Stolojan, persoana de încredere a şefului statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

cei chestionaţi de INSOMAR l-ar prefera pe actualul consilier prezidenţial ca urmaş al lui Tăriceanu la Palatul Victoria, în timp ce 30 la sută îl consideră cel mai potrivit prim-ministru

cei chestionaţi de INSOMAR l-ar prefera pe actualul consilier prezidenţial ca urmaş al lui Tăriceanu la Palatul Victoria, în timp ce 30 la sută îl consideră cel mai potrivit prim-ministru pentru situaţia actuală. Stolojan îl secondează pe preşedintele ţării, Traian Băsescu (57%), la capitolul încredere cu 52% din opţiunile exprimate şi este perceput de 41 la sută din subiecţi ca fiind persoana care întreţine cele mai bune relaţii cu Băsescu. Un criteriu important în condiţiile în care evoluţia în bine a nivelului de trai este condiţionată de 79% din subiecţi de relaţiile dintre cele două palate. Stolojan este secondat în clasamentul posibililor premieri de liberala Mona Muscă, cu 7,6% din opţiuni, şi de liderul PSD, Mircea Geoană, cu 6,8 procente. Preşedintele PRM, C.V. Tudor, devansează din acest punct de vedere actuali miniştri cu vizibilitate mare şi rezultate apreciate precum Vasile Blaga, Gheorghe Flutur sau Monica Macovei. Tema schimbării premierului se leagă de cea a nivelului de trai. Doar 18% din cei chestionaţi cred că au o viaţă mai bună raportată la anul trecut, faţă de 76% care susţin contrariul. 54% pun această stare pe seama performanţelor actualei guvernări pentru a cărui schimbare integrală se şi pronunţă, în timp ce 24% ar dori numai schimbarea primului-ministru.

87% din repondenţi cred că Tăriceanu şi Băsescu nu se înţeleg. Motivele pentru care relaţiile dintre cei doi s-au înrăutăţit ar fi rezultatele guvernului (28%), la care se adaugă rivalităţile şi neînţelegerile din cadrul Alianţei D.A. pentru alţi 28% din chestionaţi, incompatibilitatea dintre caracterele lor pentru alţi 18%, dar şi tendinţele de control a activităţii Executivului manifestate de Băsescu (13%), în totală contradicţie cu cele de insubordonare ale lui Tăriceanu (11%).Românii continuă să creadă că PNL ar face cea mai potrivită alianţă cu PD. 23,8% din repondenţi ar dori o astfel de colaborare. În paralel, o eventuală înţelegere PRM-PSD este considerată bună pentru partidul lui Mircea Geoană numai de 18,8%, în timp ce 7,2% cred că PD ar putea face o alianţă potrivită cu PSD. Peste 50% din chestionaţi au preferat să nu se pronunţe.

"Nu doresc înlăturarea lui Tăriceanu"
Fostul lider liberal a negat, sâmbătă, la Sibiu, că ar viza reluarea frâielor PNL sau că ar urmări să preia conducerea guvernului. "Nu doresc înlăturarea lui Tăriceanu nici din funcţia de preşedinte PNL, nici de la şefia guvernului", a subliniat el. Aflat în vizită prin filialele liberale din teritoriu pentru a testa gradul de mulţumire a acestora vizavi de managementul politic al actualei conduceri a partidului, Stolojan a recunoscut doar că mai speră la o posibilă fuziune PNL-PD, incertă însă în contextul recentelor tensiuni din interiorul D.A. Asigurările fostului şef PNL nu l-au liniştit pe Călin Popescu Tăriceanu, care, în aceeaşi zi, de la tribuna tineretului liberal din Ilfov, i-a ameninţat cu sancţiunile statutare "pe cei care fie sunt marionetele altora, fie nu înţeleg care este sensul liberalismului în România". "Nu există decât o singură soluţie, care se numeşte Statutul, cu tot ceea ce decurge din el", a avertizat liderul PNL. Tăriceanu nu a precizat cine sunt cei care au lansat critici publice la adresa sa sau a partidului. Preşedintele PNL a afirmat că ideea fuziunii cu PD a fost tranşată definitiv în partidul său. "PNL nu este de vânzare şi nu se oferă pe tavă nimănui", a mai spus Tăriceanu.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite