Şova: Băsescu nu mai poate candida la Preşedinţie. Urban şi Iorgovan îl contrazic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul PSD Dan Şova
Senatorul PSD Dan Şova

Senatorul social-democrat exclude varianta în care Băsescu ar demsiona vineri, pentru a candida pentru un nou mandat la Cotroceni. Şova susţine că acest lucru e imposibil, deoarece actualul preşedinte ar depăşi limita maximă de 10 ani, echivalentul a două mandate prezidenţiale. Senatorul Iulian Urban, în schimb, spune că, dacă preşedintele va fi suspendat, actualul mandat nu va fi luat în considerare.

"Articolul 81 (n.r. - din Constituţie) îl încurcă pe preşedinte, nu îl ajută. Deci, Domnia Sa nu mai poate candida", a declarat senatorul, joi seară, la Realitatea TV.

"Mandatul se termină fie prin ajungerea la termen, fie prin demisie, fie prin demitere în urma referendumului sau, Doamne fereşte, prin deces, ceea ce nu e cazul. (...) Noi suntem într-una dintre cele cinci (situaţii): demiterea prin referendum. Mandatul este de maximum cinci ani. El nu poate depăşi termenul de cinci ani decât prin prelungire prin lege organică. În interiorul celor cinci ani, el se poate termina în oricare dintre aceste modalităţi în afară de ajungerea la termen", a explicat Şova.

"Dacă preşedintele Băsescu ar candida a treia oară, n-ar exista decât două posibilităţi, ambele neconstituţionale: fie să stea în fruntea ţării 13 ani, fiindcă a stat cinci şi trei. Cu încă cinci ar fi 13, ceea ce ar depăşi limita maximă de 10 ani care o stabileşte Constituţia. Fie să aibă un mandat de un an şi jumătate, ceea ce iarăşi nu e posibil, pentru că mandatul are cinci ani", a continuat social-democratul.

Şova aminteşte despre cazul lui Ion Iliescu şi spune că acesta n-a avut trei mandate de preşedinte, deoarece CCR a decis în 1996 că numai odată cu Constituţia din 1991 s-a introdus noţiunea de "mandat prezidenţial".

Social-democratul susţine că o demisie nu l-ar ajuta pe Traian Băsescu. Mai mult, acesta spune că: "Nici dacă toţi judecătorii de la Curtea Constituţională ar fi veri primari cu Traian Băsescu, nu i-ar da voie (n.r. - să preia un al treilea mandat de preşedinte)".

Aceste declaraţii vin pe fondul unor zvonuri lansate joi în presă conform cărora Băsescu ar intenţiona să demisioneze înainte de a fi suspendat de Parlament, ca să candideze pentru un nou mandat prezidenţial.

Joi după-amiaza, senatorul independent Iulian Urban a declarat la România TV: "Erau două mandate şi atât, dar şi în Constituţie, unde se reglementează durata şi modul de desfăşurare al unui preşedinte, se spune foarte clar că în situaţia în care mandatul nu este dus până la capăt, persoana în cauza mai are dreptul la un nou mandat".

De aceeaşi părere este şi avocatul George Iorgovan, fiul "părintelui Constituţiei", Antonie Iorgovan. "Băsescu mai poate candida în cazul demisiei deoarece nu a avut un mandat complet la Cotroceni", a declarat acesta pentru presa centrală.

Prevederile articolului 81 şi din Constituţie privind alegerea preşedintelui şi durata mandatului acestuia:

Art. 81.

(1) Preşedintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

(2) Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale.

(3) În cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi.

(4) Nici o persoană nu poate îndeplini funcţia de Preşedinte al României decât pentru cel mult două mandate. Acestea pot fi şi succesive.

Art. 83.

(1) Mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului.

(2) Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales.

(3) Mandatul Preşedintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite