Sulfina Barbu despre legea care prevede mai multe femei în politică: A fost foarte greu să dezbat indemnizaţia mamelor cu bărbaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt domenii precum sănătatea, educaţia şi asistenţa socială în care "este natural" ca femeile să se priceapă mai bine, susţine deputatul PDL Sulfina Barbu, iniţiatoarea unui proiect legislativ care prevede introducerea obligativităţii pentru partidele politice de a propune în alegerile legislative minimum 40% femei din numărul de candidaţi.

Propunerea legislativă prevede obligativitatea ca proporţia să se regăsească în colegiile uninominale în care, pentru fiecare partid, rezultatele ultimelor trei scrutinuri demonstrează că există cel puţin 75% şanse ca mandatul de parlamentar să revină partidului respectiv.

"Partidele parlamentare sunt obligate ca la alegerile parlamentare 40% din candidaţi să fie femei şi cine nu respectă legea va fi sancţionat. Nu am venit cu această propunere pentru că eu consider că femeile sunt discriminate. Eu cred că femeile trebuie încurajate şi sprijinite să meargă către o carieră politică. Sunt total de acord că o femeie trebuie promovată pe competenţă şi nu pentru faptul că este femeie. De aceea propun să fie promovate mai multe femei, dar să fie propuse de partide şi să dea testul în faţa alegătorilor. Sunt convinsă că, dacă vom reuşi să promovăm o astfel de iniţiativă legislativă, partidele se vor reorienta către resursa umană - femeia. Atunci niciun partid nu-şi va permite să alunge femei în colegii în care nu au şanse să câştige", a afirmat Sulfina Barbu, preşedintele Organizaţiei de Femei a PDL, în cadrul unei mese rotunde pe tema propunerii legislative.

Proiectul de lege prevede şi introducerea responsabilităţii pentru Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării de a urmări îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege şi de a elabora un aviz pentru fiecare partid competitor în alegerile legislative. De asemenea, sunt prevăzute sancţiuni, care ar urma să fie aplicate de Autoritatea Electorală Permanentă.

Sulfina Barbu a mai spus că au existat situaţii în elaborarea  legilor pe domenii ce ţin de educaţie, sănătate, asistenţă socială, în care lipsa femeilor politician şi-a spus cuvântul.

"A fost extraordinar de dificil să dezbat legea privind indemnizatia de creştere a copilului cu majoritatea parlamentară formată de bărbaţi, pentru că nu toţi se pricepeau. Este natural să fie domenii la care femeile să se priceapă mai bine, cum sunt sănătatea, educaţia, asistenţa socială", a exemplificat deputatul PDL.

Prezent la dezbatere, consilierul prezidenţial Cătălin Avramescu a afirmat că prezenţa femeilor va spori în măsura în care nivelul de civilizaţie al politicii din România va creşte.

"Hai să avem o legislaţie la nivelul legislaţiilor democraţiilor consolidate cu privire la organizarea partidelor şi alegerilor interne. Şi să avem Regulamente ale Camerelor care să fie la nivelul cu care suntem obişnuiţi în democraţiile avansate. Nu trebuie să inventăm roata... Într-un asemenea spaţiu asanat şi bărbaţi şi femei, pregătiţi, pot să-şi găsească locul care le revine de drept. Într-un spaţiu în care, repet, predomină, negocierile, înţelegerile, limbajul aluziv sau abuziv, acela este spaţiul care penalizează femeile. Şi la noi şi în altă parte.(...) Uitaţi-vă la ierarhia democraţiilor şi analizaţi-le din punct de vedere al calităţii normelor care structurează partidele şi structurează grupurile parlamentare. Unde femeile sunt valorizate şi unde femeile sunt discriminate de lipsa de logică, de lipsa de profesionalism şi de lipsa de minimă politeţe", a afirmat consilierul preşedintelui Traian Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite