Tăriceanu: legea TVA este populistă şi demagogică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

s-a arătat însă destul de reţinut în a-i critica pe partenerii democraţi, care au votat alături de conservatori. "Sigur că nu-mi face plăcere să remarc încă o dată inconsecvenţa

s-a arătat însă destul de reţinut în a-i critica pe partenerii democraţi, care au votat alături de conservatori. "Sigur că nu-mi face plăcere să remarc încă o dată inconsecvenţa colegilor de la PD, dar nu vreau să fac din asta un subiect de dispută", a declarat primul-ministru. El şi-a exprimat surprinderea faţă de atitudinea pediştilor, precizând că discutase despre proiectul PC în cursul dimineţii de ieri cu preşedintele executiv şi cu secretarul PD, Adriean Videanu şi Vasile Blaga, care nu i-au spus nimic despre intenţia de a vota textul.
Tăriceanu a declarat că propunerea conservatorilor are o doză mare de "populism şi demagogie" şi că punerea ei în aplicare ar genera un deficit bugetar de 8 la sută, care nu poate fi susţinut. Primul-ministru a mai arătat că de reducerea TVA-ului la alimentele de bază nu vor beneficia cetăţenii, ci anumiţi patroni de fabrici de panificaţie şi că, în această eventualitate, guvernul nu va mai putea susţine financiar programele de integrare şi pe cele sociale. Premierul a accentuat că nu există o decizie a coaliţiei de susţinere a proiectului conservator.La rândul său, ministrul finanţelor publice a spus că decizia senatorilor privind reducerea TVA la alimentele de bază are "un caracter popular evident". "Cred că, în condiţiile în care vrem să menţinem un sistem de taxe şi impozite pe termen lung, această decizie cu un puternic caracter popular evident nu este cea mai bună decizie şi, în timp, cred că poate genera efecte perverse, care să anuleze, de fapt, potenţialele efecte pozitive", a subliniat Vlădescu.

Videanu: PD nu e de acord
Preşedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a anunţat că partidul său nu este de acord cu reducerea TVA la produsele de bază, dar nu a explicat de ce senatorii PD au votat în favoarea acestei iniţiative a Partidului Conservator. "Din punct de vedere al coerenţei politicii fiscale, reducerea TVA la produsele de bază este o eroare. Argumentele tehnice aduse de Dan Voiculescu, preşedintele Partidului Conservator, nu cred că sunt suficiente pentru a ne permite să dezechilibrăm o politică fiscală coerentă", se arată într-o declaraţie a lui Videanu. El a afirmat că această "eroare" care s-a produs la Senat ar putea fi corectată de Camera Deputaţilor.

Voiculescu se jură că nu s-a înţeles cu democraţii
Liderul conservator, Dan Voiculescu, a preferat să prezinte jurnaliştilor succesul adoptării proiectului de reducere a cotei TVA la produsele alimentare de bază în cadru organizat, făcându-şi apariţia în timpul conferinţei de presă a deputaţilor PC. Voiculescu a insistat asupra faptului că votul din Senat a fost unul pur "tehnic" şi a negat existenţa vreunei înţelegeri pe această temă cu democraţii. "Să nu dăm conotaţii politice votului... Nu se pune problema de a face o coaliţie cu PD pentru izolarea PNL", a precizat liderul conservator. Ca să fie mai convingător, Voiculescu a spus că pediştii vor rămâne ipocriţi atâta vreme cât "una spun şi alta fac" şi că liberalii vor fi nişte politicieni "eleganţi" dacă se vor comporta în continuare corect. El s-a arătat însă extrem de nemulţumit faţă de refuzul premierului Călin Popescu Tăriceanu de a purta un dialog pe tema reducerii TVA. "L-am căutat pe premier ieri (miercuri - n.r.) de câteva ori pentru a-l convinge să ne sprijine şi nu l-am găsit. Consider că lipsa de comunicare din partea domniei sale este un semnal şi sunt dezamăgit că premierul nu a găsit timp să vorbim la telefon. Îmi rezerv dreptul de a reanaliza relaţiile mele cu Călin Popescu Tăriceanu şi ale PC cu PNL. Nu accept să fim trataţi ca o simplă maşină de vot", a declarat Voiculescu.

FINANTELE ANUNTA DEFICITE BUGETARE
Reducerea TVA-ului la produsele de bază va duce numai la un minus de venituri bugetare, spun finanţiştii. Ionuţ Popescu, fost ministru de finanţe, consideră că ministerul este pus într-o situaţie dificilă. "Singurul efect cert va fi o scădere a veniturilor de 15.000 - 20.000 miliarde ROL pe an, iar pentru consumator măsura nu va avea niciun efect, vor creşte doar profiturile producătorilor". Aurelian Dochia, analist economic, apreciază că decizia din Senat e politică. "Din punct de vedere economic, efectele sunt: scăderea evidentă a veniturilor bugetare şi o distorsiune la nivelul preţurilor, deoarece unele produse sunt taxate diferit. Impactul asupra scăderii preţurilor va fi foarte scăzut, chiar invizibil, pentru că pieţele produselor alimentare funcţionează bine, sunt eficiente, iar preţul se stabileşte pe baza cererii şi ofertei". Ilie Van, preşedintele patronatului crescătorilor de păsări, consideră însă că măsura e salutară, şi pe termen mediu va conduce la scăderea preţurilor. Conform calculelor Ministerului de Finanţe, deficitul de venituri bugetare este de 0,8% din PIB.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite