Țara unde culoarea politică e totul: ”Independenții reali n-au nicio șansă în România!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Culori politice în Parlament
Culori politice în Parlament

Mama tripletelor care a schimbat legea multipleţilor, Ionela Danciu, şi electricianul care s-a aruncat în cap în timpul unei şedinţe a Parlamentului, Adrian Sobaru, vor să intre în Parlament ca deputaţi independenţi, însă legislaţia le pune probleme serioase.

În urmă cu trei ani, mamele din România îşi scoteau pălăria în faţa Ionelei Danciu, femeia care a dat naştere unor triplete şi a reuşit să schimbe legea. Astăzi, aceeaşi Ionela bate din uşă în uşă ca să strângă semnături, pentru a putea deveni candidat la alegerile parlamentare. "Sunt singură pe stradă şi bat din casă în casă pentru semnături (...) Potrivit legii, eu trebuie să adun minimum 2.000 de semnături sau 4% din alegătorii colegiului", mărturiseşte femeia care vrea să candideze în colegiul 4 Aiud - Ocna Mureş.

Într-adevăr, potrivit legii 35/2008, art. 30, alineatul 1, „candidaţii independenţi trebuie să fie susţinuţi de minimum 4% din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente din colegiul uninominal în care candidează, dar nu mai puţin de 2.000 de alegători pentru Camera Deputaţilor şi 4.000 de alegători pentru Senat".

Întrebată câţi alegători sunt în colegiul în care candidează, mama tripletelor a răspuns că este vorba de maximum 54.000 de suflete, adăugând că toate datele pe care le-a obţinut sunt „probabile".

Păsurile femeii care vrea un loc în Parlament

Ionela nu vrea să ocupe un loc în Senat, se mulţumesţe şi cu un mandat de deputat, însă are două mari nemulţumiri legate de legislaţia în vigoare.

„De ce mie, ca independent, legea 35/2008 îmi impune pragul ăsta de 2.600 pentru colegiul meu, iar niciun partid pe colegiul 4 Aiud-Ocna Mureş nu are 2.600 de membri?", se întreabă indignată femeia.

Mama tripletelor susţine că, dacă partidelor le este permisă susţinerea la nivel judeţean sau naţional, şi ea ar trebui să aibă posibilitatea de a strânge semnături în întreg judeţul.

O a doua nemulţumire a Ionelei Danciu vis-a-vis de legislaţia care reglementează organizarea alegerilor parlamentare este că este obligată să depună în original patru exemplare a listei cu susţinători. „Vi se pare normal să stai la om în casă câte o jumătate de oră?  Că eu, candidat independent, nu am oameni înregimentaţi".

Femeia susţine că întreaga procedură în care susţinătorul completează cele patru liste cu nume, prenume, CNP, adresa, serie şi număr de buletin, durează cel puţin 20 de minute. „Cât de cretin poţi să fii să ai asemenea pretenţii?", se mai întreabă Danciu, care consideră că această prevedere trebuie neapărat schimbată.

„Independenţii n-au nicio şansă! Aşa e făcută legea încât partidele, prin atragerea de membri, să fie câştigătoare", sublinează cu disperare Ionela.

Totuşi, Ionela nu s-a dat bătută şi a luat la pas Aiudul, ca să strângă semnături. În ultimele şase zile, a strâns în jur de 800 de semnături şi spune că nu se lasă până nu are cele 2.600 necesare.

Femeia insistă că tratamentul aplicat celor care doresc să fie candidaţi independenţi este unul injust şi îi îndeamnă pe concurenţii săi „să aibă curajul să meargă ca mine şi ca Adrian (n.r. - Sobaru) din casă în casă, să strângă semnături".

O altă condiţie pentru cei care vor să candideze la alegerile parlamentare este depunerea unei sume de 3.500 de lei, contravaloarea a cinci salarii minime brute, în contul Autorităţii Electorale Permanente.

După ce a sărit în cap în Parlament, acum vrea un loc în for

Adrian Sobaru vrea să candideze independent pentru un loc de deputat în colegiul 5 din Bucureşti. Sobaru se aruncă în lupta cu greii politicii cu sloganul „Şi chiar îmi pasă!" şi nimic mai mult. El spune că va demara o campanie micuţă, atât cât îi vor permite sumele adunate din donații. Bineînțeles, dacă va dobândi statutul de candidat pentru alegeri parlamentare. Deocamdată, merge și el din ușă în ușă, ca să strângă semnăturile necesare, vreo 3.000 la număr.

”Merge foarte prost. Din câte am înțeles, este prima oară când se pun patru tabele (n.r. - pentru listele de susținători)”, a răspuns Adrian Sobaru în momentul în care a fost întrebat cum merge cu strânsul de semnături pentru candidatura sa. ”Oricum, știu că e pusă (n.r. - prevederea potrivit căreia trebuie depuse patru exemplare în original a listelor de susținători) ca independentul să nu aibă șanse!”, a mai spus acesta.

Deși recunoaște că legea îi dă timp 60 de zile să strângă semnăturile necesare, Sobaru spune că ”a durat până s-a făcut biroul, până a apărut tot ce trebuia pe site, au mai trecut două-trei săptămâni”.

Sobaru sublinează că greii din politică nu sunt interesați să existe candidați și parlamentari independenți, pentru că ”ar deschide o cutie a Pandorei”.

Iosif Boda: „Independenţii reali n-au nicio şansă în România"

„Nu există (n.r. - candidați independenți) în sistemul electoral pe care îl avem noi acum, în care chipurile candidezi uninominal, dar eşti sprijinit de un partid. Nu cred că pe undeva ar avea şansa (n.r. - Danciu şi Sobaru)", consideră analistul politic Iosif Boda.

Analistul spune că cei doi, Ionela Danciu şi Adrian Sobaru, nu au şanse, mai ales pentru că au avut „un succes meteoric", care s-a bazat mai mult pe impact emoţional, iar memoria colectivă „este foarte scurtă".

„Este exagerat numărul de semnături care li se cer". Tratamentul aplicat candidaţilor independenţi este unul injust, consideră Boda, în condiţiile în care pot exista candidaţi din partea „unor partide inexistente, precum Forţa Civică - o fantomă".

Cât despre numărul de exemplare depuse de către cei care vor să candideze, Boda spune că trebuie să fie un exemplar original şi trei copii.

Totuşi, potrivit instrucţiunilor publicate de Biroul Electoral Central privind candidaturile independente, toate cele patru dosare trebuie să conţină câte o listă a susţinătorilor în original.

Cei doi candidaţi independenţi din istoria României

Analistul politic spune că au existat două cazuri de candidaţi independenţi în România. Primul ar fi Antonie Iorgovan, cel care a redactat Constituţia României, care la 20 mai 1990 a fost ales ca senator independent de Caraş-Severin. Însă se pare că  „părintele Constituţiei" s-a bucurat de sprijin politic din partea lui Ion Iliescu. „Iliescu s-a dus de două ori în judeţul lui de baştină (n.r. - al lui Iorgovan) şi i-a ridicat mână şi a spus: <<E un om de-al locului, votaţi-l!>>".

Din relatările lui Boda, singurul candidat independent, fără niciun sprijin politic, ar fi Miron Cozma, care a ratat însă intrarea în Parlament, deoarece a vizat un loc de senator şi nu unul de deputat, iar voturile care i-au fost acordate nu i-au putut asigura mandatul dorit.

Camera fără deputați independenți

Potrivit site-ului Camerei Deputaților, în momentul de față există opt deputați independenți. Totuși, majoritatea făceau parte dintr-un partid în momentul în care au candidat, în 2008, iar între timp unii au ajuns să facă parte din alte partide. Spre exemplu, Oana Niculescu-Mizil a fost membră PSD și a condus organizația din Călărași până la 11 martie, atunci când și-a anunțat demisia din partid. Silviu Prigoană a fost membru PDL până de curând, când a anunțat că va trece la alt partid. La fel și Monica Iacob-Ridzi care în urmă cu câteva săptămâni și-a anunțat plecarea din PDL. Pirpiliu Ștefan (fost PDL) și Marian Săniuță (fost PSD Prahova) au intrat de curând în Forța Civică, partidul condus de Mihai Răzvan Ungureanu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite