Sulfina Barbu: Comisia electorală, de acord cu votul mixt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Fostul ministru al Muncii, Sulfina Barbu
Fostul ministru al Muncii, Sulfina Barbu

Preşedintele Comisiei electorale Sulfina Barbu a declarat, astăzi, că proiectul legii electorale va fi definitivat marţea viitoare, arătând că toţi membrii Comisiei, inclusiv cei din USL, au fost de acord cu sistemul de vot mixt şi cu reducerea numărului de parlamentari.

"În continuare, toţi membrii Comisiei au mers pe susţinerea sistemului electoral mixt, că numărul de parlamentari ar trebui să fie redus. Autoritatea Electorală Permanentă şi membrii Comisiei urmează să vină cu propuneri concrete până luni", a afirmat Sulfina Barbu, după şedinţa Comisiei electorale.

Barbu a spus că potrivit sistemului mixt susţinut de Comisie, 50% din mandate ar urma să fie atribuite direct, prin unimominal majoritar, adică cel care câştigă colegiul va lua mandatul de parlamentar, iar 50% din mandate vor fi pe liste naţionale.

"Varianta cea mai bună este ca în fiecare colegiu să fie votat candidatul uninominal de la un partid şi pe acelaşi buletin de vot să fie şi lista naţională a partidului pe care îl reprezintă şi atunci când cetăţeanul dă votul să dea un vot şi pentru candidatul respectiv şi pentru lista naţională a partidului respectiv", a explicat Sulfina Barbu.

Barbu a arătat că se va reduce şi numărul de parlamentari, dar că nu s-a stabilit încă formula exactă, aceştia urmând să fie în "jurul numărului de 300", dar trebuie luate în calcul şi minorităţile şi diaspora.

Referitor la pragului electoral, Sulfina Barbu a precizat că a rămas de 5%.Ea a adăugat că redesenarea colegiilor va fi făcută de Comisia de cod electoral, iar apoi aprobată de Guvern.

Barbu a mai spus că şi membrii USL din Comisie au votat în favoarea acestor propuneri, inclusiv pentru sistemul de vot mixt şi că deciziile au fost luate prin consens.

Ea a adăugat că o decizie a Comisiei pe această temă va fi luată luni, deoarece este nevoie să fie analizate deciziile Curţii Constituţionale, iar dacă va fi consens, proiectul va fi adoptat până la 30 iunie de Parlament.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite