Tăriceanu şi Boc nu reuşesc să dreagă relaţia PNL - PD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de minute, cât au stat alături, nu au reuşit să detensioneze controversele din Alianţă. Totuşi, Boc şi Tăriceanu s-au asigurat reciproc de faptul că niciunul din partidele pe care le conduc

de minute, cât au stat alături, nu au reuşit să detensioneze controversele din Alianţă. Totuşi, Boc şi Tăriceanu s-au asigurat reciproc de faptul că niciunul din partidele pe care le conduc nu ar avea ceva de câştigat de pe urma unei relaţii mai strânse cu PSD.
Cu doar câteva ore înainte de agapa cu liberalii, liderii PD l-au aplaudat la scenă deschisă pe vicepreşedintele Sorin Frunzăverde atunci când acesta le-a propus ca la alegerile pentru Parlamentul European să candideze pe liste proprii. Iniţiativa sa a fost susţinută şi de secretarul general al PD, Vasile Blaga. În şedinţa Colegiului director a PD, desfăşurată cu uşile închise, Frunzăverde a explicat că oficialii Partidului Popular European sunt cei care au sugerat ca PD să se separe de PNL la aceste alegeri. Potrivit unor surse din PD, PNL ar fi cerut ca raportul dintre cele două partide pe eventualele liste comune pentru Parlamentul European să fie de 1 la 1, în schimb democraţii nu ar fi fost dispuşi să accepte decât un raport de 2 la 1, în condiţiile în care în sondaje situaţia lor ar fi chiar mai bună. După discursurile lui Frunzăverde şi Blaga, unul din membrii Colegiului Director a întrebat dacă organizaţiile partidului trebuie să se pregătească de alegeri, eventual chiar de anticipate, înainte de sosirea zăpezii. Liderii PD i-au spus că nu se va întâmpla nimic înainte de Paşte. Tot sâmbătă, PD a anunţat că-l va vota pe senatorul PSD George Maior, propus pentru funcţia de director al SRI. Emil Boc a simţit însă nevoia să declare public că PSD este în continuare un partid nereformat şi clientelar, care a generat corupţie. Boc a spus însă că această etichetă nu trebuie generalizată şi în cazul lui Maior.

Liberalii îi spun "NU" lui Maior
Liberalii nu vor vota instalarea pesedistului George Maior la conducerea SRI. Decizia a fost luată vineri seara, de Biroul Permanent Central al PNL, liderii partidului nereuşind să pună la cale o strategie concretă pentru a contracara mişcarea preşedintelui Traian Băsescu. De altfel, purtătorul de cuvânt al PNL, Varujan Vosganian, a anunţat hotărârea, lansând şi un apel către PD să facă acelaşi lucru.
În ceea ce priveşte validarea lui Claudiu Săftoiu la şefia SIE, votul grupurilor PNL din parlament va ţine seama de rezultatul audierii de la comisia de specialitate. Destul de reţinuţi în declaraţiile publice, în spatele uşilor închise, liberalii au fost extrem de furioşi la adresa lui Băsescu. Surse din BPC ne-au declarat că majoritatea liderilor partidului au arătat că PNL nu mai poate avea sub nicio formă încredere în şeful statului şi că trebuie să se aştepte la ce e mai rău din partea acestuia. Liberalii sunt convinşi că Băsescu şi PD le pregătesc un nou asalt în perioada următoare - fie prin sprijinirea unei moţiuni de cenzură a opoziţiei, fie prin ieşirea democraţilor de la guvernare - şi încearcă se menţină stabilitatea guvernării prin orice mijloace. "Nu mai credem în promisiunile lui Băsescu nici dacă ne dă un angajament scris", comenta unul dintre membrii BPC. Ei au mai decis să încerce, prin negocieri, să-şi asigure sprijinul celorlalte formaţiuni pentru respingerea lui Maior, la votul din parlament. Oricare ar fi rezultatul votului, membrii PNL vor ataca public decizia şefului statului, arătând că, de fapt, Traian Băsescu colaborează foarte bine cu "sistemul ticăloşit" pe care l-a înfierat în campania electorală.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, sâmbătă, că PNL va rămâne la guvernare, chiar dacă la SRI va fi instalat un director PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite