Taranistii, democratii si ultranationalistii romani se inghesuie la usa PPE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Popular European este, in prezent, cel mai influent partid din Europa Occidentala. In Parlamentul European, detine o majoritate relativa - 268 din cei 732 de europarlamentari apartin PPE - si

Partidul Popular European este, in prezent, cel mai influent partid din Europa Occidentala. In Parlamentul European, detine o majoritate relativa - 268 din cei 732 de europarlamentari apartin PPE - si nu mai putin de 12 premieri din statele UE sunt membri ai formatiunii. Printre acestia se afla Silvio Berlusconi (Italia) si Jean Pierre Raffarin (Franta). In plus, presedintele Comisiei Europene, portughezul Jose Manuel Barroso, si opt dintre comisarii sai sunt membri ai PPE. Doua formatiuni politice din Romania au statut de asociat: PNTCD si UDMR. Pentru a-si creste influenta, PPE ar dori sa gaseasca, in Romania, un partid parlamentar care sa devina membru cu drepturi depline al acestei structuri europene, in momentul in care tara noastra va adera la Uniunea Europeana. In schimb, PPE poate oferi un puternic sprijin politic si logistic. Din acest motiv, in Romania a inceput o competitie acerba pentru afilierea la PPE. Fostul PNTCD (in prezent Partidul Popular Crestin-Democrat) a inceput sa grupeze in jurul doctrinei crestin-democrate o serie de partide extraparlamentare, iar PD poarta si el negocieri subterane cu PPE, dar inca nu s-a decis daca renunta sau nu la ideologia social-democrata. Acum, pe acest culoar se inghesuie si ultranationalistii din Partidul Romania Mare, transformati peste noapte in "conservatori". Deocamdata insa, autoritatile romane fac eforturi sa-i calmeze pe europarlamentarii germani din PPE, extrem de ostili si care par destul de hotarati sa ceara amanarea aderarii Romaniei la UE.

Adrian Nastase despre schimbarea din PRM:
"Este un gest de demnitate, de inteligenta politica"
Coincidenta a facut ca presedintele PSD, Adrian Nastase, sa se afle la Botosani, vineri seara, si sa-si petreaca noaptea in aceeasi camera de hotel de unde l-a sunat pe C.V.Tudor, intre cele doua tururi de scrutin ale prezidentialelor, rugandu-l sa nu se retraga din cursa. De data aceasta, noaptea i-a fost un sfetnic mai bun lui Nastase, care a spus ca nu va mai repeta gestul. "Evident ca nu o sa-l sun pentru a-i spune sa nu se retraga. E decizia lui, el hotaraste. Este totusi un gest important. Sa fiu sincer, nu ma asteptam. El a creat un partid, bun, rau, depinde cum il considera unii sau altii. Este un gest de demnitate, de inteligenta politica. Este vorba de o noua etapa, in care vrea sa dea o sansa unui partid parlamentar sa creasca. L-a dus intr-o zona in care nu se mai poate misca in mod semnificativ. Vadim tinea captiv un electorat mai radical. Intr-o formula mai putin radicala, s-ar putea sa capteze un electorat mai larg", a comentat Nastase la o ora dupa anuntul de retragere a lui C.V.Tudor.

Emil Boc: "Un gest de fatada"
Presedintele interimar al PD, Emil Boc, considera retragerea liderului PRM si schimbarea numelui partidului drept gesturi "de fatada", atat timp cat Corneliu Vadim Tudor va detine in continuare "controlul" asupra formatiunii. "Daca retragerea lui Vadim Tudor ar fi un gest sincer, ar putea fi de apreciat. Dar, dupa cum se contureaza, este doar un gest de fatada, pentru ca tot C.V. Tudor va mentine controlul asupra partidului si asupra viziunii doctrinare, chiar daca Corneliu Ciontu este o persoana echilibrata si decenta si ar merita sa fie lider", a apreciat Boc, duminica, pentru agentia Mediafax. In opinia lui Boc, simpla schimbare a numelui unui partid nu transforma aceasta formatiune intr-una populara sau democrata, pentru asta fiind nevoie de o schimbare de program, de atitudine si de mentalitate, aspecte in legatura cu care liderul democrat are "indoieli serioase" ca vor aparea. Boc a ridicat si problema unei eventuale prezente, la un moment dat, a PRM si UDMR in acelasi grup popular din Parlamentul European. "O asemenea reuniune ar putea face parte din acea categorie, care apare in reclame, a politicienilor pasionati de science-fiction", a completat Boc.

PSD nu exclude colaborarea cu PPRM
PSD nu exclude o forma de colaborare politica cu Partidul Popular Romania Mare (PPRM), in masura in care evolutiile din PPRM vor merge in directia democratizarii, a valorilor europene si chiar a ideologiei populare, a declarat, duminica, purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean. El a apreciat ca nu a exclus o eventuala colaborare avand in vedere ca PSD si PPRM sunt si partide de opozitie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite