat depunerea unei moţiuni de cenzură până după scrutinul de la 25 noiembrie.

Cele două formaţiuni nu vor ca, în prag de alegeri europene, să fie percepute ca adversare ale noului sistem electoral şi frâne în calea reformării clasei politice. Peremiştii, singurii care s-au pronunţat ferm împotriva uninominalului şi au anunţat demararea procedurilor de înlăturare a guvernului, nu au reuşit să convingă alte partide să li se alăture pentru a strânge numărul de semnături necesar depunerii moţiunii de cenzură, iar pesediştii nu mai au dreptul să facă acest lucru întrucât au fost autorii moţiunii respinse la începutul lunii trecute.

Şeful statului a anunţat deja că nu va promulga legea până când populaţia nu îşi va exprima voinţa, la referendumul din 25 noiembrie, asupra tipului de uninominal pe care îl doreşte.

Conform Constituţiei, preşedintele poate păstra "la sertar" un act normativ cel mult 20 de zile, însă intenţia lui Băsescu - făcută publică de liderii PD - este aceea de a trimite textul înapoi în parlament, pentru reexaminare. În această situaţie, legea trebuie dezbătută de Comisia specială pentru elaborarea Codului electoral şi apoi supusă votului celor două Camere. (Bogdan Costache)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite