Statutul provinciei Kosovo şi scutul antirachetă se dezbat la reuniunea informală a NATO de la Oslo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat Condoleezza Rice va încerca să-i convingă pe ruşi că scutul nu este o ameninţare pentru ei Ministrul de externe, Adrian Cioroianu, participă, astăzi, la Oslo, la o

Secretarul de stat Condoleezza Rice va încerca să-i convingă pe ruşi că scutul nu este o ameninţare pentru ei

Ministrul de externe, Adrian Cioroianu, participă, astăzi, la Oslo, la o reuniune informală a miniştrilor din statele NATO la care se vor discuta cel puţin două chestiuni care privesc România: scutul antirachetă şi situaţia din Kosovo. Deocamdată, scutul nu oferă protecţie pentru patru state NATO, respectiv România, Turcia, Grecia şi Bulgaria. Principala problemă este însă că Rusia se opune vehement acestui sistem de apărare - un radar în Cehia şi 10 rachete de interceptare în Polonia, operabile din 2012. Nici în interiorul NATO nu există un consens asupra acestei probleme, Germania apreciind că scutul antirachetă nu va face decât să încurajeze o nouă cursă a înarmărilor. Şi Franţa s-a plâns că americanii nu ştiu să gestioneze sensibilele relaţii cu Rusia. Statele Unite susţin însă că sistemul este necesar urmare a ameninţării crescânde venite din partea Iranului.

Astăzi, la Oslo, secretarul de stat Condoleezza Rice va avea discuţii cu omologul ei rus, Serghei Lavrov, pentru a-l convinge că scutul nu reprezintă o ameninţare pentru Rusia. Recent, Pentagonul le-a propus ruşilor să inspecteze viitoarele baze de rachete şi chiar să coopereze în dezvoltarea unor tehnologii militare. Totuşi, este foarte puţin probabil că, pe termen scurt, Moscova îşi va modera poziţia în această problemă. În ceea ce priveşte situaţia din Kosovo, la Oslo, Condoleezza Rice va face presiuni pentru recunoaşterea independenţei acestei regiuni. Rusia respinge însă planul prin care Kosovo ar beneficia de independenţă sub supraveghere internaţională. În sfârşit, la reuniunea informală a miniştrilor din statele NATO se va discuta şi despre situaţia din Afganistan. Astfel de reuniuni au loc anual şi, spre deosebire de întâlnirile oficiale, lista de subiecte este deschisă.

Rice n-are timp de Cioroianu

Ministrul de externe, Adrian Cioroianu, i-a solicitat o întrevedere secretarului de stat al SUA, Condoleezza Rice, cu ocazia reuniunii miniştrilor de externe din ţările NATO, de la Oslo, dar a primit răspuns negativ, din cauza prezenţei pentru scurt timp a oficialului american în capitala Norvegiei, anunţă Mediafax. Purtătorul de cuvânt al MAE, Corina Vinţan, a precizat că secretarul de stat american va sta foarte puţin la Oslo, circa o jumătate de zi, iar agendele celor doi miniştri nu s-au potrivit. De altfel, Cioroianu a mai solicitat întâlniri şi altor omologi ai săi, până acum fiind confirmate întrevederi cu miniştrii norvegian de externe, Jonas Gahr Store, şi canadian, Peter Gordon MacKay.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite