Start pentru Palatul Victoria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalele partide, cu excepţia PDL, şi-au stabilit candidaţii pentru postul de premier Călin Popescu Tăriceanu şi Mircea Geoană sunt candidaţi siguri, în timp ce în PDL lucrurile

Principalele partide, cu excepţia PDL, şi-au stabilit candidaţii pentru postul de premier

Călin Popescu Tăriceanu şi Mircea Geoană sunt candidaţi siguri, în timp ce în PDL lucrurile nu s-au lămurit încă.

În 2008, alegerile prezidenţiale sunt decalate de scrutinul parlamentar. "O campanie politică trebuie personalizată, nu se poate face în abstract", declară vicepreşedintele PSD Victor Ponta.

Liberalii îl preferă tot pe Călin Popescu Tăriceanu pentru fotoliul de premier, iar PSD cel mai probabil îl va desemna pe preşedintele Mircea Geoană. "Este liderul partidului. Nu văd alt candidat", spune Victor Ponta. De altfel, Geoană spune că va candida şi va fi validat la Congresul PSD din septembrie.

"Sunt categoric împotriva oricărei colaborări cu PNL sau PSD", declară Ponta, care optează pentru guvern monocolor PSD. Un punct de vedere radical, diferit de al "pragmaticilor" din partid, spune el. Aceştia aşteaptă rezultatul alegerilor şi sunt deschişi către alianţe.

12 septembrie, ziua premierului PDL

Singur vrea să guverneze şi PDL. "Până la alegeri, orice alianţă este exclusă. În privinţa alianţelor postelectorale, discutăm după alegeri", adaugă vicepreşedintele PDL Valeriu Stoica.

PDL îşi anunţă formula electorală completă pe 12 septembrie, când Conferinţa Naţională va vota pe candidatul la funcţia de prim-ministru, programul de guvernare şi candidaturile pentru Parlament.

PDL mizează pe două nume: al prim-vicelui Theodor Stolojan şi al secretarului general Vasile Blaga. Stoica precizează că "nu va fi un candidat din alt partid şi nici din afara cercului liderilor".

Tăriceanu, lansat la Neptun

Delegaţia Permanentă PNL validează la Neptun renominalizarea lui Tăriceanu. El nu are contracandidat, toţi liderii fiind de părere că el este cel mai potrivit pentru funcţia de şef al Executivului de după alegeri.

Strategia liberalilor prevede obţinerea a 20-22% la scrutinul din toamnă, astfel încât să poată rămâne la guvernare într-o coaliţie cu PSD sau cu PDL. Într-un guvern de coaliţie, conducerea PNL intenţionează să ceară viitorilor parteneri portofoliul de prim-ministru pentru Tăriceanu şi două ministere.

În momentul de faţă, cea mai probabilă formulă pentru viitoarea guvernare este o alianţă PNL-PSD, conform unor surse din PNL. "Memoria cea mai puternică este cea recentă. Tot ce s-a întâmplat în ultimii ani face dificilă ipoteza unei alianţe cu PDL. Dar nimic nu este exclus", comentează vicepreşedintele PDL, Crin Antonescu.

Două dintre forţele politice vor avea peste 30%, PSD şi PDL. Vom vedea dacă vom avea un guvern ostil preşedintelui sau nu.
Cristian Preda, consilier prezidenţial

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite