Succesul lui Vanghelie în SUA: 41 de minute „peste drum“ de Casa Albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul sectorului 5 a fost primit de consilierul american Derk Douglas într-o clădire aflată în afara complexului administraţiei prezidenţiale, deşi s-a lăudat că a fost la Casa Albă. Întâlnirea de 41 de minute a fost curmată brusc pentru ca gazda lui Vanghelie să se poată deplasa la o recepţie oferită de Obama primarilor americani.

Din scurtul popas „foarte excelent" la Casa Albă, inclus în „excursia" lui Marian Vanghelie "în ţara lui goagăl", de la sfârşitul lunii ianuarie, cu scopul declarat de „a fura meserie" de la cât mai mulţi reprezentanţi ai administraţiilor locale americane, edilul nu numai că şi-a făcut un titlu de glorie, ci a şi stârnit suspiciuni printre liderii de la vârful PSD, în frunte cu preşedintele Victor Ponta.

Reprezentanţii Institutului pentru Politici Publice (IPP) au descoperit însă pe site-ul oficial al Casei Albe că superiorii lui Vanghelie din partid nu au motive de îngrijorare sau de invidie: edilul nu a zăbovit mai mult de 41 de minute în biroul unui consilier prezidenţial, Derk Douglas, aflat într-o clădire „peste drum" de imobilele incluse în complexul Casa Albă, numită „Old Executive Office Building" (OEOB).

„Clădirea spune multe despre calitatea invitaţilor. Este ca şi cum la Cotroceni ai fi primit de cineva cu două ranguri sub consilierii prezidenţiali, nu de un personaj-cheie, din stafful preşedintelui", a explicat directorul adjunct al IPP, Adrian Moraru.

Lăsat baltă după jumătate de oră

Chiar şi aşa, de la „importanta" reuniune, consilierul prezidenţial pe probleme de administraţie s-a sustras strategic după numai 41 de minute de discuţii îngreunate de efortul traducerii, pentru a participa la o recepţie oferită de preşedintele Obama în cinstea primarilor americani, la care edilul bucureştean nu a mai avut însă acces.

În registrul de intrări şi ieşiri al acestei clădiri, consultat de IPP, s-a notat că, la întâlnirea programată la 21 ianuarie pentru ora 9.15, Vanghelie şi însoţitorii săi, Cozmin Guşă şi Brad Johnson, au ajuns la ora 9.23 pentru ca la 10.04 să fie deja pe trotuarul din faţă.

Întârzierea a fost motivată ulterior de Vanghelie prin faptul că la poartă s-a trezit fără paşaport. Chinuit de „cele mai mari emoţii din viaţa lui" până şi-a recuperat identitatea, primarul a fost nevoit să încalce eticheta şi să-l lase pe consilier să-l aştepte opt minute, deşi agenda îi fusese bine pusă la punct de „prietenul" lui declarat, Cozmin Guşă, ale cărui sfaturi au fost literă de lege pentru peregrinările sale externe. De altfel, pentru a se prezenta onorabil la consilierul prezidenţial, Guşă a apelat la rândul său la serviciile unui „prieten bun", Brad Johnson, „un om foarte respectat, un bun cunoscător al sistemului, specialist în administraţia americană", trecut la intrare chiar pe acelaşi număr de înregistrare cu primarul sectorului 5.

Clădirea în care a fost Vanghelie se numeşte Old Executive Office Building şi este amplasată la vest de White House    Foto: reuters



Vanghelie: Nu există clădiri pe ranguri

Chiar şi cu atât de puţin timp acordat, la întoarcerea în ţară, Vanghelie s-a declarat mulţumit de rezultatele întâlnirii sale pe care a calificat-o, mândru, drept „foarte excelentă", deşi a fost concurat serios de preşedintele Chinei Hu Jintao. „Am avut un mic dezavantaj, am picat exact cu preşedintele Chinei, însă ceea ce a fost important a fost că, totuşi, am fost primit la Casa Albă... Am picat într-un moment complicat, a fost o situaţie complicată la Casa Albă şi, totuşi, şi-au făcut timp şi m-au primit", declara, îngăduitor, Marian Vanghelie, la revenirea în Bucureşti, povestind despre vizita care i-a făcut să crape de necaz pe unii dintre adversarii săi politici.

Şi în prezent, primarul Vanghelie se gândeşte la vizita sa în SUA ca la „un succes". Contactat ieri de „Adevărul", edilul sectorului 5 a susţinut că pentru el a fost o onoare să fie primit de un consilier prezidenţial, iar clădirea în care a avut loc reuniunea ţine tot de Casa Albă. „Eu nu am fost în SUA să fac o poză şi atât, după care să mă întrebe unii dacă am mâncat crocodil pe varză sau broscuţe. Pentru mine a fost o onoare că am fost primit de unul dintre consilierii prezidenţiali, care se ocupă de problemele care mă interesează pe mine şi cu care am discutat strict cât a fost nevoie, nici nu ai ce discuţii să porţi două-trei ore. Oricum, doar nu vă aşteptaţi să mă primească Obama!", a declarat Vanghelie pentru „Adevărul". Acesta a ţinut să lămurească şi problema clădirii: „Nu există clădiri pe ranguri, să fim serioşi!".

image

Registrul intrărilor şi ieşirilor arată că Vanghelie a sosit la ora 9.23 şi a plecat la ora 10.04



Guşă: „Cine a fost cunoaşte!"

„Ei, acum doar nu era să-l primească Obama pe Vanghelie! Nu era un motiv pentru asta! Obama trebuie să se vadă cu Traian Băsescu! Şi n‑am auzit ca vreun consilier prezidenţial de la noi să fi fost primit la Casa Albă", a declarat pentru „Adevărul" şi Cozmin Guşă, însoţitorul lui Vanghelie în turneul din State, iritat de întrebări.

„Cine ştie cum este la Casa Albă înţelege că acea clădire în care a fost primit Marian Vanghelie face parte din Casa Albă. Pentru diverse întâlniri oficiale, chiar preşedintele Barack Obama se deplasează aici. Este un fel de «Guvern al Casei Albe», este legată de celelalte, unde merge doar preşedintele şi au acces şi turiştii", a mai susţinut Guşă. Nici ca turist însă Vanghelie nu s-a aflat în vecinătatea lui Obama în ianuarie.

„Eu numai în ultimul an şi jumătate am fost de două ori la Casa Albă. Şi am mai fost şi altă dată. Ce-am făcut acolo este însă treaba mea!", a mai susţinut Guşă, deşi, potrivit cercetărilor IPP, numele lui nu apare decât o singură dată în registrele oficiale, ca însoţitor al lui Vanghelie. „Poate Guşă a sărit gardul la Casa Albă sau s-a văzut într‑un bar de lângă cu vreun oficial", a fost explicaţia directorului adjunct al IPP, Adrian Moraru. 

Noi planuri de călătorie

Chiar dacă vizita în SUA nu i-a fost încununată de lauri, primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, şi-a făcut deja noi planuri de călătorie. Nici nu i s-a uscat ştampila de pe paşaport după vizita la Roma, că Vanghelie se gândeşte să bifeze şi Strasbourg şi Londra. Dacă în septembrie are planificată o vizită în Israel, până la sfârşitul toamnei ar putea să se deplaseze chiar şi la Moscova.

"Eu nu am fost în SUA să fac o poză şi atât, după care să mă întrebe unii dacă am mâncat crocodil pe varză sau broscuţe. Pentru mine a fost o onoare, un succes. Nu există clădiri pe ranguri, să fim serioşi!"
Marian Vanghelie
primarul sectorului 5

"Clădirea spune multe despre calitatea invitaţilor. Este ca şi cum la Cotroceni ai fi primit de cineva cu două ranguri sub consilierii prezidenţiali, nu de un personaj-cheie, din stafful preşedintelui!"
Adrian Moraru
director adjunct IPP

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite