Sub chinurile votului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul foarte mic al secţiilor speciale de votare şi organizarea defectuoasă au făcut ca mii de români din ţară şi de peste hotare să nu poată vota. Vina pentru cozile imense la secţiile speciale de votare este pasată între Guvern şi primării. Autorităţile nu au un plan pentru remedierea situaţiei la turul al doilea, de peste două săptămâni.

CLIK AICI PENTRU FOTOGALERIE!

Amplasarea secţiilor speciale de votare a fost făcută prin hotărâre de guvern, de organizare ocupându-se prefecturile. Cei care nu se aflau în oraşul de reşedinţă au votat în secţii speciale completând declaraţii pe proprie răspundere că nu au votat şi în alte circumscripţii.

Din cauza acestei proceduri care durează peste 7 minute şi pe fondul unui număr mic de secţii speciale, cu puţine cabine de vot, s-au format cozi imense la care s-a stat ore în şir. Mii de români nici nu au apucat să voteze, deşi au stat la astfel de cozi.

Bucureşti. Secţia specială de la Gara de Nord a fost, fără îndoială, cea mai aglomerată. De la orele dimineţii până la închiderea urnelor, alegătorii au format cozi de zeci de metri. Cu 10 minute înainte de ora 21.00, la aflarea veştii că secţia se va închide, circa 200 de persoane s-au revoltat, unii bruscând poliţişti şi strigând înjurături la adresa candidaţilor.

image

Aproximativ 300 de persoane care nu au apucat să voteze până la închiderea urnelor la Secţia Specială de la Spitalul Colţea din Bucureşti au protestat faţă de organizarea secţiei de vot, nemulţumiţi că au stat degeaba patru ore la coadă.

La Aeroportul Băneasa, pentru că secţia de votare nu a avut decât două cabine de vot, s-au format cozi imense. Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a aşteptat o oră la coadă pentru a vota.

Cluj. 800 de persoane au rămas cu votul în buzunar în faţa secţiilor speciale. Circa 300 de tineri, majoritatea studenţi, nu au putut vota duminică la secţia de votare de la Facultatea de Ştiinţe Economice din Cluj-Napoca.

Aceştia au strigat pentru câteva zeci de secunde „Ruşine!" şi „Vrem să votăm!". Situaţii similare s-au petrecut şi la celelalte secţii speciale amplasate în zonele studenţeşti. Astfel, în total, în secţiile speciale din campusurile Hasdeu şi Observator, Aeroport şi Gara din Cluj-Napoca, nu au reuşit să voteze peste 800 de persoane.

image

Timişoara. Cele mai mari probleme din Timiş s-au înregistrat la secţiile speciale din Gara de Nord, Complexul Studenţesc şi la Agrononie. Sute de alegători care au aşteptat la coadă nu au mai apucat să voteze.

Piatra Neamţ. Cea mai aglomerată secţie de votare specială a fost cea de la Gară.

„Coada s-a format din cauza spaţiului mic în care ne-am desfăşurat activitatea şi a procedurii completării declaraţiilor, care durează", a declarat Mariana Cojocaru, preşedinta secţiei de votare numărul 76.

Botoşani. Peste 600 de alegători au votat într-o secţie specială amenajată la subsolul unui bloc din cartierul ANL Cişmea.

Craiova. Secţia specială din Gara de Nord Craiova a fost asaltată de alegători nemulţumiţi că au stat zeci de minute la coadă.

Râmnicu Vâlcea. Cea mai aglomerată secţie specială de votare a fost cea de la Autogara 1 Mai. Aici, zeci de persoane au stat la coadă zeci de minute. „Nu înţeleg de ce trebuie să stăm atâta, procedeul de vot fiind simplu. Am stat la coadă cel puţin o jumătate de oră", a spus Mihai Cornescu din Sibiu.

La secţia specială de la Spitalul Judeţean au votat doar pacienţii care au putut urca la etajul şase al clădirii, acolo unde a fost amplasată urna.

Braşov. Singura secţie specială unde a fost coadă de la primele ore ale dimineţii a fost cea din gară. Alegătorii au reclamat faptul că au stat mult timp la coadă din cauza procedurilor greoaie de completare a formularelor. Au contribuit redacţiile „Adevărul de Seară"

Aceleaşi probleme şi peste hotare

Italia

Torino. Cel puţin 200 de persoane nu au mai putut vota duminică seară, după închiderea singurei secţii de votare. Acestora li se adaugă cei care au renunţat din cauza cozii la care s-a aşteptat trei-patru ore. Potrivit MAE, au reuşit să voteze 1. 240 de persoane.

Milano. Cele aproape 200 de persoane care au stat la coadă au aşteptat două ore.

Spania

Castellon. După ora 21.00, au votat peste 300 de persoane, toate aflându-se, la acea oră, în incinta secţiei de votare. De-a lungul zilei, sute de români au renunţat la votare din cauza cozilor infernale.

Barcelona (foto). Zeci de români au renunţat să voteze după ce au aşteptat peste două ore la cozi. Unii dintre cei care au plecat au afirmat că mai repede ar fi ajuns în România, cu avionul, ca să voteze.

image

Madrid. Aproape 2.000 de români au votat la secţiile amplasate în sediul Ambasadei României. Unii au plecat de la rând şi s-au reîntors după masa de prânz.

Mai multe imagini pe www.adevarul.it şi www.adevarul.es

Greşeli din care autorităţile nu au învăţat nimic

Guvernul, prin reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) şi cei ai prefecturilor, acuză primarii că n-au estimat corect numărul alegătorilor din secţiile speciale.

De cealaltă parte, primarii arată cu degetul spre Executiv, pentru că a decis prin hotărâre de guvern numărul şi amplasarea secţiilor speciale de votare. De exemplu, în Bucureşti, prefectul Mihai Cristian Atănăsoaei îl acuză pe primarul sectorului 1, Alexandru Chiliman, de haosul iscat la secţia specială de la Gara de Nord.

Atănăsoaei susţine că a fost nevoie de intervenţia Biroului Electoral Central pentru ca primarul Chiliman să amplaseze cinci cabine, şi nu doar două. În replică, Alexandru Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 1, susţine că primarul a cerut, la toate şedinţele tehnice de organizare a alegerilor, îmbunătăţirea capacităţii de vot din secţiile speciale.

ANTECEDENTE

Marian Muhuleţ, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central (BEC), arată de ce ar fi trebuit să ţină cont organizatorii pentru a evita haosul la urne.
lGuvernanţii ar fi trebuit să pornească de la premisa că şi de data aceasta vor fi cel puţin 500.000 de alegători, ca şi la alegerile trecute, care nu vor vota în secţiile la care sunt arondaţi.

Nu s-a luat în calcul faptul că în primul tur este nevoie de mai mult timp pentru fiecare vot, fiindcă acum au existat trei buletine (unul pentru preşedinte şi două pentru întrebările de la referendum) şi o declaraţie pe propria răspundere.

În oraşele mari ar fi fost necesară o mai bună mediatizare a locurilor unde sunt amplasate secţiile speciale.

Procedura votului în secţiile speciale

Fiecare alegător a trebuit să completeze o declaraţie pe proprie răspundere cum că nu a mai votat şi la altă secţie şi alte două astfel de declaraţii în cazul în care a votat şi pentru referendum.

Apoi, la masa comisiei de votare se înregistra CNP-ul. La urna de vot, alegătorul era fotografiat în timp ce introducea voturile. Toate aceste operaţiuni durau între 7 şi 10 minute.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite