Tăriceanu primeşte OK pentru uninominal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În afară de C.V. Tudor, ceilalţi lideri politici promit să nu susţină o moţiune de cenzură, dacă Executivul îşi asumă responsabilitatea pentru adoptarea legii votului uninominal

În afară de C.V. Tudor, ceilalţi lideri politici promit să nu susţină o moţiune de cenzură, dacă Executivul îşi asumă responsabilitatea pentru adoptarea legii votului uninominal

PRM este singurul partid care şi-a anunţat intenţia de a depune o moţiune de cenzură, în cazul în care guvernul îşi va angaja răspunderea pe legea de introducere a votului uninominal. PSD şi PD au precizat că nu se vor alătura demersului peremiştilor, iar liberalii se gândesc din ce în ce mai serios la procedura asumării răspunderii.

Vicepreşedintele PRM, Lucian Bolcaş, a declarat, ieri, că procedura respectivă reprezintă "un derapaj constituţional". "În condiţiile în care sunt demarate dezbaterile parlamentare, asumarea răspunderii guvernului apare, din punct de vedere constituţional, ca impunere a unei dictaturi a guvernului la şantajul prezidenţial.

PRM va folosi toate armele luptei parlamentare, democratice pentru a împiedica acest derapaj constituţional, ajungând până la posibilitatea de a discuta şi cu alte partide să declanşăm o moţiune de cenzură", a spus liderul peremist.

El a precizat că legea fundamentală nu îi împiedică pe semnatarii unui moţiuni anterioare, în acest caz pe cei ai PSD, să sprijine încă un astfel de document.

Bolcaş a mai arătat că se bazează inclusiv pe voturile unor partide care, deşi doresc introducerea votului uninominal, nu sunt mulţumite de forma adoptării acesteia.

Potrivit Constituţiei, un partid are nevoie de 117 semnături pentru a iniţia o moţiune de cenzură, PRM având, în acest moment, 44 de parlamentari.

PSD şi PD refuză să semneze

Liderul PSD, Mircea Geoană, a anunţat că social-democaţii nu vor semna şi vota o moţiune de cenzură a PRM. "Dacă guvernul îşi va asuma răspunderea pe acest proiect, nu vom folosi acest prilej pentru a depune şi vota o moţiune de cenzură pentru a nu fi acuzaţi că ne opunem votului uninominal", a spus preşedintele PSD.

Geoană a precizat că intenţia formaţiunii sale de a nu vota moţiunea peremiştilor nu înseamnă că susţine un astfel de demers guvernamental.

"Aşa cum am criticat iniţiativa preşedintelui de a face referendum pentru că se foloseşte de prilej pentru a face campanie PD, aşa vom face şi în cazul Executivului pentru că prin asumarea răspunderii nu vrea decât să mai câştige puţin sprijin parlamentar şi electoral", a afirmat Geoană.

Nici democraţii nu se arată dipuşi să se alăture demersului peremist. "Dacă guvernul îşi va asuma răspunderea în parlament pentru adoptarea votului uninominal în varianta Pro Democraţia, Partidul Democrat nu poate semna o moţiune de cenzură pentru că noi suntem cei care am susţinut permanent acest proiect.

Noi nici nu vom semna, nici nu vom vota o astfel de moţiune, dar, aşa cum îl cunoaştem pe premierul Tăriceanu plin de surprize, aşteptăm să vedem dacă guvernul va avea curajul să îşi asume răspunderea în parlament pe această lege", a spus Oltean, citat de NewsIn.

"PLD consideră că PRM face opoziţie la guvern numai din trompetă. Ultimele voturi ale PRM, atunci când Executivul a avut nevoie, au fost în spijinul şi în interesul acestui guvern corupt", a declarat şi Cristian Boureanu, vicepreşedinte al liberal-democraţilor.

PNL aşteaptă decizia Senatului

Liberalii ar putea apela la formula angajării răspunderii pe actul normativ privind introducerea votului uninominal dacă Senatul nu va reuşi să adopte legea la începutul săptămânii viitoare.

Liderii PNL sunt de părere că proiectul poate fi trimis la promulgare înainte de data anunţată de preşedinte pentru referendum - 22 octombrie - dacă senatorii îl vor vota lunea viitoare. "În caz contrar, ne gândim serios la angajarea răspunderii guvernamentale", ne-a declarat preşedintele Camerei, Bogdan Olteanu.

Decizia va fi luată la şedinţa Biroului Politic Central, de la începutul săptămânii viitoare. Secretarul general al PNL, Dan Motreanu, a declarat, pentru NewsIn, că speră să nu se ajungă la situaţia în care PRM va depune moţiune de cenzură la asumarea răspunderii guvernului pentru Legea votului uninominal şi că parlamentul va adopta proiectul de lege până la sfârşitul sesiunii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite