Stolojan, premierul din bazin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei lideri politici, reprezentând cele mai mari trei partide, şi-au anunţat ieri oficial dorinţa de a conduce guvernul după alegerile din 30 noiembrie. În vreme ce Mircea Geoană

Trei lideri politici, reprezentând cele mai mari trei partide, şi-au anunţat ieri oficial dorinţa de a conduce guvernul după alegerile din 30 noiembrie.

În vreme ce Mircea Geoană (PSD) şi Călin Popescu Tăriceanu (PNL) erau echipaţi clasic, în cămaşă/costum, Theodor Stolojan a ales o postură neobişnuită: şort, adidaşi şi muşchii la vedere. El şi-a anunţat candidatura pe marginea piscinei Vox Maris din Costineşti.

Stolojan mai are însă de trecut două hopuri: opţiunea Convenţiei Naţionale a PDL, formată din 6.000 de membri (12 septembrie) şi alegerile din 30 noiembrie.

În PDL, Stolojan va trebui să se impună în faţa gărzii vechi a PD, care va miza probabil pe Vasile Blaga sau pe Adriean Videanu.

Vreau să fiu mândru să reprezint un guvern al Alianţei PSD+PC, un guvern Mircea Geoană
Mircea Geoană, preşedinte PSD

Vă anunţ cu mândrie şi entuziasm că vreau să fiu candidatul PNL pentru funcţia de prim-ministru
Călin Popescu Tăriceanu, preşedinte PNL

La Costineşti, de pe marginea piscinei, Stolojan şi-a anunţat intenţia de a deveni premier din partea democrat-liberalilor. Bătălia pentru nominalizare este însă departe de a fi tranşată

În afară de Stolojan, Tăriceanu şi Geoană au mai declarat că vor candida pentru postul de prim-ministru din partea partidelor pe care le conduc.

Theodor Stolojan, unul dintre cei mai sobri politicieni români, asociat cu discursurile economice şi mereu îmbrăcat în costum, şi-a anunţat candidatura la Costineşti, la Şcoala de vară a OTPDL. Relaxat, abia ieşit din piscina unde se scăldase cu nepoţii săi, Stolojan a spus că va intra în competiţia pentru obţinerea învestiturii.

Este pentru prima dată când un politician face un astfel de anunţ important îmbrăcat doar în slip. Fostul prim-ministru, aflat la Costineşti împreună cu familia sa, a făcut plajă şi a discutat cu tinerii din PDL.

Garda democrată are candidatul ei

Anunţul lui Stolojan deschide competiţia internă în PDL. Vechea gardă din PD, topită în PDL după fuziune, ar putea avea un puseu de ambiţie şi ar dori să propună un contracandidat. În consecinţă, unii avertizează că am putea avea surpriza unui candidat neaşteptat până pe 12 septembrie, când se va alege premierul.

Deliberarea este complicată, deoarece lideri precum Vasile Blaga sau Adriean Videanu au fost afectaţi de alegerile locale.

Traian Băsescu a preferat să nu se implice deocamdată în nominalizarea premierului. Theodor Stolojan a precizat că liderii nu s-au consultat deocamdată cu preşedintele în privinţa nominalizării.

Oltean: "Se va hotărî prin consens"

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat că indiferent câţi candidaţi vor fi pentru funcţia de prim-ministru, acesta trebuie susţinut de tot partidul şi va fi hotărât prin consensul membrilor conducerii PDL. "Este absolut normal. Theodor Stolojan este un membru marcant al partidului şi este unul dintre cei vizaţi de partid pentru candidatură", a comentat Oltean anunţul făcut de Stolojan.

El a spus că în PDL nu există curente diferite, comentând posibilitatea ca vechea gardă a PD să propună la rândul ei un candidat puternic. "PDL va avea un singur candidat şi va fi susţinut de întregul partid. Aici nu mai este vorba de concurenţă", a declarat liderul PDL.

Tăriceanu, candidat "cu mândrie"

"Vă anunţ cu mândrie şi entuziasm că vreau să fiu candidatul PNL pentru funcţia de prim-ministru al României", le-a spus ieri Călin Popescu Tăriceanu membrilor Delegaţiei Permanente a PNL. Liderii liberali au primit cu aplauze anunţul. Ulterior, dorinţa lui Tăriceanu a fost validată oficial cu 108 voturi "pentru" şi patru "împotrivă".

Geoană vrea "Guvern Mircea Geoană"

Şeful PSD-iştilor şi-a anunţat la Alexandria candidatura pentru desemnarea ca premier din partea PSD. "Vreau să fiu mândru să reprezint un Guvern al Alianţei PSD+PC, un Guvern Mircea Geoană", a spus Geoană, fieful lui Liviu Dragnea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite