Strategii PSD plănuiesc să-l suspende pe preşedinte pe toată perioada până la terminarea mandatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu efectuat de către Institutul Social Democrat arată că soluţia pentru criza politică actuală este un Pact pentru Democraţie prin care să se creeze o forţă capabilă să

Un studiu efectuat de către Institutul Social Democrat arată că soluţia pentru criza politică actuală este un Pact pentru Democraţie prin care să se creeze o forţă capabilă să oprească tendinţele autoritariste ale lui Traian Băsescu.

Potrivit lui Adrian Severin, pactul ar trebui, pe de o parte, să demareze revizuirea Constituţiei, spre clarificarea raporturilor dintre puteri şi, pe de altă parte, "sub raport tactic", să se erijeze într-o "structură de protecţie faţă de tendinţele autoritare ale lui Traian Băsescu. ISD susţine că soluţia ar trebui să fie un sistem parlamentar. Institutul "Ovidiu Şincai" prezintă un scenariu de suspendare a preşedintelui, răspunzând la întrebarea "Cum ar proceda Traian Băsescu dacă ar dori să-l suspende pe preşedintele republicii?". ISD consideră că ar exista trei variante. Prima ar fi cea a suspendării succesive, strategie ce constă în deschiderea mai multor acţiuni împotriva preşedintelui. Astfel, înainte de aflarea rezultatului referendumului privind cererea anterioară, parlamentul să adopte o nouă decizie privind suspendarea.

Amânarea referendumului

Cea de-a doua strategie "băsesciană" ar consta în amânarea sine die a referendumului naţional. Potrivit ISD, raţionamentul aflat în spatele acestei strategii se bazează pe faptul că în Constituţie nu se prevăd sancţiuni dacă referendumul nu este organizat în termen de 30 de zile de la decizia parlamentului, iar prevederea de la articolul 95 din Constituţie poate fi considerată drept recomandare.

Repetarea referendumului

Cea de-a treia stategie posibilă constă în repetarea referendumului naţional în lipsa îndeplinirii cvorumului necesar validării acestuia. Astfel, dacă la vot se prezintă mai puţin de 50 la sută din majoritatea cetăţenilor înscrişi pe listele electorale, referendumul nu este valid, el trebuind repetat până devine valid din punct de vedere procedural. "Acestea sunt câteva dintre potenţialele direcţii de acţiune în procesul de suspendare a lui Traian Băsescu, direct inspirate din modul său de a concepe relaţia cu societatea românească şi clasa ei politică", se arată în document.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite