Strategiile au luat faţa răfuielilor din partide

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Geoană şi Tăriceanu nu au motive să se teamă de adversarii din partid. Şi Boc se poate relaxa. În principalele trei partide domneşte calmul. Taberele preferă să se abţină de la răfuieli, cel puţin până când negocierile pentru formarea guvernului vor fi încheiate.

Dacă în privinţa negocierilor pentru guvernare orice se poate întâmpla, în interiorul PSD situaţia este mult mai aşezată. Social-democraţii erau mult prea preocupaţi, ieri, de aflarea rezultatelor.

Abia pe ultimele locuri în lista de priorităţi se afla o eventuală schimbare a raportului de forţe din partid. „În partid e linişte”, declara Mircea Geoană.

Preşedintele PSD a scos un scor extrem de bun la el în colegiu, peste 60% şi până la finalizarea negocierilor şi până nu se află clar dacă PSD intră la guvernare sau rămâne în opoziţie, şeful PSD nu are de ce să se teamă pentru fotoliul său.
 
În condiţiile în care pe scena politică umbla zvonul că PDL şi PNL şi-ar da mâna, iar PSD ar rămâne pe dinafară, existau unii social-democraţi care vehiculau ideea organizării unui Congres Extraordinar în ianuarie 2009 în urma căruia Mircea Geoană ar fi înlocuit de Miron Mitrea.

O bună parte din vicepreşedinţii PSD susţin însă că acest scenariu nu este fezabil. „Cu cine să-l înlocuim? Cine să-l decapiteze?!”, afirmă liderii de la vârful PSD.

În jurul lui Miron Mitrea s-ar putea ralia, de exemplu, lideri care au scos scoruri mari în judeţele lor: Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu sau Liviu Dragnea, însă înlocurea lui Geoană în pragul alegerilor prezidenţiale ar fi un lucru dificil şi nu ar aduce neapărat beneficii PSD-ului.

Năstase, de partea lui Geoană


Adrian Năstase dă semnale de apropiere faţă de Mircea Geoană. Fostul premier a declarat că decizia privind candidatul PSD la funcţia de premier a fost luată în forurile statutare ale partidului, iar orice schimbare are nevoie de o analiză temeinică.

“Chestiunile de acest gen, dacă se vor pune, se vor pune în cadrul conducerii partidului. Deocamdată, există o decizie la nivelul conducerii partidului şi schimbarea din acest punct de vedere nu ar putea să fie examinată doar în termeni teoretici, ci în termeni practici, în anumite condiţii, şi, în orice caz, aprobată din nou de forurile de conducere”, a spus Adrian Năstase.

Declaraţia lui Năstase este importantă pentru Geoană în condiţiile în care s-ar ivi discuţii în PSD pentru desemnarea unui alt premier.

Opinii diferite la liberali

În PNL, părerile sunt împărţite în ceea ce priveşte opţiunile pe care le are partidul după alegeri, însă deocamdată nu există tensiuni de natură să aducă schimbări la vârf.

Cea mai mare parte a liderilor înclină către varianta asocierii cu PSD, plan conturat încă de dinaintea alegerilor. Aceiaşi liberali susţin că PNL ar trebui să nu renunţe la postul de premier, pe care să-l ocupe tot Călin Popescu Tăriceanu, şi să treacă în opoziţie dacă obţinerea acestuia nu este posibilă.

Unul dintre exponenţii acestui grup este şeful organizaţiei bucureştene a partidului, Ludovic Orban. În opinia acestuia, o perioadă pe băncile opoziţiei ar fi extrem de benefică pentru liberali, în condiţiile crizei care se va resimţi mai acut în România în perioada următoare. O altă parte a membrilor este favorabilă asocierii cu PDL în vederea guvernării.

Olteanu, alternativă?

Mulţi PNL-işti se arată dispuşi să treacă cu vederea conflictele avute cu democraţii şi cu Traian Băsescu în perioada Alianţei DA şi argumentează că între cele două partide există o compatibilitate doctrinară şi programatică mult mai mare decât între PNL şi PSD.

Unii dintre liberali îl indică pe Bogdan Olteanu drept posibil lider al acestui curent de opinie, care ar fi dispus să accepte o guvernare cu liberal-democraţii chiar dacă PNL i-ar reveni un post de vicepremier. Aceştia imaginează un scenariu în care Olteanu ar prelua acest portofoliu, mişcare urmată de decapitarea lui Tăriceanu în partid. 

PDL a sărbătorit cu Băsescu la Cotroceni

Spre deosebire de toate celelalte scrutinuri din perioada 2004-2008, şefii PDL nu s-au întâlnit cu preşedintele imediat după alegeri pentru a savura procentul obţinut, ci au aşteptat recepţia de ziua naţională de la Cotroceni. În PDL a început încă de duminică seara numărătoarea paralelă, proces care a reţinut, ieri, atenţia liderilor.

Convinşi că au deja lozul câ   ştigător, ei s-au concentrat  pe urmărirea rezultatelor. Liderii de la centru şi cei sosiţi din teritoriu s-au întâlnit la Cotroceni pentru a sărbători procentele obţinute şi a pune ţara la cale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite