Şova: Boicotarea referendumului, prima fază. Etapa următoare e interzicerea dreptului de a vota

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Şova
Dan Şova

Senatorul PSD Dan Şova a declarat, marţi, că boicotarea referendumului prin propunerea de a nu participa la vot este doar o primă fază, etapa următoare fiind interzicerea dreptului de a vota.

„Băsescu astăzi este un om care acţionează împotriva democraţiei. Boicotarea referendumului prin propunerea de a nu participa la vot este doar o primă fază. Am convingerea că, în eventualitatea întoarcerii lui Traian Băsescu sau a oricărui guvern PD, etapa următoare este interzicerea cetăţenilor de a participa la vot. Sugestia de a nu participa la vot este doar o modalitate prin care PD încearcă să obişnuiască cetăţenii români că nu avem nevoie de alegeri. Următoarea fază este să le interzică cetăţenilor să participe la orice formă de alegeri", a spus Dan Şova, citat de Mediafax.

El a precizat că singurul motiv pentru care Traian Băsescu ţine de scaun şi şi-ar dori să câştige la masa verde acest referendum este teama de răspunderea penală: „Traian Băsescu este singurul cetăţean român care a ajuns preşedinte al României din calitatea procesuală de inculpat. Această calitate care suspendată pe perioada mandatului prezidenţial este cea care nu-i dă linişte. Acesta este motivul pentru care o întreagă maşinărie de propagandă mincinoasă a reuşit să înşele, să escrocheze liderii lumii civilizate spunându-le că în România s-ar întâmpla diverse lucruri neconstituţionale care ar fi în afara regulilor statului de drept".

Potrivit senatorului PSD, magistraţii CC au spus că participarea la referendum este o chestiune de obligaţie civică, iar prin atitudinea PDL de a boicota referendumul se încalcă două principii fundamentale din Constituţie: egalitatea votului şi secretul votului.

Senatorul PSD a mai arătat că prin boicotarea referendumului se încalcă secretul votului. „Plecând de la ipoteza că indicaţia PD va fi respectată, vă rog să ne imaginăm că 1.100 de alegători, unde sunt trei partide puternice PSD, PNL şi PD, cei de la PD refuză să vină la vot şi se înregistrează 700 la zero pentru demiterea preşedintelui Băsescu. În acel moment, toată lumea cunoaşte votul fiecărui cetăţean care s-a prezentat. La o scară foarte simplă, aplicarea în practică a deciziei PDL îi va pune pe cetăţenii români în postura de a li se cunoaşte opţiunea pe care au exprimat-o la urnă, lucru care nu este permis în conformitate cu Constituţia României", a subliniat Şova.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite