Stolojan, favoritul PDL ca prim-ministru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PDL are trei nume pe lista scurtă de potenţiali premieri. Theodor Stolojan este cotat cu cele mai multe şanse, pentru că Blaga şi Videanu l-ar fi nemulţumit pe Băsescu Candidatul PDL la

PDL are trei nume pe lista scurtă de potenţiali premieri. Theodor Stolojan este cotat cu cele mai multe şanse, pentru că Blaga şi Videanu l-ar fi nemulţumit pe Băsescu

Candidatul PDL la funcţia de prim-ministru ar putea fi lansat la sfârşitul lunii august. Decizia îi aparţine însă în bună măsură preşedintelui Traian Băsescu.

PDL şi-a stabilit, într-o şedinţă a Colegiului Director, obiectivul zero pentru 2008: câştigarea alegerilor parlamentare cu 50%, ca să poată guverna singur.

PDL rămâne "partidul partener al preşedintelui", după cum a spus Emil Boc, care a cerut o victorie netă, pentru a da preşedintelui temei constituţional de numire a unui premier PDL.

După cum declară surse din partid, candidatul la funcţia de prim-ministru ar putea fi desemnat în august, după consultări cu şeful statului.

Favorit este prim-vicepreşedintele PDL, Theodor Stolojan, fost premier în 1991. Liderii PDL spun însă că şi secretarul general Vasile Blaga este o opţiune, la fel ca şi fostul primar general Adriean Videanu. Stolojan ar putea fi prima alegere a şefului statului, deoarece atât Videanu, cât şi Blaga l-au cam nemulţumit, spun liderii citaţi, unul pentru că nu a mai dorit să candideze, celălalt pentru că nu a izbândit la Capitală.

Există însă şi posibilitatea ca preşedintele să recurgă la o soluţie-"surpriză", alegând un democrat, la care opinia publică se aşteaptă mai puţin.

Elena Udrea, deputat de sectorul 6

PDL nu va lua vacanţă, preferând să se mobilizeze pentru alegeri. Colegiul a stabilit ca Theodor Stolojan, Vasile Blaga şi Sulfina Barbu să se ocupe de organizarea pentru alegeri a partidului, iar Raluca Turcan şi Elena Udrea să fie responsabili de comunicare.

Până pe 20 iulie, filialele teritoriale vor trimite la Bucureşti propunerile pentru colegiile uninominale, care vor fi testate prin sondaje de opinie locale.

Unele candidaturi sunt deja cunoscute. La Colegiile sectorului 3 din Bucureşti vor candida pentru Senat Vasile Blaga şi Theodor Stolojan. Anca Boagiu candidează la sectorul 2, iar Elena Udrea, la sectorul 6.

Pentru viitoarea legislatură nu vor mai candida preşedintele Emil Boc, Adriean Videanu şi Romeo Raicu. Valeriu Stoica se mai gândeşte.

Vor candida pentru noi mandate la Cameră Radu Berceanu şi Cezar Preda, în Dolj şi Buzău, iar Raluca Turcan, la Sibiu. Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene aleşi nu se vor duce în Parlament.

Aliaţii posibili - UDMR şi PNG

În cazul în care ar obţine 40%, PDL ia în calcul alianţe pentru formarea unei majorităţi în Parlament cu partide mici precum UDMR sau PNG. În principiu, după alegeri, PDL nu exclude colaborarea cu niciun partid mare, PSD sau PNL. La Capitală, consilierii PDL s-au aliat deja cu aleşii PNG, formând majoritatea în consiliul general.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite