Soţia ambasadorului încurcă socotelile UDMR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discursul premierului ungar, citit de soţia ambasadorului Ungariei la Bucureşti şi completat cu pasaje referitoare la autonomie, îngreunează adoptarea legii minorităţilor. Marko Bela a apreciat că evenimentele de săptămâna trecută vor genera noi discuţii, deşi protocolul Coaliţiei prevede ca textul să fie adoptat în această sesiune.

Vicepremierul Marko Bela a spus că speră, totuşi, ca până la sfârşitul lunii iunie, proiectul de lege să fie adoptat. „Eu cred că vom avea noi discuţii în legătură cu legea minorităţilor, iar ceea ce s-a întâmplat în Parlament este un semnal de alarmă pe de o parte, dar este şi o dovadă că prin dezbatere putem rezolva lucrurile. În Parlament au fost cam încinse spiritele, dar am ajuns la o concluzie raţională în legătură cu o anumită declaraţie propusă, care nu a fost adoptată", a declarat Marko Bela, sâmbătă, la Târgu-Mureş.

Discuţii în grupurile parlamentare

Reacţia vicepremierului a venit pe fondul discuţiilor aprinse din Parlament din ziua moţiunii de cenzură, când PNL şi PSD au susţinut necesitatea adoptării unei declaraţii de protest a Legislativului român faţă de mesajul transmis de premierul ungar Viktor Orban şi citit de soţia ambasadorului Ungariei. În şedinţa de plen de miercurea trecută declaraţia de protest a Opoziţiei nu a mai fost supusă la vot. Mesajul soţiei ambasadorului va fi „disecat" însă astăzi atât în şedinţele de grup ale democrat-liberalilor, partenerii de coaliţie ai liderilor UDMR, cât şi în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor.

"Cred că statutul minorităţilor va fi întârziat cel puţin câteva zile. Trebuie să fim echilibraţi, să vedem exact care a fost mesajul soţiei ambasadorului, ce i-a aparţinut din discurs premierului ungar şi ce-a fost adăugat. Vom discuta în şedinţa de grup", a declarat deputatul democrat-liberal de Mureş, Toader Stroian. Atât discursul lui Viktor Orban prezentat la Târgu-Mureş, cât şi „condamnarea" lui Avram Iancu vor fi analizate şi în grupul senatorial al democrat-liberalilor. „Dacă stai în Târgu-Mureş, altfel vezi situaţia, sunt lucruri foarte sensibile. Le vom discuta în şedinţa de grup de la Senat. O să vedem dacă statutul va fi întârziat", a declarat şi senatorul de Mureş Petru Başa (PDL).

Divergenţe privind autonomia

Şansele statutului minorităţilor de a fi adoptat au scăzut şi din cauza „divergenţelor" în ceea ce priveşte autonomia. Preşedintele ­UDMR, Kelemen Hunor a declarat că nu ştie când vor fi puse în practică obiectivele autonomiei, dar Uniunea nu va renunţa la aceste deziderate. „Noi nu scoatem dezideratele noastre din program. Va dura până le vom atinge, pentru că aici este vorba despre un lucru care produce anumite sensibilităţi", a comentat liderul UDMR. „În continuare avem divergenţe privind ideea autonomiei teritoriale şi anume dacă dincolo de o autonomie locală, valabilă pentru întreaga ţară şi pentru toate comunităţile locale, anumite comunităţi ar trebui să primească şi drepturi speciale. Noi afirmăm că da, alţii contestă şi avem o discuţie în acest sens", a spus şi Marko Bela.

Avram Iancu - pe pagina web a ziarului „Magyar Hirlap"

Hackeri români au spart site-ul cotidianului proguvernamental „Magyar Hirlap" din Ungaria şi au plasat o hartă a României având în mijloc portretul lui Avram Iancu şi un un text explicativ ce se încheie cu o strofă din poezia „A doua scrisoare a lui Avram Iancu" de Adrian Păunescu, relatează site-ul Index. ­Hackerii semnează „Romanian National Security -Vom apăra onoarea ţării noastre". În text se arată că este un răspuns la fapta condamnabilă şi jignitoare a lui Csibi Barna care a spânzurat păpuşa lui Avram Iancu în piaţa centrală din  Miercurea-Ciuc.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite