Statul minorităţilor bate pasul pe loc în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda insistenţelor UDMR, care vrea ca proiectul de lege să fie adoptat până la sfârşitul actualei sesiuni parlamentare, Statutul minorităţilor riscă să nu intre în discuţie nici în şedinţa de miercuri a Comisiei pentru drepturile omului.

Reprezentanţii Opoziţiei în comisie ar putea cere amânarea dezbaterii invocând lipsa punctului de vedere al Guvernului. PDL are însă o strategie de rezervă. „Avizul nu a sosit deocamdată, dar vom încerca să începem discuţiile şi fără....", a declarat vicepreşedintele comisiei, Cristian Dugulescu (PDL).

Intenţia Puterii trebuie supusă la vot şi se poate concretiza deoarece Opoziţia este minoritară în comisie. Parlamentarii PSD şi PNL sunt decişi să se opună şi susţin că dezbaterea nu poate începe în absenţa punctului de vedere al Guvernului pentru că s-ar îmcălca procedura. „Acest aviz ar fi trebuit să vină de-acum doi şi tot n-a mai ajuns....Se pare că e o monedă de schiumb", a declarat pentru „Adevărul" vicepreşedintele comisiei Gigel Ştirbu (PNL).

Chiar dacă proiectul de lege privind Statutul minorităţile a fost iniţiat chiar de Guvern, punctul de vedere al Executivului este necesar deoarece actul normativ a fost depus la Parlament în 2005 de către Guvernul condus de prim-ministrul de atunci, Călin Popescu-Tăriceanu.

Puterea a încercat fără succes şi săptămâna trecută să înceapă discuţiile asupra Statutului. Opoziţia s-a opus pe motiv că lipseşte avizul Guvernului, iar situaţia s-a tranşat prin vot.

Comisia pentru drepturile omului trebuie să întocmească un raport la Statutul minorităţilor pentru ca proiectul să poată fi votat de plenul Camerei Deputaţilor. Blocajul din comisie ameninţă planurile UDMR de a vedea adoptat proiectul în actuala sesiune, până la sfârşitul căreia mai sunt doar două săptămâni.

"Aşteptăm raportul. Din câte ştiu, forma în care această lege există în faţa comisiei este formă pe care o agreăm. Nu cred că vor fi probleme în legătură cu adoptarea acestei legi", a declarat azi purtătorul de cuvânt al PDL, deputatul Sever Voinescu.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite