Tăriceanu a scăpat de furia liberalilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

mandatului.După ce, în ultima săptămână, a fost supus unui tir intens de critici din interior, sâmbătă, liderul PNL i-a chemat la Bucureşti pe şefii de organizaţii judeţene pentru a testa

mandatului.
După ce, în ultima săptămână, a fost supus unui tir intens de critici din interior, sâmbătă, liderul PNL i-a chemat la Bucureşti pe şefii de organizaţii judeţene pentru a testa starea lor de spirit. Timp de aproape patru ore, aceştia din urmă i-au reproşat primului-ministru distanţarea de partid, i-au explicat că susţin prelungirea protocolului Alianţei şi resping categoric alegerile anticipate şi, în cele din urmă, l-au asigurat că are susţinerea lor. Delegaţia Permanentă, care a urmat întâlnirii cu preşedinţii de organizaţii judeţene, a respins atât propunerea vicelui Dan Radu Ruşanu privind înfiinţarea unui post de preşedinte executiv, care ar fi necesitat organizarea unui congres extraordinar, cât şi pe cea a lui Ludovic Orban, de realegere a reprezentanţilor partidului în CNC-ul Alianţei.
Surse participante la întâlnirea cu liderii din judeţe au relatat că majoritatea a acuzat faptul că deciziile în partid, atât la centru, cât şi în teritoriu, sunt luate de un cerc restrâns, fără consultarea organismelor lărgite de conducere. În consecinţă, liberalii au convenit ca, pe viitor, şedinţele Birourilor Permanente şi ale Comitetelor Executive să fie convocate concomitent, în şedinţe comune. De altfel, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, la finalul discuţiilor, că preşedinţii din teritoriu au respins ideea alegerilor anticipate şi pe cea de înfiinţare a funcţiei de preşedinte executiv al PNL, opţiunea "categorică" fiind în favoarea menţinerii Alianţei D.A. "Spre surpriza tuturor, răspunsul a fost categoric, inclusiv din partea lui Ludovic Orban, pledându-se pentru continuarea Alianţei. S-a respins ideea alegerilor anticipate, precum şi cea de creare a funcţiei de preşedinte executiv", a declarat liderul PNL.
PNL, partid războinic
După ce liberalii din ţară şi-au exprimat susţinerea pentru Tăriceanu, vocile critice din Delegaţia Permanentă au scăzut în intensitate. Crin Antonescu a renunţat la atacurile bine cunoscute la adresa premierului, iar propunerile lui Dan Radu Ruşanu - de înfiinţare a unui post de preşedinte executiv - şi ale lui Ludovic Orban - de redimensionare a CNC-ului Alianţei - au picat la vot. În schimb, Delegaţia a adoptat o strategie politică pentru partid, care prevede, printre altele, menţinerea Alianţei D.A., respingerea alegerilor anticipate şi a posibilităţii ca PNL să abandoneze identitatea liberală în perspectiva unei fuziuni cu PD. Potrivit documentului, PNL "va abandona atitudinea defensivă şi subiectele minore, devenind un partid al iniţiativei politice". Tăriceanu a anunţat, sâmbătă, că a fost discutată posibilitatea instituirii unui Cod Etic în cadrul Alianţei "pentru a fi evitate declaraţiile hazardate care generează dispute inutile".
De altfel, liberalii au şi trecut la atac, solicitând preşedintelui Traian Basescu şi CSAT, printr-o rezoluţie, avizarea în regim de urgenţă a legilor siguranţei naţionale, pentru ca pachetul să fie adoptat cât mai repede de Parlament. "Pachetul legislativ are la bază multe din propunerile liberale exprimate public pe întreg parcursul acestui an şi care reflectă în bună măsură aşteptările societăţii civile cu privire la reforma acestui domeniu", se arată în rezoluţie. În plus, liberalii au anunţat că în noiembrie vor organiza o dezbatere în Camera Deputaţilor pe tema oportunităţii retragerii trupelor româneşti din Irak. Un alt document votat, sâmbătă, în DP, arată că, în urma campaniei declanşate de PNL, au fost strânse un milion de semnături, ceea ce dovedeşte susţinerea populară pentru acest demers, evidenţiată şi de sondajele de opinie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite