Taranistii, o paranteza istorica pe langa "populari"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNTCD nu mai exista. Sambata si duminica, dupa doua congrese, taranistii au absorbit URR si, impreuna, au constituit o formatiune noua intitulata Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD). Noul partid

PNTCD nu mai exista. Sambata si duminica, dupa doua congrese, taranistii au absorbit URR si, impreuna, au constituit o formatiune noua intitulata Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD). Noul partid ar urma sa fie polul care ar atrage resturile miscarii crestin-democrate din Romania. In felul acesta, Partidul Popular European, cel mai puternic la ora actuala, va avea un corespondent, chiar daca neparlamentar, si in Romania. Preluand initiativa si particula "popular", PNTCD spera sa aiba intaietate in ocuparea acestui culoar politic dorit de mai multe partide romanesti, chiar daca fac parte din familii doctrinare diferite. Desi in documentele congreselor se vorbea numai de PPCD, sambata dimineata, langa aceste initiale a aparut, in paranteza, si vechea denumire de PNTCD. Artificiul PPCD (PNTCD) avea menirea de a inchide gura taranistilor care contestau schimbarea numelui si care si l-au ales ca purtator de cuvant pe Ioan Muresan, fostul ministru taranist al Agriculturii. Sambata, de dimineata, peste o mie de taranisti si ureristi au luat cu asalt sala Cuza de la Palatul Parlamentului. Este pentru prima data din 2000, dupa ce au pierdut alegerile, cand taranistii se reunesc intr-un spatiu atat de vast. Pe culoare circula zvonul ca inchirierea salii ar fi costat in jur de 250 de milioane de lei. Multi taranisti erau nedumeriti in privinta revenirii financiare, dupa ce, in urma cu cateva luni, PNTCD era sa fie executat silit pentru neplata datoriilor. Altii, mai perspicace, dadeau explicatii: "O fi platit Milut. Ca aducerea lui in partid e singura afacere". Marian Milut este om de afaceri, a candidat si la presedintia Romaniei din partea Actiunii Populare, iar acum candideaza la Primaria Capitalei. Ceva mai departe, la intrarea in sala, Muresan inmana un Apel si un Manifest crestin-democrat ale caror idei principale erau contestarea deciziei actualei conduceri de schimbare a numelui partidului.
Rezistenta "NT" in PPCD
"Ne delimitam de cuvantul popular care aduce aminte de comunisti. La Sfatul Popular erau chemati bunicii mei sa dea pamantul. NT inseamna rezistenta la anticomunism. PNTCD este ultimul simbol si, in absenta unui lider puternic, e singura piedica in calea uitarii", explica Muresan impotrivirea sa. El a lansat si paradoxul reuniunii spunand ca nu va face parte din noul partid, dar nici nu va pleca din PNTCD, chiar daca acesta nu va mai exista. Impotriva schimbarii numelui partidului a anuntat ca va vota si Constantin Ionescu-Galbeni. Presedintele de onoare al PNTCD, Ion Diaconescu, a sustinut insa ca schimbarea numelui nu inseamna o renuntare la capitalul moral, ci o modernizare a partidului. "N-a primit functie. D-aia vrea sa faca o diversiune. Noi l-am pus presedinte, noi l-am destituit", explica Siman Gheorghe, din Maramures, atitudinea lui Ioan Muresan. Ieri, noul PPCD si-a votat sloganul, "Fiecare conteaza", sigla, precum si noua conducere. Gheorghe Ciuhandu va fi presedinte. Postul de prim-vicepresedinte il va ocupa Serban Bubenek. Numele de PNTCD va fi pastrat timp de sase luni in paranteza, langa PPCD, iar apoi nimeni nu va mai putea sa-l foloseasca vreodata.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite