Tăriceanu îşi asumă reforma sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

personalului medical.Au trecut doar 86 de amendamente din 434"Am primit la Ministerul Sănătăţii din partea grupurilor parlamentare 434 de amendamente, dintre care 283 de la Cameră şi 151 de la

personalului medical.
Au trecut doar 86 de amendamente din 434
"Am primit la Ministerul Sănătăţii din partea grupurilor parlamentare 434 de amendamente, dintre care 283 de la Cameră şi 151 de la Senat, dar au fost acceptate 86, care vin din tot spectrul politic", a declarat, ieri, după şedinţa specială de guvern, ministrul Eugen Nicolăescu. El a mai afirmat că au trecut modificările care au urmărit clarificarea unor paragrafe existente deja în proiectul de lege. Unul dintre amendamentele acceptate a fost cel care elimina plata asigurărilor sociale din drepturile de autor obţinute de persoanele cărora li se oprea aceasta şi din salariu. În schimb, guvernul n-a acceptat eliminarea incompatibilităţilor în cazul cumulului de funcţii, dar a acceptat ca medicii care sunt directori sau membri ai comitetului director al spitalului să poată deţine funcţii de conducere în colegiile profesionale. Amendamente acceptate au fost depuse de PNL (34), PSD (11), PD (6), PC (3), UDMR (4), iniţiativă comună PNL/PSD (6), parlamentari independenţi etc.
Pogea a cerut guvernului eliminarea taxei pe viciu
"Vicepremierul Gheorghe Pogea a cerut cu vehemenţă eliminarea din pachetul de legi al sănătăţii eliminarea taxei pe viciu. Niciodată nu l-am văzut aşa de nervos", ne-a declarat o sursă din Palatul Victoria, participantă la şedinţa specială a guvernului de ieri. Vicepremierul atenţiona miniştrii că această măsură va afecta afacerea producătorilor de alcool şi tutun, dar mai ales va fi un nou bir pus pe capul populaţiei, ne-a mai spus sursa. La conferinţa de presă care a urmat şedinţei Executivului, ministrul Eugen Nicolăescu a afirmat că nici un ministru nu s-a opus acestei măsuri, dar a recunoscut că "au fost multe amendamente, ca urmare a grupurilor de interese manifestate la nivelul parlamentarilor, referitor la ceea ce înseamnă modificarea ori eliminarea taxei pe viciu, dar decizia guvernului este fermă şi hotărâtă."

patru amendamente pe minut
Cele 434 de amendamente la legile sănătăţii au fost trecute prin guvern în aproximativ două ore. La acestea, se mai adaugă încă două acte normative emise de executiv, dar care nu aveau legătură cu reforma sănătăţii. Un calcul simplu ne arată că aceasta ar fi însemnat ca membrii guvernului să aloce discutării fiecărui amendament aproximativ 15 secunde, ceea ce este imposibil. De fapt, cei care au analizat sutele de observaţii depuse de parlamentari sunt specialiştii Ministerului Sănătăţii, care, de vineri seara şi până ieri dimineaţă, au lucrat neîntrerupt, reţinând drept viabile doar 86 de amendamente.

Reforma schimbă până şi numele ministerului
Ministerul Sănătăţii îşi va schimba denumirea în Ministerul Sănătăţii Publice, potrivit proiectului de lege privind reforma în domeniu, asumat de guvern, ieri, în faţa parlamentului. De-a lungul timpului, titulatura instituţiei a fost schimbată în mai multe rânduri, când prelua sau ceda atribuţiile referitoare la familie, aflate în prezent sub responsabilitatea Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite