Tăriceanu le-a frecat rebelilor ridichea degeaba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ar fi demonstrat un compartament de partid-stat.Deşi n-au primit nicio sancţiune, contestatarii liberali ai cererii de retragere a trupelor româneşti din Irak: Mihai Răzvan Ungureanu, Sebastian

ar fi demonstrat un compartament de partid-stat.
Deşi n-au primit nicio sancţiune, contestatarii liberali ai cererii de retragere a trupelor româneşti din Irak: Mihai Răzvan Ungureanu, Sebastian Vlădescu şi Raluca Turcan au fost urecheaţi zdravăn ieri în şedinţa Biroului Permanent Central al PNL. Surse liberale au relatat că toţi membrii BPC i-au admonestat pe cei trei "rebeli". Premierul Călin Popescu Tăriceanu i-ar fi cerut lui Vlădescu să spună motivele care l-au determinat să voteze contra la şedinţa CSAT de vineri. "Spre binele vostru nu am să vi le spun", ar fi răspuns titularul de la Finanţe spre stupefacţia amicului său Tăriceanu. Potrivit surselor citate, premierul ar fi insistat - "ar fi înţelept să vorbeşti" -, însă Vlădescu nu a fost deloc impresionat replicând arogant: "Nu am ajuns încă la gradul ăsta de înţelepciune". şi ministrul de externe a fost protagonistul unui episod similar. În momentul în care Ungureanu a încercat să părăsească şedinţa, ne-au relatat membri ai BPC, secretarul general al partidului, deputatul Dan Motreanu, l-a apostrofat şi i-a cerut să dea explicaţii despre cea mai nouă declaraţie a preşedintelui Traian Băsescu privind oferta de unire făcută Republicii Moldova. "Vă rog să mă credeţi că nu ştiu nimic despre acest lucru. şi eu am aflat din presă..." MAE nu a făcut o astfel de propunere Moldovei, s-ar fi apărat ministrul. În replică, unii membri ai Biroului i-ar fi cerut să-l combată prin declaraţii publice pe şeful statului, însă Ungureanu s-ar fi eschivat de la un răspuns.

"Răfuiala cu miniştrii, neesenţială"
După cum a reieşit din declaraţiile lui Tăriceanu, cei doi miniştri au fost "salvaţi" de necesitatea intensificării eforturilor pentru îndeplinirea criteriilor de aderare la UE. "Decât să facem o răfuială neesenţială cu doi miniştri - care bănuiesc că au tras nişte învăţăminte din ceea ce s-a întâmplat - este mult mai important să le dăm posibilitatea să-şi ducă mandatul la bun sfârşit", a explicat primul-ministru. El a exemplificat prin situaţia instituţiei conduse de Sebastian Vlădescu, care "are de rezolvat unul dintre steguleţele roşii importante de pe calendarul de integrare - interoperabilitatea sistemelor de comunicare a datelor privind TVA", Codul Fiscal, bugetul rectificat şi pregătirea bugetului pentru anul viitor. Totuşi, Tăriceanu a subliniat că atitudinea lui Vlădescu şi Ungureanu a fost considerată "mai mult decât regretabilă" atât în teritoriu, cât şi la nivel central. După întrunirea de ieri a conducerii PNL, titularul portofoliului Finanţelor a refuzat să comenteze motivul pentru care, în şedinţa CSAT, nu a votat alături de şeful său pe linie de partid în favoarea propunerii de rechemare a militarilor români dislocaţi în Irak. Vlădescu a spus că această chestiune este o temă "de mare actualitate" şi a ţinut să precizeze că şi-a exprimat punctul de vedere "în special ca simplu cetăţean". La rândul său, ministrul afacerilor externe a negat că i s-ar fi cerut demisia în cadrul Biroului Permanent al PNL şi s-a abţinut să se refere la votul său din CSAT. Ungureanu a apreciat ca bine-venită o dezbatere publică pe tema retragerii trupelor din teatrele de operaţiuni. "Repet punctul meu de vedere în ceea ce priveşte politica externă a României: aceasta nu este negociabilă", a spus şeful diplomaţiei de la Bucureşti.

PNL nu renunţă la tema retragerii din Irak
Vicepreşedintele PNL Teodor Meleşcanu a făcut cunoscut că, până joi, la şedinţa Delegaţiei Permanente a partidului, va fi definitivat şi supus adoptării un proiect de rezoluţie pe tema declanşării unui dialog la nivelul societăţii civile asupra oportunităţii prezenţei trupelor româneşti în Irak. Liberalii se pregătesc să strângă semnături în favoarea convocării unui referendum privind retragerea trupelor din Irak. Vicepreşedintele Teodor Meleşcanu a spus că PNL va continua să promoveze o dezbatere privind situaţia trupelor din Irak, pentru a vedea dacă se bucură sau nu de susţinere. "Din punctul meu de vedere discutarea propunerii PNL trebuie să fie făcută pe argumente de fond. Eu consider că orice încercare de a da până la urmă verdicte sau de a o trata pe chestiuni de procedură este dăunătoare dialogului care, în opinia noastră, este foarte necesar în legătură cu participarea trupelor româneşti la operaţiuni în străinătate. Din punctul nostru de vedere vom continua promovarea unui dialog la nivelul societăţii româneşti pe această temă, cu argumente de fond, de substanţă, să vedem în ce măsură este sprijinită sau nu", a spus Meleşcanu.

Premierul: "Cine e Raluca Turcan?"
Deputatul PNL Raluca Turcan a primit o "corecţie politică" extrem de dură din partea preşedintelui liberalilor, premierul refuzând să o asculte în cadrul şedinţei Biroului Permanent al formaţiunii. "În ceea ce mă priveşte, nu am avut ocazia să-mi expun punctul de vedere, pentru că, în momentul în care am luat cuvântul, preşedintele a ieşit din sală, iar când s-a întors mi-a spus că nu doreşte să mă asculte, pentru că nu-l interesează persoana mea", a afirmat fosta consilieră a lui Theodor Stolojan. Întrebat de presă ce i s-a întâmplat deputatei liberale, premierul Tăriceanu a replicat scurt: "Cine e Raluca Turcan?".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite