Sulfina Barbu, în locul lui Lăzăroiu la Muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu a semnat ieri-seară cererea de revocare a lui Sebastian Lăzăroiu din funcţia de ministru al Muncii şi de înlocuire a acestuia cu Sulfina Barbu. Ea va depune luni jurământul. Decizia a venit la propunerea premierului Emil Boc şi pe fondul mai multor atacuri lansate de lideri ai PDL la adresa ministrului Lăzăroiu.

Premierul Emil Boc i-a trimis ieri-seară preşedintelui cererea de revocare a lui Sebastian Lăzăroiu din funcţia de ministru al Muncii, portofoliu pe care l-a deţinut trei luni. În iunie, el fusese eliberat din funcţia de consilier prezidenţial pe fondul unor declaraţii controversate la adresa UDMR. Propunerea de revocare a ministrului, cunoscut ca un apropiat al lui Băsescu, a fost semnată la scurt timp de şeful statului. La fel şi cererea de numire a Sulfinei Barbu drept succesor. Şefă a organizaţiei de femei a PDL, deputata Sulfina Barbu a mai deţinut funcţia de ministru al Mediului în Cabinetul Tăriceanu I.

Numele ei a fost intens vehiculat pentru portofoliul Muncii, în iunie, după demisia lui Ioan Botiş, cel care a fost forţat să plece din Guvern ca urmare a unui scandal de corupţie iscat în jurul soţiei sale. „Am avut o consultare cu domnul Emil Boc pentru această nominalizare, care nu este nouă. Ea s-a concretizat aseară şi în dimineaţa aceasta. Aşteptăm din partea domnului preşedinte reacţia, dacă acceptă nominalizarea şi după aceea discutăm despre priorităţile ministerului", declara deputata PDL, înainte ca Băsescu să semneze numirea ei.

De ce a fost dat afară lăzăroiu din guvern

Decizia lui Boc a venit la o zi după ce Sebastian Lăzăroiu declara că nu doreşte să se înscrie în PDL, ci într-o mişcare populară mai largă, în care sunt aşteptaţi chiar şi liberali, inclusiv Dinu Patriciu. Fără „Albă ca Zăpada", numele ales iniţial pentru a descrie mişcarea populară, Lăzăroiu spunea că democrat-liberalii nu au nicio şansă să câştige alegerile. Afirmaţiile sale i-au pus pe jar pe liderii PDL, care au început fie să-l ironizeze, fie să îl critice pentru că nu face altceva decât să vorbească în loc să se ocupe de Ministerul Muncii.

Cu câteva ore înainte de anunţul premierului Boc, prim-vicepreşedintele PDL Roberta Anastase declara că Lăzăroiu ar trebui să se apuce de treabă, fiind nevoie de el în politică, şi nu de poziţia de analist. „Cred că domnul Lăzăroiu trebuie să se apuce de treabă şi să nu mai comenteze ca analist. Cred că este nevoie de o implicare a dânsului în politică, şi nu de poziţia de analist", a declarat Roberta Anastase.

Ea a adăugat că, atunci când a venit la Ministerul Muncii, Sebastian Lăzăroiu şi-a asumat o poziţie executivă, şi nu de analist politic. În legătură cu cooptarea lui Dinu Patriciu în mişcarea populară, Roberta Anastase a precizat că înainte de a discuta despre membii acesteia, trebuie să se discute concret despre acest proiect. „Îi face plăcere să se numeasca ministrul Muncii, dar este ministrul Muncii în Guvernul Boc, iar Guvernul Boc este format în marea majoritate din membri PDL. Nu i-a cerut nimeni să se înscrie în PDL, dar nici nu putem permite ca domnia sa să facă afirmaţii iresponsabile. Domnia sa se crede, ştiu eu, noaptea analist politic şi dimineaţa ministru", a comentat şi secretarul general al democrat-liberalilor, Ioan Oltean.

Procedura revocării

Şi purtătorul de cuvânt al partidului, Sever Voinescu, l-a taxat dur. „Ideea ca Dinu Patriciu să se alăture PDL şi să lucreze la proiectul de coagulare a polului de centru-dreapta mi se pare absurdă şi cred că inteligenţa combinatorie a domnului Lăzăroiu ne pune adesea în situaţii suprarealiste", a comentat el. Premierul a cerut revocarea lui Lăzăroiu în temeiul articolului 85, alineat 2 din Legea fundamentală, care prevede că, în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

Sebastian Lăzăroiu a preluat în 3 iunie funcţia de ministru al Muncii. Ioan Botiş anunţa, la 20 aprilie, că demisionează din funcţia de ministru al Muncii, decizia fiind luată în contextul unui scandal de corupţie în care era implicată soţia sa. Numirea lui Lăzăroiu la Guvern a venit după ce preşedintele Traian Băsescu a semnat, la 28 aprilie, decretul privind eliberarea sa din funcţia de consilier prezidenţial, raporturile de muncă ale acestuia cu Administraţia Prezidenţială încetând de la 1 mai, prin acordul părţilor.

"Cred că inteligenţa combinatorie a domnului Lăzăroiu ne pune adesea în situaţii suprarealiste.''
Sever Voinescu purtător de cuvânt al PDL

"Am avut o consultare cu domnul Emil Boc pentru această nominalizare, care nu este nouă. Ea s-a concretizat aseară şi în dimineaţa aceasta.''
Sulfina Barbu deputat PDL

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite