Sutele de mii de candidati la locale - obligati sa-si scoata averile la lumina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a publicat, ieri, in Monitorul Oficial, Ordonanta de Urgenta 24/2004, prin care-i obliga pe demnitarii in functie si pe cei cateva sute de mii de candidati in alegerile locale sa-si faca

Guvernul a publicat, ieri, in Monitorul Oficial, Ordonanta de Urgenta 24/2004, prin care-i obliga pe demnitarii in functie si pe cei cateva sute de mii de candidati in alegerile locale sa-si faca publice declaratiile de avere. Aceste documente vor fi atasate declaratiilor de acceptare a candidaturii si celor privind relatiile cu fosta securitate, iar cei care si-au depus deja dosarele la Birourile electorale au cinci zile pentru a le completa. Consiliile judetene urmeaza sa publice declaratiile de avere ale candidatilor in paginile proprii de Internet, la cinci zile dupa depunerea lor la Birourile electorale. Ordonanta modifica si vechiul formular al declaratiei, obligandu-i pe demnitari sa precizeze si tara in care detin case, terenuri sau conturi bancare. In plus, la rubrica referitoare la bunuri mobile - masini, tractoare sau iahturi - apar doua noi precizari: anul si modul dobandirii. Din formularul declaratiei de avere au disparut rubricile care trebuiau completate cu un simplu asterisc. In schimb, demnitarii vor trebui sa precizeze clar valoarea creantelor, a obligatiilor, precum si a tuturor bunurilor producatoare de venituri nete mai mari de 5.000 de euro pe an. Cei care completeaza aceste declaratii vor trebui sa precizeze si denumirea societatilor la care sunt actionari, numarul de actiuni, precum si valoarea acestora. In sfarsit, valoarea cadourilor care nu trebuie declarate a fost coborata de la 300 de euro la 200 de euro. Aceasta prevedere a aparut exact in ziua in care Camera Deputatilor dezbatea un proiect de lege privind cadourile primite de demnitari in cadrul unor activitati de protocol. In acest proiect, Executivul cerea ca demnitarii sa nu declare cadourile mai ieftine de 300 de euro, iar Opozitia dorea ca plafonul sa fie de 70 de euro. Ca urmare a aparitiei Ordonantei de Urgenta 24/2004, dezbaterea proiectului a fost amanata. Oricum, singurul oficial care a recunoscut pana acum ca a primit un cadou ceva mai scump a fost ministrul de stat Ioan Talpes, care a declarat un ceas Tag Heuer. In consecinta, toti demnitarii vor fi obligati ca, in termen de 30 de zile, sa reactualizeze declaratiile de avere. Ordonanta mai stabileste ca Ministerul Comunicatiilor va intocmi un index cuprinzand adresele de Internet ale institutiilor care au obligatia sa publice declaratiile de avere.
Opozitia, luata pe nepregatite
Opozitia a contestat, in sedinta Biroului Electoral Central (BEC) de ieri, intrarea in vigoare a ordonantei privind declararea averilor. Conform reprezentantului liberal in BEC, Dan Motreanu, PNL, PD, PUR si PRM au cerut ca ordonanta sa se aplice dupa ce va fi dezbatuta in Parlament. Opozitia a pierdut, insa, cu 10 voturi impotriva fata de patru favorabile, deoarece judecatorii si reprezentantul PSD au spus ca, in conformitate cu prevederile constitutionale, ordonantele de urgenta intra in vigoare imediat ce sunt publicate in Monitorul Oficial si sunt depuse la una dintre Camerele legislative. "Principalul motiv pentru am votat impotriva ordonantei este faptul ca actul normativ a fost facut cu intarziere, procesul electoral fiind declansat din 22 aprilie, cand a inceput depunerea candidaturilor. Oricum, scopul ei principal este sa intarzie opozitia. Oamenii nostri din teritoriu ne spun ca pesedistii aveau deja pregatite declaratiile de avere, astfel incat pentru ei nu este o problema", a declarat Motreanu. Ca si cand birocratia nu ar fi atins deja cote maxime - partidele mari au, in medie, 47.000 de candidati si fiecare dosar al acestora trebuie depus in patru exemplare -, ieri se ivise o noua problema. O judecatoare propusese ca fiecare dintre candidatii la locale sa depuna si o declaratie privind colaborarea cu Securitatea, avand in vedere faptul ca oricare dintre acestia poate ajunge viceprimar. Or, legea prevede clar ca viceprimarii, alaturi de primari si presedintii consiliilor judetene, trebuie sa depuna astfel de declaratii. S-a renuntat la idee, urmand ca BEC sa dea o decizie privind obligativitatea celor care vor fi alesi viceprimari sa depuna aceste declaratii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite