Start în campania electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidele folosesc temele economice şi sociale pentru a acumula cât mai mult capital de imagine înaintea alegerilor din acest an Introducerea scrutinului uninominal încă de la alegerile

Partidele folosesc temele economice şi sociale pentru a acumula cât mai mult capital de imagine înaintea alegerilor din acest an

Introducerea scrutinului uninominal încă de la alegerile din mai, debirocratizarea instituţiilor statului şi asumarea răspunderii pentru "scoaterea din impas" a CNSAS sunt temele pe care liberalii le abordează, odată cu debutul sesiunii parlamentare de primăvară şi, implicit, al precampaniei electorale.

Liderii PD-L nu se lasă nici ei mai prejos, încercând să arate că sunt preocupaţi de taxa auto şi punerea în acord a legii CNSAS cu prevederile Constituţiei. Social-democraţii par însă mai atraşi de problema revenirii lui Adrian Năstase în conducerea PSD şi de stabilizarea climatului din interiorul formaţiunii.

Dacă anul trecut scandalurile politice s-au ţinut lanţ şi au generat două referendumuri neprogramate, pe lângă europarlamentare, este de aşteptat ca în 2008 luptele dintre partide să se înteţească, în contextul alegerilor generale.

De altfel, PNL, PD-L şi PSD - principalele formaţiuni în topul opţiunilor de vot - intuiesc faptul că vizibilitatea în chestiuni cu impact social este esenţială pentru creşterea procentajului electoral. Liderii acestor partide şi-au însuşit, la sfârşitul săptămânii trecute, câteva teme de actualitate, din exploatarea cărora speră să strângă cât mai multe sufragii. Acestea nu sunt însă dublate de proiecte concrete şi au un substrat vădit populist.

PD-L depune moţiune pe taxa auto

Şeful liberal-democraţilor, Emil Boc, a anunţat că experţii partidului au finalizat textul moţiunii simple "Anulaţi taxa de primă înmatriculare!", care va fi depusă în cursul acestei săptămâni la Camera Deputaţilor. În document se cere, printre altele, returnarea banilor către cetăţeni, fără procese. Conducerea PNL a reacţionat, calificând demersul PD-L drept unul demagogic.

Vicepreşedintele liberal, Ludovic Orban, a spus că Boc şi oamenii lui sunt "inconsecvenţi şi populişti" şi că la nivelul Comisiei Europene există un proiect de impunere a unei astfel de taxe în toate ţările UE. Pesediştii au venit şi ei cu propria viziune asupra acestui impozit. Liderul organizaţiei Bucureşti, Marian Vanghelie, a cerut ca taxa respectivă să fie una modică, plătită anual, iar banii colectaţi să intre în bugetul Ministerului Mediului.

Liberalii îşi asumă resuscitarea CNSAS

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că partidul pe care îl conduce a decis deja formarea unui grup de lucru pentru rezolvarea problemei CNSAS, din care vor face parte Stejărel Olaru şi Marius Oprea. "Considerăm că avem obligaţia şi pârghiile necesare să asigurăm existenţa şi funcţionarea unei structuri a CNSAS-ului, care să permită accesul fiecărei persoane la propriul dosar, care să permită continuarea procesului de deconspirare a fostei Securităţi şi care să aibă rolul de a păstra acest fond arhivistic extraordinar", a declarat Tăriceanu. La rândul său, fostul ministru al justiţiei, Tudor Chiuariu, a propus transformarea CNSAS într-un organ de investigaţie care să sesizeze instanţa în cazul descoperirii unor probe de poliţie politică.

În schimb, PD-L ar vrea ca activitatea Consiliului să continue, solicitând guvernului adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru o nouă lege, în concordanţă cu observaţiile Curţii Constituţionale. "Până acum, în loc să aflăm cine au fost torţionarii, am aflat colaboratorii", a declarat Valeriu Stoica, vicepreşedinte al PD-L. Social-democraţii, prin vocea lui Marian Vanghelie, susţin însă că "situaţia CNSAS este urmarea unei manevre politice a domnului profesor Traian Băsescu".

Uninominalul, reîncărcat

Călin Popescu Tăriceanu nu a ocolit, la Braşov, nici tema introducerii scrutinului uninominal. "Doresc să subliniez că împreună cu colegii parlamentari vom asigura tot suportul pentru ca legea privind votul uninominal să fie adoptată cât mai curând, astfel încât să devină o realitate. Avem convingerea că este un proiect necesar pentru recredibilizarea parlamentului", a spus Tăriceanu.

El şi-a exprimat speranţa că următoarele alegeri generale se vor desfăşura pe acest sistem de vot. De cealaltă parte, PD-L a anunţat că susţine legea privind votul uninominal în două tururi de scrutin şi a cerut PSD - fără a angaja negocieri - să "nu se dezică de ce a propus în 2005".

Prin introducerea contului unic colector începând cu anul 2008, toţi contribuabilii îşi vor putea plăti obligaţiile fiscale într-un singur cont pentru bugetul de stat şi într-un singur cont pentru obligaţiile aferente bugetului asigurărilor sociale
Varujan Vosganian, ministrul economiei

Parlamentarii PD-L, îmbărbătaţi cu poeme eroice ruseşti

Democrat-liberalii Liviu Negoiţă, Vasile Blaga şi Cristian Boureanu, alături de actorul Ion Besoiu, au fost, vineri seară, menestrelii reuniunii informale a PD-L din Poiana Braşov, potrivit Mediafax. Membrii formaţiunii conduse de Emil Boc au petrecut toată noaptea, ascultând şi cântând muzică lăutărească.

Cererile de melodii au acoperit toate zonele geografice, iar prestaţia lăutarilor a fost răsplătită cu generozitate. Negoiţă, Blaga şi actorul Ion Besoiu au recitat poeme eroice, despre cneji şi curteni, cavaleri curajoşi şi scutieri, sacrificii, credinţă, lacrimi, onoare şi vitejie.

Partidele şi-au stabilit candidaţii

Liderii PNL şi cei ai PD-L au lucrat, la sfârşitul săptămânii trecute, la configurarea listelor de candidaţi pentru alegerile locale, programate pentru vara acestui an. Liberal-democraţii au decis să îi arunce în lupta electorală pe majoritatea "greilor" partidului, numai pentru Primăria Bucureştiului existând variante precum Adriean Videanu, Liviu Negoiţă sau Răzvan Murgeanu.

Sondajul care va determina nominalizarea candidatului pentru Capitală îi include şi pe secretarul general Vasile Blaga, şi pe vicepreşedinţii Cezar Preda şi Radu Berceanu. Şi în oraşele mari din ţară, PD-L intenţionează să promoveze nume sonore ca: Emil Boc, la Cluj, Gheorghe Falcă (finul preşedintelui Traian Băsescu), la Arad, Gheorghe Ştefan "Pinalti", la Piatra Neamţ, Cezar Preda, la Buzău, sau Mircea Băsescu (fratele şefului statului), la Constanţa.

Şi liberalii şi-au făcut calculele pentru alegerile locale din vară. Premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a anunţat pe membrii conducerii partidului că îl susţine pe ministrul transporturilor, Ludovic Orban, pentru Primăria Capitalei.

Tăriceanu i-a cerut şefului de la economie, Varujan Vosganian, să îşi încerce şansele la Primăria municipiului Iaşi, acolo unde un nume de rezervă ar fi deputatul Relu Fenechiu. Liberalii se confruntă însă cu o criză serioasă de personalităţi dispuse să intre în bătălia electorală de la locale, motiv pentru care au anunţat că sunt dispuşi să primească în partid sau să sprijine persoane care au şanse reale în faţa celor de la PD-L. (Oana Iuraşcu)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite