"Tâmpitule!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Tăriceanu şi vicepreşedintele PD, Cezar Preda s-au jignit în parlament Prezentarea, în plenul parlamentului, a moţiunii de cenzură "Guvernul Tăriceanu trebuie să plece" - de

Premierul Tăriceanu şi vicepreşedintele PD, Cezar Preda s-au jignit în parlament

Prezentarea, în plenul parlamentului, a moţiunii de cenzură "Guvernul Tăriceanu trebuie să plece" - de obicei, un banal gest procedural - s-a transformat într-un schimb de replici dure între parlamentarii PD şi premierul Tăriceanu. Conflictul a atins punctul culminant în momentul în care primul-ministru i-ar fi spus deputatului PD Cezar Preda că este "tâmpit".

Moţiunea trebuia citită la ora nouă dimineaţa, dar, ca urmare a unor amânări repetate, datorate intervenţiilor parlamentarilor PRM, procedura a demarat abia la ora 11. Cele mai lungi discuţii au fost provocate de intervenţia senatorului PRM Gheorghe Funar, care a cerut ca moţiunea să nu fie acceptată până când Parchetul General nu verifică autenticitatea semnăturilor de pe acest document.

Un premier nervos

La unul din voturile pe chestiuni procedurale, parlamentarii PD au refuzat să se pronunţe, stând pasivi în bănci. Această tactică l-a enervat, se pare, pe premierul Tăriceanu, care s-a dus în faţa grupului democrat şi, potrivit parlamentarilor aflaţi în apropiere, se pare că ar fi spus: "De ce staţi ca nişte momâi şi nu votaţi?". Senatorul PD Vasile Blaga, aflat lângă premier, i-a replicat că nu poate vota chestiuni neregulamentare, iar deputatul PD Cezar Preda, a strigat, din spate: "Ce faci tu, Căline, e demagogie!". "Eşti un tâmpit, Cezar", ar fi fost replica premierului, aruncată peste umăr. Cezar Preda nu a auzit, iniţial, insulta premierului, dar când i-a fost relatată, s-a ridicat în picioare şi a vrut să se îndrepte spre premier, fiind oprit de colegii de partid. Preda ar mai fi replicat, se pare, către Tăriceanu: "Aşa eşti tu şi echipa ta".

Moţiunea a fost citită până la urmă, în faţa unei săli aproape pustii, întrucât senatorii şi deputaţii din PSD şi PRM au părăsit, în masă, şedinţa parlamentului. "Cred că premierul stă foarte prost cu nervii", au comentat liderii PD incidentul cu premierul, la încheierea şedinţei în plen.

"Dacă nu poţi face ceva util, stai în banca ta"

Liberalii au decis ca delegaţia care va merge astăzi la Cotroceni să-i pună în vedere lui Băsescu să ceară PD şi PLD să fuzioneze şi să solicite democraţilor să-şi retragă moţiunea. Tăriceanu l-a informat, ieri, pe şeful statului că nu va conduce delegaţia liberală, printr-o scrisoare deschisă extrem de dură. "Ar trebui să vă amintesc, din nou, de respectarea Constituţiei, a intereselor României, dar dându-mi seama că e inutil, o să vă spun exact ce-i spun băieţelului meu atunci când nu e cuminte: Ai grijă cum te porţi! Dacă nu poţi face ceva util, stai în banca ta!", şi-a încheiat primul-ministru scrisoarea.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite