Tăriceanu şi Atanasiu au trecut peste capul lui Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tăriceanu. Cei doi oficiali au recunoscut că nu i-au anunţat nici pe americani cu privire la intenţia lor. Surse liberale susţin că Atanasiu ar fi avansat pentru prima oară ideea retragerii din

Tăriceanu. Cei doi oficiali au recunoscut că nu i-au anunţat nici pe americani cu privire la intenţia lor. Surse liberale susţin că Atanasiu ar fi avansat pentru prima oară ideea retragerii din Irak în urmă cu două săptămâni. Ieri, la discuţiile din BPC, ministrul apărării ar fi argumentat, conform surselor citate, că România nu a avut nimic de câştigat de pe urma misiunilor de aici, întrucât SUA nu au acordat ţării noastre nici contracte de reconstrucţie, nici pentru înzestrarea armatei lor.
"Nu este o decizie care să fie surprizătoare, inclusiv americanii doresc o dezangajare din Irak, această prezenţă în Irak este extrem de nepopulară, inclusiv în America. Nu mai vorbesc de Uniunea Europeană. Nici în România nu se bucură de simpatie şi trebuie să ţinem cont de aceste considerente şi să ne reorientăm deciziile pe priorităţile interne", a spus premierul. El a invocat şi tendinţa celorlalte state din UE de a-şi chema militarii din aceste teatre de operaţiuni, dar şi costurile umane şi financiare mari pe care ţara noastră trebuie să le suporte. Totuşi, potrivit premierului, România va continua să-şi asume obligaţiile în misiunile militare care sunt desfăşurate ca urmare a unei decizii a NATO, a ONU sau a Uniunii Europene. "Retrăgând aproape jumătate din forţa noastră implicată în teatrele de operaţii externe - avem 2.100 de oameni, retragem aproape 900 - vom avea economii de aproximativ 90 de milioane de dolari", a spus, la rându-i, ministrul apărării, arătând că România cheltuie, pentru aceste misiuni, aproximativ 200 milioane de dolari. Atanasiu a precizat că România participă în Irak şi la o misiune sub egida NATO, pentru instruirea armatei irakiene, iar acea misiune va fi păstrată. "Pe ultima rotaţie din acest an, însemnând noiembrie-decembrie, propunem retragerea şi a celor de pe Irak Freedom, respectiv de pe coaliţie, fiindcă noi participam în teatrul de operaţii, în zona Nassyria, împreună cu brigada Garibaldi din Italia. Ei se retrag pe ultima rotaţie din acest an şi atunci suntem nevoiţi, fiindcă rămânem fără suport logistic şi fără comandament, să facem şi noi această retragere. Nu îi mai deplasăm spre alte brigăzi, ci îi aducem acasă - aceasta este propunerea noastră", a afirmat el. Ministrul a mai susţinut că nu există nicio ţară prezentă în Irak care să nu aibă un calendar al retragerii trupelor, mai ales în contextul în care armata irakiană devine tot mai puternică, mai înzestrată şi capabilă să preia din misiunile militarilor străini.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite