Tăriceanu propune anticipatele, PD refuză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetului Executiv - a cărui şedinţă o condusese în cursul dimineţii de ieri - preferând o consultare discretă cu grupul restrâns al apropiaţilor săi. Deşi era aşteptat la întâlnirea

Comitetului Executiv - a cărui şedinţă o condusese în cursul dimineţii de ieri - preferând o consultare discretă cu grupul restrâns al apropiaţilor săi. Deşi era aşteptat la întâlnirea Consiliului Naţional de Conducere al Alianţei, premierul s-a deplasat direct la Palatul Parlamentului, unde s-a închis în biroul lui Olteanu împreună cu vicepreşedinţii Puiu Haşotti şi Dan Radu Ruşanu, secretarul general al guvernului, Radu Stroe şi deputaţii George Scutaru şi Dan Motreanu. În cele aproximativ 30 de minute cât a durat întâlnirea, liderii liberali au decis să negocieze cu democraţii şi cu preşedintele Traian Băsescu condiţiile pentru acceptarea anticipatelor: funcţia de şef al viitorului Cabinet să fie deţinută, în primii doi ani, de Călin Popescu Tăriceanu, în următorii doi să revină democraţilor, iar pe listele electorale, raportul dintre cele două formaţiuni să fie egal, de unu la unu. Tăriceanu a avut, după şedinţa CEx, o poziţie publică total opusă acestei decizii. El a accentuat că actualul Cabinet trebuie să găsească modalităţile asigurării stabilităţii politice extrem de necesare pentru perioada următoare. "Dincolo de hărmălaia făcută pe tema alegerilor anticipate, mai trebuie să discutăm ceva: noi, ca partid de guvernare, avem obligaţia de a asigura stabilitatea politică. Urmează Consiliul European de iarnă, care va trebui să ia decizia de confirmare a aderării României la UE", a spus primul-ministru. El a mai arătat că atâta vreme cât actualul Executiv va avea susţinerea majorităţii parlamentare - PC exprimându-se deja în acest sens -, un nou scrutin ar fi "inutil".
Potrivit unor surse liberale, Tăriceanu i-a informat telegrafic pe membrii Comitetului despre întâlnirea pe care a avut-o, duminică seara, cu şeful statului. Premierul le-ar fi spus colegilor din conducerea PNL că Băsescu nu i-a cerut imperativ să accepte alegerile anticipate şi că discuţia a fost detaşată. Acest lucru a alimentat însă suspiciunile liberalilor, potrivit cărora şeful statului vrea să amâne alegerile pentru a oferi platformiştilor lui Theodor Stolojan timpul necesar pentru a se consolida şi pentru a putea atrage de la PNL voturi numeroase.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite