Statutul ofiţerului de informaţii ar putea fi modificat de CSAT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CSAT ar putea elimina din legile siguranţei naţionale mai multe prevederi controversate, inclusiv aceea referitoare la posibilitatea ca ofiţerii de informaţii să desfăşoare acte premergătoare

CSAT ar putea elimina din legile siguranţei naţionale mai multe prevederi controversate, inclusiv aceea referitoare la posibilitatea ca ofiţerii de informaţii să desfăşoare acte premergătoare cercetării penale, au declarat, ieri, pentru Mediafax, surse din CSAT.
"CSAT ar putea elimina din cele şase proiecte aflate pe ordinea de zi a şedinţei de luni mai multe prevederi controversate de societatea civilă, inclusiv cea care vizează posibilitatea ca ofiţerii de informaţii să efectueze acte premergătoare cu caracter probatoriu pentru ameninţările la adresa securităţii naţionale", au afirmat sursele citate. Acestea au precizat însă că respectiva prevedere "nu face decât să transcrie unele prevederi deja existente în Codul de Procedură Penală, referitoare la dreptul ofiţerilor de informaţii". Conform aceloraşi surse, s-a preferat introducerea prevederilor respective în lege pentru ca ofiţerii de informaţii să fie convinşi că, în acţiunile lor, sunt protejaţi şi apăraţi chiar de actul normativ care le reglementează activitatea. "Să luăm cazul unui ofiţer antitero care pătrunde într-o locuinţă pentru capturarea unor terorişti şi găseşte acolo arme, explozibil. El nu are voie să facă un raport care să se constituie în document de cercetare preliminară, ci trebuie chemaţi procurorii, să vină la intervenţia antiteroristă, la momentul operativ, deşi poate sunt sau poate nu sunt acasă", au arătat sursele citate. Atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi consilierul său pe probleme de siguranţă naţională, Sergiu Medar, au declarat, în ultimele zile, că prevederea privind dreptul ofiţerilor de informaţii de a efectua acte premergătoare cu caracter probatoriu este de fapt copiată din Codul de Procedură Penală.
Liberalii i-au cerut din nou, ieri, şefului statului, să desecretizeze pachetul de legi privind siguranţa naţională, astfel încât el să poată fi dezbătut public. "Apreciem că solicitarea noastră este cu atât mai justificată cu cât proiectele menţionate conţin prevederi cu un grad mare de ambiguitate şi care, în cazul în care ar fi adoptate, ar putea duce la abuzuri şi la încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor", se precizează într-un comunicat al PNL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite