Lista Guvernului Ponta: Tăriceanu la Externe, Corlăţean la Justiţie, Florin Georgescu la Finanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Titus Corlăţean (Justiţie), Călin Popescu Tăriceanu (Externe) şi Florin Georgescu (Finanţe) erau câteva din numele discutate pentru a face parte din Guvernul Ponta.

Victor Ponta şi Crin Antonescu au avut, ieri, mai multe runde de discuţii pe tema componenţei executivului USL, care va avea 16 ministere şi patru miniştri delegaţi. Cele două partide îşi vor împărţi paritar funcţiile.

Negocierile s-au dovedit extrem de serioase, în încercarea de a împăca mai multe obiective. Victor Ponta are nevoie să păstreze o relaţie bună atât cu Crin Antonescu cât şi cu propriul partid. În plus, noul Executiv trebuie să fie unul cu care USL să poată defila în faţa alegătorilor, într-un an electoral.

Din acest motiv, Victor Ponta a renunţat la ideea de a-l păstra în Guvern pe ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, în condiţiile în care Crin Antonescu a cerut explicit ca în noul Executiv să nu rămână niciun ministru din Guvernul Ungureanu.

Pentru a rezolva problema, liderii USL au păstrat Justiţia în parohia PSD, propunându-l pentru această funcţie pe senatorul Titus Corlăţean, au afirmat surse liberale. În schimb, liberalii au preluat ministerul Externelor, pe care trebuia să îl deţină iniţial Corlăţean, de la PSD, şi vor să îi propună această funcţie lui Călin Popescu Tăriceanu.

Surprizele negocierilor

„Rocada" dintre cele două partide rezolvă şi alte probleme decât neînţelegerea din jurul lui Cătălin Predoiu. Ponta dă un semnal în exterior că nu îl nominalizează la Justiţie pe Dan Şova, autorul unor declaraţii controversate. Pe de altă parte, Antonescu dă un semnal în interiorul PNL că la guvernare pot avea acces şi adversari ai săi din partid.

Citeşte şi
EDITORIAL DE SABIN ORCAN
Bancul anului: Şova la Justiţie

Din Guvernul Ungureanu va fi păstrat un singur ministru - Leonard Orban, titularul Afacerilor Europene. Şi în acest caz, liberalii s-au opus menţinerii dar se pare că Victor Ponta a avut câştig de cauză.

Cele două părţi au mai convenit să separe în două Ministerul Administraţiei şi Internelor. Ioan Rus (PSD) va prelua ministerul Internelor iar liberalul Victor Paul Dobre portofoliul Adminsitraţiei.

În acelaşi timp, Victor Ponta a obţinut acceptul liberalilor de a-l propune pentru ministerul Finanţelor pe Florin Georgescu, viceguvernator al BNR.
Ecaterina Andronescu (PSD) va prelua, cel mai probabil, portofoliul Educaţiei.

Corneliu Dobriţoiu (PNL) va prelua, cel mai probabil, portofoliul Apărării. Mariana Câmpeanu (PNL) ar putea reveni în fruntea ministerului Muncii, pe care l-a mai condus în timpul guvernului Tăriceanu. Senatorul PNL Mircea Diaconu este favorit pentru a prelua portofoliul Culturii.

Concurenţă la ministere

În cazul unora dintre ministere, competiţia are loc în cadrul aceluaşi partid. Este şi cazul ministerul Dezvoltării, care va reveni cel mai probabil PSD, şi pentru care concurează vicepreşedinţii Constantin Niţă şi Valeriu Zgonea (susţinut de Viorel Hrebenciuc). Ministerul Dezvoltării cântăreşte greu în politica românească, „modelul" brevetat de Elena Udrea arătând că politicianul care are pe mâini fondurile uriaşe ale acestei instituţii are influenţă printre aleşii locali ai partidului.

Pentru şefia ministerului Mediului concurează trei pesedişti: Rovana Plumb, Carmen Moldovan şi Alexandru Mazăre (fratele lui Radu Mazăre).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite