Tariceanu, increzator ca Guvernul sau va avea viata lunga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Vreau sa va spun un lucru: majoritatea din Parlament, care s-a constituit, imi da siguranta ca vom putea guverna in bune conditii, ca vom avea o stabilitate politica in viitor, ceea ce este foarte

"Vreau sa va spun un lucru: majoritatea din Parlament, care s-a constituit, imi da siguranta ca vom putea guverna in bune conditii, ca vom avea o stabilitate politica in viitor, ceea ce este foarte important pentru un guvern", a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu, la cateva minute dupa ce, marti seara, guvernul sau a fost investit de Parlament cu 265 de voturi pentru si 200 contra. PNL, PD, PUR, UDMR si grupul minoritatilor au impreuna doar 242 de parlamentari, iar PSD si PRM insumeaza 227 de deputati si senatori, ceea ce arata ca o parte din reprezentantii Opozitiei au votat cu guvernul Tariceanu. Votul fiind secret, cu bile, este imposibil de stiut cine au fost cei care nu au respectat indicatiile conducerilor PSD si PRM. Pentru validarea guvernului erau nevoie de 235 de voturi, numarul total al deputatilor si senatorilor fiind de 468. De la sedinta de investitura a noului Guvern, au lipsit doar trei parlamentari. Tariceanu a mai spus ca rezultatul obtinut arata ca intreaga coalitie pe care o conduce "s-a manifestat in mod matur si coerent". Intrebat de ziaristi, imediat dupa votul de investitura, daca, in perioada in care a fost ministru al Industriilor in guvernul Ciorbea, a "obligat" unele institutii ale statului sa cumpere masini Citroen, importate de firma sa, Tariceanu a sustinut ca astfel de afirmatii sunt nefondate. "Ii rog foarte mult pe cei care fac astfel de afirmatii sa verifice, pentru ca ele sunt in totala neconcordanta cu realitatea", a declarat noul prim-ministru.
Replica la "mania proletara" si la "intoleranta si xenofobie"
In discursul-replica la atacurile pe care le-a incasat de la opozitie, Tariceanu s-a legat, preponderent, de discursul neinspirat al pesedistului Victor Ponta. Tanarul deputat reprosase, printre altele, noului Cabinet, ca a lasat invatamantul si cultura in coordonarea unui ministru de stat maghiar. "Remarcile dumneavoastra sunt deplasate si, prin ele, il transformati pe domnul Marko Bela intr-un cetatean de rang secund. Noi vrem ca toti cetatenii Romaniei sa aiba aceeasi sansa, indiferent de nationalitate sau religie, iar eu, ca liberal, nu accept intoleranta si xenofobia. Nu vrem sa mai avem de-a face cu oameni cinici, aroganti si intoleranti", a spus Tariceanu, aplaudat pentru prima data de sala, cu exceptia parlamentarilor PRM si a unor pesedisti. Premierul s-a aratat dezamagit ca intre noul val si vechea garda din PSD nu exista nici o diferenta si ca generatia tanara din fostul partid de guvernamant este incapabila sa preia elementele din discursul social-democrat modern, european. Tariceanu s-a declarat "cutremurat" de "mania proletara" cu care pesedistii si peremistii i-au infierat pe oamenii de afaceri din Guvern: "Imi amintiti de o poezie care se auzea foarte des in tineretea mea: "Cei ce zac in inchisoare/ Sunt chiaburi si tradatori/ Moarte lor!"". Prim-ministrul a sustinut ca "nu este o rusine sa fii bogat" si ca oamenii de afaceri pe care i-a cooptat in Executiv sunt "cinstiti". Calin Popescu-Tariceanu a tinut sa-l linisteasca si pe senatorul PRM Gheorghe Funar, precizand ca Guvernul nu va accepta autonomia pe criterii etnice, avand, in schimb, in vedere continuarea descentralizarii regionale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite