"Statele europene se tem să nu supere prea tare Rusia"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consultantul Departamentului Apărării al SUA, Janusz Bugajski, crede că Moscova speculează disensiunile din UE Fost analist pentru Radio Europa Liberă, Janusz Bugajski este consultat în

Consultantul Departamentului Apărării al SUA, Janusz Bugajski, crede că Moscova speculează disensiunile din UE

Fost analist pentru Radio Europa Liberă, Janusz Bugajski este consultat în ceea ce priveşte Europa de Est, pentru Departamentul Apărării al Statelor Unite, USAID, Institutul Republican Internaţional continuând şi o intensă activitate jurnalistică.

Janusz Bugajski se află la Bucureşti pentru a participa la conferinţa "Provocări pentru România ca membră a UE şi NATO în contextul geopolitic şi economic al Mării Negre", eveniment organizat, între alţii, de Camera de Comerţ şi Industrie a României şi de Centrul de Studii Strategice şi Internaţionale - Washington. Janusz Bugajski vorbeşte într-un interviu acordat "Adevărului" despre provocările cărora trebuie să le facă faţă România ca ţară parte a zonei Mării Negre.

- Care credeţi că va fi viitorul zonei Mării Negre?

- Regiunea are în faţă mai multe posibilităţi de evoluţie, unele rele, altele bune. Dacă NATO, UE şi Statele Unite fac eforturi serioase pentru a asigura securitatea şi dezvoltarea instituţională şi economică a zonei, atunci întreaga regiune va deveni un pol de dezvoltare. Dar dacă regiunea este neglijată şi Rusia va juca un rol mai decisiv, atunci zona Mării Negre va fi marcată de instabilitate, conflict, state slabe şi tentaţii imperialiste.

- Care sunt principalii actori în regiune şi ce interese au?

- Fiecare stat riveran are un rol de jucat conform intereselor sale. Anumite state au roluri mai importante, cum ar fi Rusia, datorită ambiţiilor şi puterii sale. România şi Bulgaria pot acum să influenţeze NATO şi UE să joace un rol mai important în zonă, iar Turcia este un jucător important prin prisma aspiraţiilor sale de a adera la UE, dar şi temerilor privind o întoarcere spre islamism.

- Cum vedeţi rolul UE, al SUA şi al Rusiei în această ecuaţie?

- Este în interesul UE şi al SUA să fie stabilitate în zonă, dar asta nu se poate obţine prin compromiterea unor principii de bază, cum ar fi integritatea Moldovei sau a Georgiei. Se pare că statele europene se tem să nu supere prea tare Rusia oferind o perspectivă clară pentru ca Ucraina, Moldova şi Georgia să adere la UE şi NATO. O asemenea politică este eronată, pentru că încurajează Moscova să speculeze slăbiciunea vecinilor săi şi disensiunile din interiorul UE. Poziţia SUA în regiunea Mării Negre este importantă pentru promovarea securităţii în zona Orientului Mijlociu. De aici importanţa unei politici pe termen lung în zona Mării Negre.

- Va fi Marea Neagră o zonă de impact în dezvoltarea globală? Cine sunt principalii investitori şi competitori în zonă?

- Marea Neagră reprezintă o piaţă uriaşă pentru producători şi consumatori. Dezvoltarea economică a regiunii va cunoaşte un ritm deosebit când ţări ca Ucraina vor avea acorduri depline de comerţ cu UE şi când Turcia va fi parte integrantă a mecanismelor economice ale Uniunii Europene.

- Care este rolul României?

- România poate juca un rol important ca mediator şi iniţiator al unor proiecte comune. În special ca nou membru al UE, România poate propune o strategie pentru Marea Neagră a UE, ceea ce ar permite folosirea resurselor Uniunii Europene pentru transformarea zonei, în ciuda opoziţiei Rusiei. NATO poate juca un rol major oferind obţinerea statutului de membru pentru Georgia şi perspectiva aceasta pentru Ucraina, Moldova şi Azerbaidjan la următorul summit al Alianţei la Bucureşti.

- Care sunt marile ameninţări ale zonei?

- Este o listă lungă. Tendinţele imperialiste ale Rusiei, statele eşuate, diviziunile teritoriale (Moldova, Georgia), haos politic şi imposibilitatea de guvernare (Ucraina), ameninţările islamiste (Turcia), problemele energetice. Cu atât mai importante trebuie să fie răspunsurile guvernelor prooccidentale şi a instituţiilor internaţionale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite