Tariceanu si Geoana si-au jurat razboi pe veci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Calin Popescu Tariceanu si liderul PSD, Mircea Geoana, si-au jurat, ieri, in fata plenului reunit al celor doua Camere ale parlamentului, ,razboi politic etern". Prima batalie a fost purtata

Premierul Calin Popescu Tariceanu si liderul PSD, Mircea Geoana, si-au jurat, ieri, in fata plenului reunit al celor doua Camere ale parlamentului, ,razboi politic etern". Prima batalie a fost purtata de cele doua tabere, alesii puterii si ai opozitiei si-au administrat lovituri dupa lovituri. Scandalul a inceput de la discursul primului-ministru, care a citit un raport privind pregatirea aderarii Romaniei la UE, diferit de cel ce le fusese distribuit senatorilor si deputatilor cu o zi inainte. Textul avea ca elemente de noutate atacuri dure la guvernarea PSD, lucru ce i-a scos din sarite pe social-democrati. ,Am preluat in decembrie 2004 o Romanie codasa la integrare. Ne impingeau prietenii de la spate in Uniunea Europeana, dar fostul guvern avea alte prioritati decat sa faca reforma sau sa combata coruptia. Din contra, congregatia baronilor PSD si clientelismul politic impiedicau orice pas real spre Europa. Negocierile de integrare au fost incheiate in genunchi, pentru a avea munitie electorala", a aratat, printre altele, Tariceanu. La un pas de a exploda, pesedistii se foiau in banci. Fostul presedinte Ion Iliescu, flancat de consiliera sa, senatorul Corina Cretu, isi nota apasat pe o foaie de hartie cuvintele premierului. Imediat dupa ce Tariceanu si-a incheiat zambitor cuvantarea, presedintele Camerei, Adrian Nastase, a decretat o pauza de consultari. In timp ce Nastase declara, pentru televiziuni, ca premierul a recurs la o ,smecherie ieftina", congestionat, Iliescu isi zorea colegii sa intre la consultari. Aproape o ora s-au certat mai-marii puterii cu cei ai opozitiei pentru a decide, in final, sa continue dezbaterile. Surse participante la discutie sustin ca ex-presedintele PSD a fost cel mai virulent combatant, cerandu-le guvernantilor sa ,gandeasca democratic, corect" in aceasta chestiune. ,Lasati-ne sa gandim cum vrem noi si cum stim noi", i-ar fi replicat, pe un ton ridicat, pedistul Radu Berceanu lui Iliescu. Potrivit acelorasi surse, interventia reprezentantului PD l-a facut pe senatorul PSD sa nu mai scoata nici o vorba si sa tremure de nervi. Tensiunea din incaperea Biroului Permanent s-a mutat, apoi, inapoi in plen, unde opozitia a pornit un val de atacuri la adresa puterii.
Liderul PSD musca din dusmani
Cel mai infierbantat s-a aratat presedintele PSD, Mircea Geoana. "Este probabil ultimul guvern liberal pe care l-a dat prestigiosul dumneavoastra partid. Uitati-va bine la acest guvern. Este probabil ultima data cand il vedem. Sa dea Dumnezeu sa scapam de aceasta problema", a zis liderul PSD. Supararea presedintelui social-democrat a plecat de la faptul ca raportul prezentat de premier a avut ca subiect principal un atac dur la adresa PSD. Din punctul de vedere al liderului PSD, "premierul nu este nici om de stat, nici barbat politic" in conditiile in care continua "delirul anti-PSD". "Am inteles ca nu stiti cum sa iesiti in fata atunci cand la Bruxelles presedintele Basescu va taie microfonul", a turnat sare pe rana Mircea Geoana. Nici UDMR nu a scapat de aceasta data de atacurile liderului PSD. Indignat, Geoana l-a intrebat pe vicepremierul Marko Bela cand va face lobby si pentru Romania, mai ales ca acum autonomia culturala a devenit subiect la Bruxelles. "De ce va platim drumul pana acolo?", i-a intrebat Geoana pe euroobservatori. El crede ca Tariceanu vrea de fapt sa pregateasca populatia pentru eventuala amanare a integrarii tarii noastre la termen. "Barbatii de stat nu fac asa ceva. Isi recunosc greselile", mai spune Geoana, care avertizeaza ca integrarea poate fi oricand amanata.
Tariceanu: Geoana e mic si ridicol
Premierul Tariceanu a asteptat linistit sa primeasca dreptul la replica, timp in care l-a ascultat incantat pe colegul sau de partid, vicepresedintele Puiu Hasotti, care le-a spus social-democratilor ca Alianta va duce, in 2007, Romania in Europa, acolo de unde au scos-o, in 1945, inaintasii comunisti ai PSD. Invitat, intr-un final, la microfon, seful guvernului s-a dezlantuit: ,Ascultandu-l pe domnul care se pretinde a fi presedintele PSD, parca am asistat la un discurs al noii Mame Omida a politicii romanesti (...). Daca v-ar fi auzit Caragiale, in mod sigur dramaturgia romaneasca ar fi avut accente comice suplimentare (...). Pacat ca nu v-ati vazut, domnule Geoana, la televizor, incadrat de greii PSD - Iliescu, Nastase, Mitrea - lucru ce va facea mic si ridicol (...). Sunteti prizonierii mentalitatii comuniste, va revendicati de la Partidul Comunist si astia sunteti!". In timp ce Tariceanu tuna si fulgera de la tribuna, parlamentarii PSD si PRM s-au ridicat si au parasit sala, oprindu-se in hol sa fie colindati. Mircea Geoana s-a multumit sa-i mai arunce premierului, prin intermediul presei, ca ,se da cocos cu Opozitia" pentru ca este vulnerabil in Coalitie.

Udemeristii solicita scuze
Prestatia lui Mircea Geoana i-a revoltat si pe udemeristi, fosti parteneri de guvernare cu PSD. Senatorul Gyorgy Frunda a spus ca asteapta scuzele liderului social-democrat, intrucat maghiarii nu sunt ,cetateni de gradul doi" sau ,vasali" ai romanilor. ,Este imoral si incorect sa fim atacati de la spate, acum, ca suntem in alt guvern. Tratati-ne asa cum suntem, onesti si cinstiti, si poate va vom mai ajuta si alta data", a cerut Frunda. Ca sa puna capac discutiilor, vicepresedintele PRM, Gheorghe Funar, i-a cerut premierului Calin Popescu Tariceanu sa scoata UDMR din Executivul pe care il conduce, altminteri, Romania nu isi va indeplini niciodata obligatiile asumate fata de UE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite