Tăriceanu merge cu justiţia la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Guvernului se va întâlni astăzi cu preşedintele Comisiei Europene. Întrevederea are loc la solicitarea premierului Tăriceanu

Deşi Executivul nu pune pe primul loc problemele justiţiei, subiectul nu poate fi evitat.

Un semnal că autorităţile de la Bucureşti se aşteaptă să fie întrebate despre sistemul judiciar este şi faptul că ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, îl va însoţi în vizită pe premierul Tăriceanu. Predoiu a confirmat ieri că pe agenda de lucru vor figura şi chestiuni privind reforma justiţiei.

“Pe agenda discuţiilor figurează măsurile întreprinse pentru implementarea Planului Naţional de Reforme corespunzător Agendei Lisabona, discutarea punctului de vedere al României faţă de pachetul legislativ, schimbări climatice-energie, precum aspecte ale desfăşurării mecanismului de cooperare şi verificare”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Predoiu se va întâlni şi cu Jacques Barrot, comisar european pe problemele justiţiei, cu care va discuta despre stadiul reformei din justiţie. 

Parlamentul, ţap ispăşitor

Schimbarea modalităţii de numire a procurorilor nu se află pe agenda discuţiilor de astăzi dintre premierul Călin Popescu Tăriceanu şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, susţin reprezentanţi ai Executivului. Potrivit acestora, întâlnirea dintre cei doi oficiali va avea ca temă o propunere “ambiţioasă” pe care Barroso intenţionează să o facă pe tema reducerii emisiilor de carbon.

“Este posibil ca preşedintele CE să pună o serie de întrebări privind numirea procurorilor, iar în acest caz, răspunsul va fi că modificarea legii a fost operată de Parlament, nu de Guvern, şi, după cum se ştie, noi nu avem majoritatea în Legislativ”, au declarat surse guvernamentale.

Procedura de numire a procurorilor, criticată

La începutul lunii septembrie, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a avut o serie de ieşiri publice în care vorbit despre obligativitatea statului român de a nu modifica procedura de numire şi revocare a procurorilor-şefi de la DNA şi DIICOT. Reacţia sa a venit după ce Senatul a stabilit ca procurorii-şefi să fie numiţi de CSM la propuneera ministrului Justiţiei şi nu de către şeful statului. ”

Preşedinta CSM Lidia Bărbulescu afirmă că CSM ar trebui să fie forul care să numească procurorii-şefi. “Consiliul susţine punctul de vedere exprimat în repetate rânduri, anume acela ca numirile în cele mai înalte funcţii din Ministerul Public să se facă de către CSM”, a declarat Lidia Bărbulescu 

Situaţia de la DNA, în aer

DNA nu are în momentul de faţă un procuror-şef numit şi validat.Monica Şerbănescu, propunerea ministrului Predoiu, a primit aviz negativ de la CSM. Ministrul justiţiei nu a făcut o altă nominalizare, dosarul se află la Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite