Tăriceanu prevede fuziunea PNL-PD peste un an şi jumătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fuziunea dintre PNL şi PD ar putea fi realizată în maximum un an şi jumătate, a declarat, ieri, liderul liberal, Călin Popescu Tăriceanu. "Nu pot să precizez acum un orizont de timp clar

Fuziunea dintre PNL şi PD ar putea fi realizată în maximum un an şi jumătate, a declarat, ieri, liderul liberal, Călin Popescu Tăriceanu. "Nu pot să precizez acum un orizont de timp clar pentru acest obiectiv, dar cred că un an, un an şi jumătate reprezintă un termen mai mult decât rezonabil pentru încheierea fuziunii", a arătat Tăriceanu.
Premierul nu a putut, însă, să dea o explicaţie clară asupra culorii politice pe care o va avea viitoarea structură, spunând doar că partidul ce va rezulta din contopirea PNL cu PD va trebui să aibă "o componentă liberală semnificativă". Tăriceanu a precizat că majoritatea membrilor PNL au ales acest partid din convingere, pentru doctrina sa, şi nu din oportunism, astfel încât aceştia nu vor renunţa la liberalism. "Trebuie să nu punem pe masă lucrurile care ne divid, ci să vedem ce ne apropie. S-ar putea să existe lucruri care pentru unii să fie imposibil de conciliat", a subliniat Călin Popescu Tăriceanu. El a amintit, în context, şi problemele pe care le au, în teritoriu, numeroase filiale ale PNL şi PD şi a subliniat că doar soluţionarea rapidă a acestor neînţelegeri va oferi o bază solidă pentru discuţiile privind fuziunea. "Intenţionăm să deschidem discuţiile privind fuziunea cu PD, dar sigur că trebuie să fim conştienţi că problemele de pe plan local trebuie să dispară, ca discuţiile privind fuziunea să capete un contur concret şi să nu dureze foarte mult. Mă bucură faptul că PD şi-a arătat, în fine, disponibilitatea pentru acest proiect pentru care cu toţii, cei din PNL, am militat", a adăugat liderul liberal. El a mai spus că proiectul fuziunii va fi realizat de un grup de lucru din cele două partide, cel mai probabil acelaşi care a pus la punct protocolul după care funcţionează în prezent Alianţa D.A. şi că el va începe din filiale.
Cu toate acestea, liberalii nu par din cale-afară de entuziasmaţi de demararea discuţiilor de contopire cu PD. Subiectul a fost abordat şi luni seara, în prima şedinţă a Biroului Permanent Central al PNL din acest an, când mai-marii PNL nu au reuşit decât să evidenţieze faptul că, în ţară, multe organizaţii au probleme de colaborare sau sunt chiar în conflict deschis. În cele din urmă, BPC a decis ca, în perioada următoare, filialele în dificultate să furnizeze o listă a subiectelor care pun PNL şi PD pe poziţii adverse şi să propună soluţii pentru aplanarea conflictelor.

Boc este mai optimist
Liderul PD, Emil Boc, a declarat, marţi, că problema fuziunii PNL-PD se va tranşa în următoarele şase luni, dar că orientarea politică a viitoarei formaţiuni este ultima problemă care trebuie discutată acum, fiind mai importante aspectele tehnice.Boc a precizat că, "în principiu", la nivelul conducerii centrale a Alianţei D.A. există o voinţă de realizare a fuziunii PNL-PD. El a adăugat că anul 2006 este decisiv din acest punct de vedere şi că această problemă va fi tranşată în următoarele şase luni, urmând să se opteze fie pentru fuziune, fie pentru continuarea colaborării dintre cele două partide în cadrul Alianţei.Liderul PD a mai spus că, în cazul fuziunii, noua formaţiune rezultată va avea cu siguranţă o componentă liberală şi una populară."Afilierea politică internaţională a noii formaţiuni o vom stabili după ce facem demersurile pentru fuziune şi nu trebuie puse în acest moment bariere insurmontabile în calea fuziunii", a apreciat Emil Boc.

Frunzăverde, împotrivă
"Am reafirmat, la întâlnirea pe care am avut-o cu liderul grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, Hans Poettering, că nu este utilă fuziunea PD-PNL. Bineînţeles că trebuie menţinută Alianţa D.A., dar fiecare partid trebuie să rămână cu identitatea proprie", a declarat, ieri, vicepreşedintele PD, Sorin Frunzăverde, care a participat la o reuniune a conducerii PPE de la Bruxelles. În urmă cu câteva luni, Frunzăverde a mai afirmat că PD trebuie să rămână o formaţiune de orientare populară şi nu este necesară o fuziune cu liberalii. Ieri, vicepreşedintele PD a discutat cu Poettering şi despre aderarea României la Uniunea Europeană. Potrivit lui Frunzăverde, Poettering l-a asigurat că, dacă România "îşi va face temele", va adera la 1 ianuarie 2007. În plus, liderul grupului PPE a arătat că nu există obligativitatea ca România şi Bulgaria să adere la acelaşi termen.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite