Taranistii ii iau sefia neputinciosului Ciorbea si i-o dau invingatorului Ciuhandu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNTCD isi joaca viitorul ca partid politic in doua reuniuni ale forurilor de conducere, Delegatia Permanenta astazi, si, maine, Consiliul National, chemate sa decida soarta taranistilor dupa dezastrul

PNTCD isi joaca viitorul ca partid politic in doua reuniuni ale forurilor de conducere, Delegatia Permanenta astazi, si, maine, Consiliul National, chemate sa decida soarta taranistilor dupa dezastrul de la locale. Ar urma ca presedintele Victor Ciorbea sa-si prezinte demisia, Delegatia Permanenta sa o accepte si sa inainteze Consiliului National propunerea de transfer al puterii catre echipa lui Gheorghe Ciuhandu. Dar nu este atat de simplu. Presedintele Victor Ciorbea, venit la conducere in urma unor convulsii care erau sa desfiinteze partidul, a promis readucerea formatiunii pe prima scena politica. Mandatul sau nu a adus linistea, fiind caracterizat, ca si pana atunci, de lupte intestine, epurari in grup si suspendari din partid. In fata propriului electorat si a crestin-democratiei europene, Ciorbea a promis 10 la suta la locale, dar rezultatul votului, putin peste 1 la suta, cat si usturatorul esec personal la Primaria Bucurestiului, i-au spulberat si bruma de credibilitate pe care o avea. Acum, se asteapta ca Victor Ciorbea sa-si asume responsabilitatea, nu numai in vorbe, si sa demisioneze de la conducere, astfel incat singurul taranist de succes, primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, si echipa sa sa preia conducerea.
Victor Ciorbea: "Eu o sa-mi depun mandatul"
Conform traditiei taraniste, razboiul intern se duce pana in ultima clipa. Victor Ciorbea a incercat toate solutiile pentru a-si salva pozitia. S-a discutat cu partidele parlamentare, inclusiv cu PRM, in vederea unei aliante cu cateva locuri pe liste pentru taranisti. S-a sperat ca Ciuhandu nu-si va asuma conducerea PNTCD de la Timisoara. Alte grupuri s-au zbatut pentru dizolvarea PNTCD intr-o alta formatiune politica. Unul dintre veteranii partidului, care a trait si zilele de la guvernare si o suspendare de un an, Remus Oris, declara ca spera ca Victor Ciorbea sa-si dea demisia. "Demisia presedintelui ar duce la demisia intregii conduceri a partidului care a fost votata pe lista sa. Apoi s-ar alege o echipa interimara sub presedintia lui Gheorghe Ciuhandu, care ar urma sa convoace un congres extraordinar. Nu cred ca Victor Ciorbea a renuntat la ideea de a-si prezenta demisia. Este in joc supravietuirea partidului", spune Remus Opris. Victor Ciorbea nu pronunta insa cuvantul demisie. "Eu o sa-mi prezint depunerea mandatului, iar forurile de conducere vor lua masurile adecvate. Vom discuta", spune presedintele PNTCD, cu mai putin de 24 de ore inainte de sedinta Delegatiei Permanente.
Gheorghe Ciuhandu:
"Voi incerca sa conduc PNTCD de la Timisoara"
- Domnule Gheorghe Ciuhandu, sunteti omul care, la sfarsitul acestei saptamani, l-ati putea inlocui in functie pe Victor Ciorbea la presedintia PNTCD. Care vor fi primele masuri pe care le veti lua?
- Acest lucru s-a facut deja public, iar decizia a fost hotarata de colegii mei, avand in vedere ca, in Timis, am obtinut scorul electoral cel mai bun. Este o obligatie morala sa-mi asum aceasta responsabilitate. Avand in vedere rezultatele foarte slabe de la alegerile locale, trebuie o schimbare atat la nivel central, cat si in multe din organizatiile locale.
- Va fi PNTCD primul partid cu sediul central in afara Bucurestiului?
- Sediul central va ramane la Bucuresti. Nu poti avea un partid de anvergura nationala cu sediul in provincie. Voi incerca sa conduc de la Timisoara, urmand ca la Bucuresti sa fie o conducere executiva, care sa se ocupe de toate problemele. Practic, pana in 31 iulie, este vorba de a conduce provizoriu partidul, pentru ca, atunci, va avea loc congresul, care va valida motiunea pe care o voi depune. De-abia de atunci se va putea spune ca sunt cel care conduce PNTCD. Nu va pot spune cu cine voi lucra.
- Care va fi strategia politica a PNTCD pentru alegerile generale?
- Vom incerca sa coagulam in jurul PNTCD toate organizatiile de sorginte crestin-democrata si sa intarim acest curent politic. Ideea de baza este sa mergem singuri in alegeri. Vom discuta si cu alte partide pentru o posibila colaborare, insa nu dorim sa ne pierdem identitatea. Cea mai normala colaborare am putea-o avea cu Alianta D.A. Vom cauta variante de colaborare, dar vom cere un tratament egal cu ceilalti parteneri.
- Credeti ca veti reusi sa treceti pragul electoral?
- Ma voi stradui sa fac acest lucru.
- Victor Ciorbea ar putea ajunge adversar politic al PNTCD intrand pe listele de senatori ale PRM?
- Nu stiu si nici nu ma intereseaza. Este problema domnului Ciorbea. Un lucru este clar. Nu vrem sa avem nici un fel de relatie de colaborare cu Romania Mare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite